Evo šta se sada dešava sa decom iz Blaca koju su socijalni radnici pokušali da izvuku

Dvoje maloletne dece iz Suvog Dola kod Blaca čekaju rasplet situacije i odluku gde će nastaviti dalji život

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Twitter

Nakon pokušaja nasilnog oduzimanja dece od strane socijalnih radnica iz Blaca, u rešavanje ovog slučaja uključilo se i nadležno ministarstvo iz koga je najavljeno da će deca najverovatnije biti izmeštena u blisku srodničku porodicu, gde će imati bolje uslove za život.

Dvoje maloletne dece iz Suvog Dola kod Blaca čekaju rasplet situacije i odluku gde će nastaviti dalji život. Prema najavama, biće izmešteni u Blace kod druge bake, kod koje su inače živeli do pre dve godine, kada im je umrla majka. Centar za socijalni rad je nju kontaktirao želeći da sagleda uslove u kojima bi deca bila smeštena.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

–  Sve je išlo po dogovoru, uz saglasnost njihovu. Jer ja sam baba toj deci i majka Tamarina. Ovde imaju sve uslove i da pojedu i da popiju i sve su bili uredni. Mene su stvarno slušali, ja sam se sa njima oduševila – kaže Ljiljana Marković, baba iz Blaca.

– Ona je zbog te dece muža ostavila u selo da drži imanje, da čuva, a ona je došla ovde da čuva Tamaru i njeno dvoje maloletne dece”, dodaje Vidosav Đurković – brat Ljiljane Marković.

U rešavanje ovog slučaja uključilo se i nadležno ministarstvo.

– Mi nemamo drugi osnov nego da ispoštujemo zakon. A zakon kaže da se sa tom decom radi na osnovu onoga što su stručnjaci, stručni timovi rekli da se uradi. U ovom slučaju struka kaže da ta deca nemaju uslova da se odgajaju, da napreduju, da budu u obrazovnom smislu ono što su i njihovi vršnjaci ukoliko ostanu tu. I da kao privremena mera je izuzimanje dece i davanje unutar šire porodice na jedno drugo mesto, kod druge bake – objašnjava Ratko Dmitrović, ministar za brigu o porodici i demografiju.

Pre deset dana, baba iz Suvog Dola, kod koje su sada deca, podnela je zahtev za starateljstvo navodeći da je sposobna da brine o deci.

– Ja mislim da to treba sud da odluči i da bez mene ne bi mogli tako, jer ja sam mnogo vezana za ovu decu i deca su mnogo vezana za mene – ističe Ljiljana Dačević, baba iz Suvog Dola.

Iz nadležnog ministarstva poručuju da će se sagledati svi aspekti, kako bi slučaj dece bio rešen u njihovom interesu.

Acu su na groblju terali da pije KRV, spasao se, ali njegova sestra NIJE: Prošle godine smo je sahranili



Izvor: Objektiv.rs, RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar