Kako je funkcionisala Kokezina “šema”? Progovorio KLJUČNI SVEDOK i ispričao šta je bila njegova uloga

Vozila koja koristi Tomić i njegovi ljudi vode se na auto-plac koji drži Goran Simin

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Youtube/Printscreen, StarSport/Srdjan Stevanovic, Uprava carina

Posle ekskluzivnih saznanja Objektiva, intenzivno se vodi istraga fokusirana na bivšeg direktora Uprave carina Miloša Tomića, upravnika Carinarnice Beograd Željka Popovića, kao i nekadašnjeg šefa Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja Nemanju Manjka i druge.

Držali noćne klubove i PLJAČKALI na carini: Otkriven KLJUČNI svedok koji je blizak sa Kokezinom MAFIJOM

Sumnja se da je ova organizovana grupa, poznata kao „Kokezina carinska mafija”, baš kao i njihovi pomagači, umešana u pljačku epskih razmera, kojom je država oštećena za stotine miliona evra. Nakon saslušanja Tomića, juče je u sedištu SPBOK saslušan i Nemanja Manjak, a Objektiv otkriva imena još nekih pomagača Miloša Tomića čije bi saslušanje moglo da razotkrije kriminalnu šemu koja vodi do predsednika Fudbalskog saveza Srbije Slaviše Kokeze.

KLJUČAN SVEDOK

Naš izvor otkriva da je partner Miloša Tomića, Goran Simin iz Kaća, svedok koji bi mogao da razotkrije kriminalnu šemu sa carinom.

– Jedan od najbližih saradnika Miloša Tomića je Goran Simin, vlasnik auto-placa u Novom Sadu, koji je za Tomića skupljao reket od špeditera. Na njegovu firmu su registrovana sva vozila kojima upravljaju Miloš Tomić, njegov sin i ostatak ekipe – otkriva izvor Objektiva.

Koliko su Simin i Tomić u bliskim poslovnim vezama, svedoči i podatak da zajedno drže popularni splav i noćni klub u Novom Sadu već godinu dana. Platili su ga skoro pola miliona evra i to im je jedan od izvora prihoda.

– Ako država hoće da se do kraja obračuna s kriminalnom bandom Slaviše Kokeze, jedan od svedoka koji mora da bude ispitan je Goran Simin, koji zna kako je sve funkcionisalo – dodaje naš izvor.

Miloš Tomić Foto: Mitar Mitrovic

SPREMAN SAM DA IDEM NA POLIGRAF

U izjavi za Objektiv Goran Simin negira bilo kakvu umešanost u carinsku mafiju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Miloš Tomić i ja smo prijatelji i nikakve poslovne saradnje s njim nisam imao, baš nijedne. To mogu da vam potvrdim i da idem na tri detektora laži. Znači, što se tiče poslovnog odnosa s Milošem Tomićem, nikakvih transakcija nisam imao. Ja s njegovim kumom imam saradnju, ali s Milošem Tomićem sam prijatelj. Nikakva vozila nisu registrovana na moju firmu. Nemamo nikakav zajednički splav Miloš Tomić i ja. Tačno je da imam auto-plac, ali imao sam ga pre poznanstva s Milošem Tomićem. Nemam nikakvih dodirnih tačaka sa njim oko mog auto-placa – kaže Simin.

Na naše pitanje da li ima saznanja o funkcionisanju carinske mafije, Simin kaže da je sve što zna o tome saznao preko medija.

– Čuo sam isto što i vi, nisam ovih dana komunicirao s Milošem Tomićem povodom toga, nemam ništa s tim političkim stvarima. Ne bavim se politikom, imam svoj privatan biznis, kojim se bavimo ja i moja supruga. Nemam nikakvih transakcija, mogu da idem u MUP da dam izjavu – zaključuje Simin.

Slaviša Kokeza Foto: STARSPORT/Pedja Milosavljevic

KAKO JE SVE FUNKCIONISALO

Inače, više državnih funkcionera, biznismena i rukovodilaca Carine pod istragom je zbog šverca i pljačke države, koja se meri stotinama miliona evra. Već su prikupljeni dokazi koji ozbiljno terete predsednika FSS Slavišu Kokezu, donedavnog funkcionera beogradskog odbora SNS Nemanju Manjka i Tomića. Svi oni se sumnjiče da su zaradili ogromno bogatstvo i opljačkali državu višegodišnjim organizovanim švercom nafte, cigareta, luksuznih automobila, tehničke robe i markirane garderobe. Kako bi sve proteklo besprekorno na carinarnicama, prema rečima našeg izvora, angažovan je Siniša Elesin, čovek od poverenja Miloša Tomića.

– Oni su zajedno radili u „Transnafti” i odatle ga je Tomić i povukao u Carinu, gde ga je postavio za svog pomoćnika. Upravo je Elesin automobilom početkom svakog meseca obilazio te četiri carinarnice, gde se realizovala pljačka. Lično je od upravnika carinarnica uzimao harač i to predavao Tomiću, a ovaj Kokezi – naglašava naš sagovornik.

U Beogradu su, navodi naš izvor, posao direktno organizovali Kokeza i Tomić, i to preko upravnika Carinarnice Beograd Željka Popovića, o čemu je Objektiv i pisao. Podsetimo i da su se na hacijendi fudbalskog trenera Mladena Krstajića kod graničnog prelaza Đala sastajali prljavi policajci, pomagači u carinskim malverzacijama.

Piše: Ekipa Objektiva

Ovu i ostale zanimljive teme možete pročitati u današnjem štampanom izdanju Objektiva: 

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar