LEK IZ NARODNE MEDICINE

Guščija mast – kako se prave obloge za suvi kašalj

Evo kako se sve može koristiti ovaj prirodni lek

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
guščija mast
Foto: profimedia/-/Foodfolio/Profimedia

Guščija mast se neretko koristi u narodnoj medicini, verovatno ste čuli da su je nekada koristile naše bake ili majke tako što su je koristile kao obloge za suvi kašalj. Pored toga, ova lekovita mast se koristi i u kuvanju, ali i u kozmetičke svrhe.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Guske su se još od davnina uzgajale kako bi se koristilo njihovo meso, perije i mast. No, upotreba guščije masti u svrhe zdravlja nije starija od 100 godina. U čitavoj Evropi su se deca lečila oblogama sa guščijom masti od bronhitisa, suvog kašlja i lakše iskašljavanje.

Tek kasnije je i naučno potkrepljeno da ova mast pomaže kod mnogih drugih stanja. Evo za koje se sve bolesti koristi guščija mast, a u narednim redovima ćemo objasniti i kako se koristi.

Kod kojih bolesti pomaže guščija mast?

Mast od guske možete koristiti u razne svrhe, a najčešće se koristi kod sledećih bolesti:

– prehlade,

– astme,

– bronhitisa,

– pneumonije,

– mastitisa,

– ekcema,

– psorijaze,

– tuberkuloze,

– opekotina,

– promrzlina,

– hemoroida,

– ateroskleroze.

Foto: Freepik/freepik

Takođe, smatra se da pomaže i kod ovih stanja:

– muške impotencije,

– avitaminoze,

– insomnije,

– stresa,

– umor.

Takođe, smatra se da guščija mast pomaže generalnom poboljšanju imuniteta zato što se u njoj nalaze esencijalne masne kiseline, neophodne za pravilalno fukcionisanje organizma.

Ova mast sadrži polinezasićene masne kiseline, odnosno omega 3 i omega 6 masne kiseline. Iako je u pitanju životinjska mast smatra se da deluje slično kao maslinovo ulje. Organizam ga dobro apsorbuje, te se preporučuje da se u zdravstvene svrhe upotrebljava i oralno i dermalno.

Odlične obloge za suvi kašalj

Mast koja se dobija od sala guske se može koristiti tako što ćete sa njom spremati hranu ili tako što ćete je nanositi kao oblogu. Guščija mast je efektivna kao obloga zato što se njene hranljive materije brzo apsorbuju, a tome pomaže i toplota obloge.

prirodni lek za kašalj
Kašljanje je simptom, Foto: pixabay/nastya_gepp

Na taj način se razgrađuje sekret koji se nalazi plućima i olakšava se njegovo izbacivanje. Dakle, potrebno je istopiti guščiju mast, koja kada je kvalitetnije proizvodnje je već isptopljena na sobnoj temperaturi. Mast zagrejete i namažete na oblogu. Onda je trljate po grudima i držite na plućima sve dok ne počne da se hladi, onda je vreme za promenu obloge.

Ove obloge će pomoći i za suvi kašalj tako zato što imaju umirujuće dejstvo na pluća. Zagrevanje pluća toplim oblogama će uticati na to da se kašalja.

Verovatno ste primetili da više kašljete kada ste na hladnom vazduhu, sa toplim zagrevanjem pluća je kašljanje manje. Zato se preporučuje inhalacija, koje praktično predstavlja udisanje pare. Tople obloge za suvi kašlj imaju isti takav efekat.

Mast guske će razbiti sekret i pomoći da ga lakše izbacite nebitno da li je u pitanju produktivni ili neproduktivni kašalj.

guščija mast
Foto: kia cheng boon/Panthermedia/Profimedia

Guščija mast za bebu se takođe može koristiti ako ima suv kašalj. Isto možete na bebin grudni koš staviti tople obloge od masti za kašalj i namazati malo na nozdrve.

Kako se koristi kod psorijaze, ekcema i promrzlina

Kako su ovo tri kožna problema upotreba masti guske je slična za svaku. Ova mast je toliko lekovita za kožu da je ruski general Aleksandar Suvorov rekao da bi prelazak vojske preko Alpa bio znatno otežan da nisu stalno mazali guščiju mast i tako se spasili od promrzlina.

Kod psorijaze, ekcema i promrzlina ova mast se maže na delove kože zahvaćene bolešću kao krema. Potrebno je to činiti svako jutro i svako veče. A uz to pratite terapiju koju vam je pripisao doktor.

Ne morate se brinuti da će vam ruke ili neki drugi deo tela biti masan, jer se ova mast veoma brzo upija.

Foto: Freepik/cookie_studio

Na isti način se može koristiti i kod opekotina, ogrebotina i modrica. Mast od guščijeg sala može sprečiti pojavu ožiljaka i ubrzati zarastanje i oporavak kože od nanete povrede.

Guščija mast pomaže kod hemoroida

Kada su u pitanju hemoroidi mast se može koristiti na dva načina. Jedan je da se koristi oralno tako što ćete popiti kašičicu ulja svako veče pre spavanja. To će olakšati proces varenja čime će velika nužda biti olakšana.

Takođe, možete umiriti upalu koja nastaje delovanjem hemoroida tako što ćete namazati malo masti na bolno i upaljeno mesto. Treba napomenuti da će guščija mast pomoći i kod analnih fisura, koje nastaju naprezanjem prilikom velike nužde. One se često pojavljuju kada imate problema sa hemoroidima ili k.

Soda bikarbona protiv zatvora
Foto: Freepik/jcomp

Pored toga što je dobra za hemoroide, ova mast vam može pomoći i kod žgaravice, te se preporučuje i onima koji imaju problema sa gastritisom.

Delovanje kod astme

Pošto se mast od guščijeg sala pokazala kao veoma delotvorna kada se prave obloge za suvi kašalj, one takođe pomažu i asmatičarima. Mogu ublažiti kašalj i smanjiti osećaj gušenja koji se vezuje za astmu.

Za ublažavanje simptoma ove bolesti možete pokušati sa oblogama od kupusa i meda. Potrebno je da najpre pomešate guščiju mast sa medom, a potom izdvojite nekoliko listova kupusa.

guščija mast
Foto: Freepik/freepik

Potrebno je da najpre malo zagrejete mešavinu masti i meda, a potom nanesete na grudi. Onda preko toga treba staviti listove kupusa. Čvrsto pritisnite kupus a onda sve to pričvrstite krpom, kako med i mast ne bi curile po posteljini. Da biste se dodatno osigurali od slivanja lekovite mešavine masti i meda, preporučujemo vam da ispod sebe stavite peškirić dok držite ovu oblogu.

Umesto kupusa možete koristiti i običnu hartiju novina, obloge za suv kašalj i za astmu će biti jednako delotvorne.

Guščija mast recepti

Postoji nekoliko načina kako možete upotrebljavati guščiju mast i time povećati njene efekte po zdravlje.

Kada ovu mast koristite oralno, možete je pomešati sa malo mleka. Ovaj recept je posebno delotvoran ako se guščija mast koristi za decu, koja će možda zbog njenog ukusa odbijati da je popiju. Podgrejete malo mleka i ubacite kašičicu masti. Postupak treba ponavljati svako veče.

Još jedna kombinacija koja je prilično poznata u narodnoj medicini jeste guščija mast sa belim lukom i medom. Gnječilicom usitnite beli luk, dodajte kašičicu meda i dve kašike guščije masti i sve pomešajte dok se ne sjedini. Dovoljno je da popijete tri kašičice svakog dana kako biste osetili pozitivne efekte po zdravlje. Ova kombinacija se naročito preporučuje ako želite da poboljšate rad imunog sistema.

Foto/Freepik/master1305

Sledeći recept se smatra najdelotvornijim kad je u pitanju bronhitis, astma ili suvi kašalj.

Najpre u šerpicu dodajte šećer, potom polijte sa šoljom mleka i sačekajte da provri. Dok se mleko kuva umutite jedno jaje, dodajte još jednu kašičicu šećera, a onda kašičicu guščije masti. Mešavinu prelijte sa mlekom. Potrudite se da što bolje umutite jaja kako se ne bi stegla u dodiru sa višim temperaturama.

Ovaj napitak je potrebno piti svako veče pre spavanja kako biste što pre isašljali šlajm koji se nalazi u grlu ili plućima.

Postojeli neželjeni efekti

Jedino na šta bi trebalo da obratite pažnju kad je u pitanju korišćenje guščije masti jeste da je ne stavljate kada imate visoku temperaturu. Ova mast se stavlja zagrejana na plućno krilo ili deo tela na kom je potrebno da deluje.

Kada imate povišenu temperaturu onda dodatno zagrevanje stvara suprotni efekat i može dovesti do još većeg povećanja temperature.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar