Jedni ga obožavaju, drugima ne prija: Koliko je zaista zdravo jesti suvo voće?

Suvo voće sadrži velike količine vitamina minerala

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Framania

Kada se radi o suvom voću, mišljenja su podeljena, jedni ne mogu da žive bez njega, dok su drugi ubeđeni da nije toliko zdravo.

Naravno, kao i uvek, najbolje je da sami procenite da li vam neka namirnica prija ili ne.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stručnjaci izdvajaju prednosti i mane suvog voća:

Prednosti:

Suvo voće je vrlo hranljivo

Tokom procesa sušenja, voće gubi svu vodu, a većina hranljivih sastojaka se zadržava. Sadržaj kalorija u 100 grama proizvoda takođe se značajno povećava, što vam omogućava da unesete dovoljno malom količinom.

Visok sadržaj hranljivih sastojaka

Suvo voće je skladište vitamina, minerala, makro i mikroelemenata. Suve šljive i urme sadrže moćne antioksidanse koji mogu usporiti proces starenja i generalno imaju blagotvorno dejstvo na telo. Takođe postoji velika količina vitamina A, B1, K, kalijuma, magnezijuma i vlakana.

Foto: Pixabay/ Andrey177

100 odsto prirodno

Da, u suvom voću zaista ima puno šećera, ali za razliku od drugih slatkiša, nema aditiva i štetnih sastojaka. U slučaju kada zaista želite nešto slatko, bolje je pojesti urmu ili par suvih šljiva nego komad torte.

Sušeno voće poboljšava varenje

Visok sadržaj vlakana povoljno utiče na rad creva. Brojne studije su potvrdile da čak i minimalan unos sušenog voća dnevno pomaže u normalizaciji varenja i rešavanju problema povezanih sa radom creva.

Foto: Pixabay/Néstor Martínez Garavito

Mane:

Previše šećera i kalorija

Kao što smo pomenuli, sušeno voće je koncentrat šećera i kalorija. Iz tog razloga, mora se konzumirati u izuzetno odmerenim dozama, inače postoji mnogo rizika: od debljanja do sticanja dijabetesa melitusa ili kardiovaskularnih bolesti.

Sulfiti

Dok se voće suši, gubi vodu, skuplja se i poprima ne baš lep izgled. Snalažljivi proizvođači nisu bili zatečeni i odlučili su da voće obrade specijalnim hemijskim jedinjenjima koja sadrže sulfite, što voću daje savršen izgled. Međutim, sulfiti mogu naštetiti vašem zdravlju. Zbog toga, prilikom izbora sušenog voća, ne bi trebalo da se fokusirate na njihov “svetao” izgled.

Izvor: Objektiv.rs, harpersbazaar.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar