Ovo najviše zanima srpske turiste pred leto: EVO šta vam treba za odmor u Grčkoj

Očekuje se više putovanja ove sezone, nego što je to bio slučaj prethodne

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/ Pixabay

Glavna preokupacija zemalja Evropske unije trenutno je na koji način će ljudi moći da putuju, naročito kada se radi o turistima i državama koje žive od ove grane privrede. Ovih dana, sve oči uprte su u izradu digitalnog sertifikata, kao glavnog dokumenta za prelazak granice, uz pasoš.

Da je dobra odluka, o uvođenju ove potvrde, smatraju i nadležni u Srbiji. Kako nam je rekla ministarka turizma Tatjana Matić, uvođenje digitalnog sertifikata bi omogućilo bezbedno putovanje građanima koji su vakcinisani.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Pozdravljamo ovu odluku EU i pružamo podršku naporima da se masovna imunizacija sprovede što pre – kazala je Matićeva.

Ministarstvo je prepoznalo neophodnost uvođenja ovakve prakse i još pre mesec i po dana pokrenulo je proces izrade sertifikata. Srbija ispunjava tehničke preduslove za izdavanje digitalnih sertifikata i svakako je jedan od lidera u sprovođenju plana vakcinacije.

Srpske turiste najviše interesuje da li će ovog leta moći na odmor u Grčku i pod kojim uslovima. A, ministarka Matić ističe da su sa ovom zemljom već započeti razgovori o mogućnostima međusobnog priznavanja digitalnih sertifikata u okviru Memoranduma o razumevanju u oblasti turizma.

– Verujemo da ćemo ostvariti sporazum na obostranu korist – istakla je Matićeva.

– Takođe, radimo na postizanju takvih bilateralnih sporazuma i sa drugim zemljama. U toku su pregovori sa Izraelom, dok je inicijativa za međusobno priznavanje digitalnih sertifikata pokrenuta i sa Slovenijom.

I direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić smatra da je uvođenje digitalnih sertifikata dobra stvar. On očekuje i da će otvaranje granica biti u aprilu ili maju. Ipak, čak i ako bude moguće da se putuje u Grčku, za agencije će to biti samo slamka, da se potpuno ne udave i ne propadnu.

– Grci su zainteresovani da se usaglase pravila oko putovanja, jer i oni žele da uvedu digitalne sertifikate – objašnjava Seničić.

– Administrativni deo bi dosta bio olakšan. Pretpostavljam da bi postojali posebni punktovi, gde će određene putnike nasumično testirati, a na drugom delu bi se brzim čitačima QR kodova pratili oni koji imaju negativan PCR test. Nama je sada najbitnije da znamo da će granice biti otvorene. A najave su takve da možemo da očekujemo to od aprila ili maja.

Direktor JUTA smatra da će ove godine moći da se putuje na više destinacija nego prošle.

Biće otvorene Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija. Za Hrvatsku sada treba PCR test, a Turska najavljuje ovu meru, kad bude počela sezona.

Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

I antitela u bazi podataka su osetljivo pitanje

Evropsku administraciju sada očekuje tri meseca mukotrpnog rada da bi do juna uspela da utvrdi pravila vakcinalnog pasoša u šarenilu cepljenja koje trenutno vlada na kontinentu i u svetu. O svemu će do tada morati da se izjasne i evropski poslanici.

Posle najave nemačke kancelarke Angele Merkel da je takva vrsta dokumenta neophodna, ostalo je da se utvrdi niz pojedinosti i daju odgovori na pitanja koja stvaraju oprečne stavove. Jedna od osnovnih dilema je da li će biti priznate sve vakcine, odnosno da li ruske i kineske ulaze u isti rang sa “zapadnim” cepivima. Sudeći prema bilateralnim ugovorima koje već sklapaju neke od zemalja članica, poput Grčke sa Srbijom, a imajući u vidu da te vakcine koriste i neke zemlje EU, poput Mađarske, otvara se prostor za zaključak da će svako cepivo biti validno. I to će biti predmet tromesečnih razgovora.

Sertifikat bi trebalo da ima elektronski oblik, odnosno da se unosi u određenu bazu podataka, što za sobom povlači i vrlo važno pitanje poverljivosti i dostupnosti ličnih podataka, na šta su u EP naročito osetljivi. O tome kako će izgledati sertifikat i o pojedinostima koje će da sadrži, EU će odluku doneti u saradnji sa međunarodnim udruženjem avionskih prevoznika, turističkim organizacijama, OECD-om i Svetskom zdravstvenom organizacijom. SZO, zasada, poziva na oprez.

Sertifikat, čiji se obrisi već polako naziru, trebalo bi da liči na one koji već postoje kada se putuje u one zemlje gde postoji opasnost od zaraza od nekih opakih bolesti.

 

Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar