Zagoreo šećer je prava noćna mora za čišćenje, a čak i najboljima od nas se dešava da tokom pripreme krem karamela, deo šećera padne na keramičku ploču šporeta ili na radnu površinu.
Pri kontaktu sa hladnom površinom, vreli šećer se karamelizira i stapa sa površinom.
Na sreću, postoji trik za sprečavanje trajnih mrlja.
https://objektiv.rs/vest/43177/jednostavno-ciscenje-drvene-daske/Kako karamelizirani šećer u svom hemijskom sastavu ima vodu, ako reagujete momentalno u trenutku padanja on neće izgoreti.
U tom slučaju šećer treba rastvoriti sa malo tople vode.
Ukoliko ste zakasnili a šećer izgoreo i crniti se, neophodno je odstraniti ga mokrom krpom ili salvetom uz pomoć sredstva za čišćenje.
Najteže je očistiti karamelizovan šećer, posebno na keramičkoj ploči, jer tada on bukvalno ulazi u reakciju sa staklom.
U tom slučaju treba da zagoreo šećer uklonite najbrže što možete, specijalnom oštrom špatulom, koju možete kupiti u velikim supermarketima.
Čišćenje zagorelog šećera sa dna šerpe može da se obavi uz pomoć varikine ili preparata za mašinu za pranje i vruće vode.
Posudu potopite na različito vreme, u zavisnosti od težine zagorelog šećera, a zatim pažljivo istrljajte ostatke.
Zagoreo šećer u rerni se čisti uz pomoć soli. Još dok je šećer vreo, pospite ga obilnom količinom soli.
Kada se smesa stvrdne, očistite je špatulom i salvetom.
Nadamo se da će vam se ovakvi pehovi dešavati što ređe, ali i da ih bude sada znate kako da reagujete.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije – Objektiv.rs
Komentari (0)