Pravi čuvar našeg kolektivnog sećanja: Narodna biblioteka Srbije je obeležila 189. rođendan

Danas je održana posebna manifestacija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/DW Fokus

Povodom 189. rođendana Narodne biblioteke Srbije, danas je u njenom atrijumu održana Centralna manifestacija u okviru koje je nacionalna nagrada u oblasti bibliotekarstva “Janko Šafarik” uručena Gordani Ðilas, bibliotekaru-savetniku Biblioteke Matice Srpske.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Narodna biblioteka nije samo čuvar našeg kolektivnog sećanja, već i autentični savremenik. Trajući skoro dva veka, Narodna biblioteka podjednako sa državom, učestvovala je u svim njenim usponima i zajedno delila teška vremena. Ovde, u biblioteci, čuvaju se neprocenjivi rukopisi naše nacionalne i kulturne baštine, koji nam pomažu da sagledavajući ono što smo bili i što smo sada, postavimo bolje temelje za ono što ćemo biti”, kazala je Maja Gojković, ministarka kulture i informisanja.

Desanka Maksimović i Ana Karenjina: Evo šta se desilo kada je otkrila knjige za odrasle (VIDEO)

Kako je naglasila, savremeno doba nameće Narodnoj biblioteci Srbije nove izazove, na prvom mestu digitalizaciju građe i popularizaciju čitanja kod mlađe publike.

Vladimir Pištalo, v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije, izjavio je da ta biblioteka nije samo čitaonica.

“Ona je kulturno raskršće. Ona našu kulturu predstavlja inostranstvu. Strane kulture biblioteka predstavlja Srbiji. Ne bismo želeli da ijedan važan pisac dođe u Srbiju a da ne bude predstavljen u Narodnoj biblioteci. Planiramo da uvedemo nagradu za najbolju knjigu koju bi davali pisci koji najbolje znaju kako se stvara i vrednuje literatura”, kazao je Pištalo.

Najmudrija Srpkinja i prva žena akademik: Ovo je poslednja poruka Isidore Sekulić mladim generacijama

U čast rođendana Narodne biblioteke Srbije otvorena je izložba “Reka koja spaja: Dunav na grafikama iz fonda Narodne biblioteke Srbije” i upriličen književni razgovor sa nagrađivanim piscem Enesom Halilovićem.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar