Desanka Maksimović i Ana Karenjina: Evo šta se desilo kada je otkrila knjige za odrasle (VIDEO)

"Bila sam razočarana kada sam shvatila da sve to o čemu se piše u zabranjenoj Ani Karenjinoj, ili Gospođi Bovari, ili Ruđinu, već znam iz života!"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Radiovizija

Desanka Maksimović je jedna od naših najvoljenijih književnica sa ovih prostora. Autorka je nekih od najlepših ljubavnih i rodoljubnih pesama. Njena “Krvava bajka” je i dalje pesma koje se deca sećaju mnogo nakon osnovne škole, ostaje urezana u sećanjima svih nas.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, znate li kako je sama Desanka zavolela književnost? Spisateljica je opisala da se u knjige zaljubila kada je tokom raspusta boravila kod dede.

Nećete ostati ravnodušni: Da li ste ikada čuli kako Desanka Maksimović recituje “Krvavu bajku”? (VIDEO)

“Za vreme školskih nekih i zimskih odmora slali su me dedi i svima onim ljudima i svetovima iz knjiga što su me čekali u dedinom ormanu: Davidu Koperfildu, Čiča Tomi, Kraljeviću i prosjaku, Baš-Čeliku ili Latinima na davno prohujalu svadbu cara Dušana. Ti školski odmori su bili vreme kad sam se najviše sa ovim svetom upoznavala. Deda bi govorio odmah, pošto bih sišla s kola i pošto bi me pomilovao – Ključ od knjiga je na ormanu, iza jabuke, a kruška što sad sazreva na livadi kraj potoka.Znao je da su to dve stvari koje me vuku u selo”, rekla je spisateljica 1956. godine i dodala:

“Vremenom sam pronašla iza knjiga složenih u prvom redu i druge skrivene – knjige za odrasle. Kako su deca lukavija od deda, ništa o tome nisam govorila, već sam navalila na čitanje, ali sam razočarano videla da sve to o čemu se piše u zabranjenoj Ani Karenjinoj, ili Gospođi Bovari, ili Ruđinu, već znam iz života i sa zadovoljstvom sam otkrivala da mi ljudi kao Ana Karenjina ili Ruđin, posmatrani kroz knjige, bivaju draži i jasniji nego kad ih žive sretnem u svom gradu.”

Sada su legende: Mika Antić je jednom na ulici tešio dva uplakana momka koja nisu primljena na glumu

Desanka je nekoliko puta naglašavala da je jako bitno da decu naučimo da vole književnost.

“Naposletku su sve knjige za mene oživele. Iz svake se oslobodio po jedan meni dotle nepoznat svet, po jedna ličnost sa svim drukčijim od onih sa kojima sam rasla ili koji su me gajili. Svet je sad za mene bio dvostruko naseljen: ljudima živim i onima iz knjiga, nastanjenim u srcu pesnika.”

Poslušajte kako Desanka govori o ovome:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar