Ovo su poznati Hrvati SRPSKOG porekla: Neki to vešto kriju, neki se PONOSE!

Film „Dara iz Jasenovca” uzburkao je duhove na Balkanu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: ATA Images/Z. Milutinovic, Shutterstock, Printscreen/Youtube

Film „Dara iz Jasenovca” uzburkao je duhove na Balkanu, ponovo potegao mnoge teške teme o zločinima iz II svetskog rata, ali i uspeo da polarizuje ljude. Podela na „naše” i „njihove” odavno nije bila dublja, a tema porekla aktuelnija je nego ikada.

Za vreme Jugoslavije nije bilo popularno isticati nacionalnu pripadnost, naročito srpsku, zbog bratstva i jedinstva, a devedesetih, pa i kasnije, zbog povampirenog ustaštva. Međutim, sada je ovo ponovo dobilo na značaju, pa smo istražili ko su poznate zvezde iz različitih profesija u Hrvatskoj, a koje su poreklom – Srbi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

SEVERINA VUČKOVIĆ

Severina Vučković je Splićanka rođena u Hrvatskoj, ali ima i srpskih korena o kojima ne govori. Naime, njen otac Sever Vučković je Srbin poreklom iz Trebinja iz Republike Srpske. Severina nikada nije govorila o ovoj strani svog porekla, ali je uvek rado dolazila u Srbiju, čak su i oba njena supruga Srbi, Milan Popović i Igor Kojić. Severina ima i dve sestre Zdenku i Marijanu, a očigledno je da u porodici Vučković postoje neslaganja oko porekla. Dok Marijana već godinama živi u Beogradu, Zdenka otvoreno kritikuje i ne voli Srbe, iako sama ima srpske korene. Zdenka je čak izjavila da se odriče svoje mlađe sestre zbog ljubavi i braka sa Srbinom. – Srbi su vodili rat protiv Hrvata, a Severina je očigledno zaboravila da je Hrvatica, i to se ne prašta. Moja sestra je vaspitana u Hrvatskoj, u moralnoj rimokatoličkoj porodici, od oca Hrvata i majke Hrvatice – rekla je Zdenka pre dve godine, a Severina se, čak ni nakon ovakvih izjava, nije javno oglašavala o sestri i njenim stavovima. Pored oca Severa, pevačicin rođak je glumac Aljoša Vučković, koji je takođe poreklom iz Srbije. O rodbinskoj vezi sa Severinom je imao samo da kaže da su dalji rod, kao i da su im dedovi iz istog sela u Dalmaciji.

Foto: ATA images/Antonio Ahel

RADE ŠERBEDŽIJA

Rade je glumac rođen u Buniću u Liki, takođe vuče srpske korene, ali za razliku od nekih to ne krije. – Ja sam Srbin, stopostotni! Isto tako volim i domovinu gde sam rođen – rekao je Rade jednom prilikom za medije, a istoričar Božidar Kljajević je pronašao jedan zanimljiv podatak vezan za Radetove pretke. – Pronašao sam podatak da je to prezime nekad glasilo Serbedžija, od reči serb, što znači Srbin – rekao je Božidar. Inače, Radetova ćerka je poznata glumica u Hrvatskoj i udata je za srpskog reditelja Filipa Gajića.

Foto: Shutterstock

DRAŽEN PETROVIĆ

Hrvatski košarkaš srpskog porekla, Dražen Petrović rođen je u Šibeniku, a davne 1986. godine, kada se spekulisalo da li je Srbin ili Hrvat, Dražen je izjavio: – Petrović sam! Nas je mnogo. I, što se kaže, dobro smo raspoređeni. Poreklom smo iz Crne Gore. Roditelji moga oca preselili su se u Hercegovinu. Otac mi je rođen u mestu iznad Trebinja, majka mi je iz Bilica kod Šibenika, Dalmatinka. Hercegovac ili Dalmatinac, pitaćete? Pola-pola. Smatram da sam na košarkaškom terenu Dalmatinac, izvan parketa Hercegovac.

Foto/Printscreen/YouTube

ARSEN DEDIĆ

Arsen Dedić je iz srpske porodice iz Šibenika. Majka je jednog sina poslala kod jednog brata, a drugog kod drugog, jedan je otišao u Beograd, a drugi, Arsen, u Zagreb. On je Srbin svakako – rekao je istoričar Božidar Kljajević o Arsenu i njegovom bratu Milutinu.

Foto: Antonio Ahel.

ĐORĐE I BORIS NOVKOVIĆ

Đorđe Novković, kompozitor zabavne muzike, rođen je u Sarajevu u mešovitoj srpsko-hrvatskoj porodici i otac mu se zvao Vukašin. Samim tim i njegov sin, poznati pevač Boris Novković vuče srpske korene.

Foto: Printscreen/Youtube

BOŽIDARKA FRAJT I BOJANA GREGORIĆ

Foto: Printscreen/ Youtube

Poznata glumica Božidarka Frajt rođena je Srpkinja, iz jednog sela pod Kozarom. Imala je nepune dve godine kada su joj ustaše, za vreme Kozaračke ofanzive, streljale majku Vidu, dok je ona bila u dečjem logoru u Sisku. Božidarka je imala 36 godina kada je saznala svoje pravo poreklo. Pronašla ju je tetka Dara Grublješić, prvoborac sa Kozare, i ispričala joj istinu o njenom poreklu. Božidarka ima ćerku Bojanu Gregorić, koja je poznata glumica u Hrvatskoj, a za koju sada znamo da ima srpsko poreklo. Njih dve danas zajedno žive u Zagrebu.

Foto: Promo

OLIVER DRAGOJEVIĆ I MARKO PERKOVIĆ TOMPSON

Prema podacima do kojih je došao kroz svoja istraživanja, istoričar Božidar Kljajević tvrdi da su ova dva hrvatska pevača poreklom Srbi.

Foto: Z. Milutinovic/ATAImages.

“Dragojevići su stara hercegovačka porodica”,  rekao je Kljajević, dok je Oliver rekao da ne može sa sigurnošću da kaže odakle potiče njegovo prezime.

“Odakle ću znati kojeg porekla mi je prezime? Odakle ću ja to znati? Nemam problem čak i da je istina da je poreklo mog prezimena srpsko. Mi, Dragojevići, nastali smo iz sedam porodica”, rekao je Oliver.

Marko Tompson, koji je poznat po veličanju i propagiranju fašizma i ustaštva, rođen je u Dalmaciji, a kako istoričar Božidar Kljajević kaže, on ima srpsko poreklo.

Foto: AFP / AFP / Profimedia

“Izvođač nacionalističkih i ustaških pesama vodi poreklo od Domazetovića iz Nikšićkog Grahova, iz stare srpske porodice”, rekao je istoričar.

Piše: M. Marinović i L. Stojanović

OVU I OSTALE ZANIMLJIVE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 26. FEBRUAR

Foto: Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (90)

  1. SVI IZRODI SRPSKI KOJI SU PRIHVATILI DA SU GRADANI NEKE TRECE DRZAVE I DA VISE NISI SRBI JA BI NJIMA REKO DA SVE U PRAVO I DA VI SRBIMA NISTE POTREBNI IMA NAS DOSTA ZAJEDNO SA RUSIJOM IMA NAS 200/MILIONA PA TAKO DA IZDAJICE KOJI SU IZDALI SVOJ SRPSKI ROD I KOLEVKU SRPSKU SRECAN VAM PUT I OSTANITE TAMO GDE VAM JE BLIZO DO SRCE.

    Odgovori
  2. Kada bude Srbin mogao da bude katolik,aHrvat pravoslavac,Bošnjak pravoslavac a Srbi i Hrvati musl.vere i drugih kombinacija,neće biti mira. Dosta ljudi koji su izgubili nasilno prekrstavanjem ,i nose taj teret ne smeju da vrate nacional. Ili veri..ako to neko pokrene biće srećniji balkan. Da može neko glasno i jasno bez stida i srama da kaže ja sam Srbin katolik itd......

    Odgovori

Ostavite komentar