Evo kako je nastala pesma “A sad adio”: Vojkan ju je komponovao u taksiju, Oliver otpevao za 10 minuta

Inspirisana Kritom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-Stock/ neniska

U utorak, 23. februara, mnoge je rastužila vest da je preminuo slavni kompozitor Vojkan Borisavljević. Legendarni maestro je komponovao brojne vanvremenske numere, između ostalog i “A sad adio”, koja je postala izuzetno popularna širom bivše Jugoslavije, a i šire, kroz seriju “Vruć vetar”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ozbiljna priprema za ulogu: Smršala je više od 20 kilograma, pušila i pila jak alkohol zbog Bili Holidej

Ovu pesmu pevali su Dragan Stojnić, Oliver Dragojević, Miki Jevremović i mnogi drugi, a Vojkan Borisavljević se svojevremeno prisetio kako je nastala čuvena kompozicija.

“Sećam se toga, kao da je juče bilo. Išao sam u Dubrovnik. Reditelj Aca Đorđević i Siniša Pavić su mi otprilike rekli kakva bi trebalo da bude ta pesma, da mora da se oseća vruć vetar. Pre toga sam letovao na Kritu i već sam to osetio. Brzo sam shvatio šta žele, bio je to trenutak inspiracije koji sam vrlo jednostavno pretočio u pesmu”, rekao je svojevremeno gospodin Borisavljević i nastavio:

Kolege se opraštaju od Borisavljevića: Nije uspeo da dočeka premijeru poslednje serije na kojoj je radio

“Komponovao sam je u taksiju do aerodroma, a Oliver ju je snimio jedne večeri za 10 minuta u studiju Radio Beograda. Njegov glas je obeležio pesmu, a posle su je mnogi snimili. Lepo sam sarađivao sa Oliverom i žao mi je što se raspala Jugoslavija. To vreme, ta zemlja, kultura, muzika i saradnja među nama, iznedrili su mnogo dobrih stvari. U toj različitosti naroda trudili smo se da se takmičimo i budemo bolji od drugih na pozitivan način, što je donelo nemerljive rezultate”, naveo je on.

Pesma “A sad adio” je bila slušana i van granica Jugoslavije.

Znate l’ priču o Vasi Ladačkom, ali na švedskom jeziku? Neobična prerada Balaševićeve pesme (VIDEO)

“Pevala se i kada su se slavili ispraćaji u vojsku, ali i u kafanama kad je fajront. Najmasovnije izvođenje pesme ‘A sad adio’ bilo je na stadionu u Budimpešti krajem osamdesetih, kada je Ljubiša Samardžić bio proglašen za glumca godine u Mađarskoj. Smoki je na mađarskom pevao tu pesmu, a 100.000 Mađara ga je pratilo. To je najveći hor koji sam ikada imao u svojoj pesmi”, zaključio je Vojkan Borisavljević.



Izvor: Telegraf

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar