Nova Aleja velikana niče u OVOM delu Beograda: Zabeležili smo najlepše MURALE, pogledajte ih (FOTO)

Već punih 7 godina ovo naselje postaje svojevrsna umetnička galerija na otvorenom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/ Tamara Trajkovic

Jedno od najlepših beogradskih naselja, Bežanijska kosa, u prethodnoj deceniji je dobila nesvakidašnje ukrase, kakvim ne mogu da se pohvale ni mnogo elitnija naselja. Na pretežno jednobojnim fasadama zgrada, nastalim 80-ih godina prošlog veka, oslikani su neki od najvećih i najlepših murala u Srbiji. Stanovnici ovog elitnog naselja, pored toga što imaju privilegiju da uživaju u lepom pogledu na Novi Beograd, šetaju brojnim zelenim površinama između zgrada, i budu „uskraćeni“ za saobraćajnu buku i gužvu, imaju još jedan razlog za sreću. U njihovom naselju živi najpoznatiji crtač murala u Srbiji, Andrej Josifovski, poznatiji pod umetničkim imenom Pijanista.

Čovek koji je za vizuelni identitet ovog naselja učinio najviše posle Energoprojekta, koji ga je izgradio, osnovao je i festival „Runaway“, što bi bio najtačniji prevod Bežanije na engleski. Sedmodnevni festival ulične umetnosti, prvi takve vrste u našoj zemlji, održava se od 2016, i okuplja renomirane umetnike iz zemlje i inostranstva. U željnom iščekivanju novih radova, ekipa Objektiva je prošetala centrom Bežanijske kose, i zabeležila najpoznatije murale ovog naselja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Foto: Objektiv.rs/ Tamara Trajkovic

Jedan od najpoznatijih murala je oslikan povodom 100 godina od rođenja patrijarha Pavla, i nalazi se u ulici Vajara Živojina Lukića 10, u samom centru naselja.

Foto: Objektiv.rs/ Tamara Trajkovic
Foto: Objektiv.rs/ Tamara Trajkovic

Još jedan mural sa istorijskom tematikom oslikan je na zidu visine sedam metara, u ulici Vasilija Đurovića. Povod je bila stogodišnjica od početka Prvog svetskog rata, a prikazane su srpske vojvode: Stepa Stepanović, Živojin Mišić i Radomir Putnik.

Foto: Objektiv.rs/ Tamara Trajkovic

Na izradi ovog murala Josifovski je sarađivao sa našim najpoznatijim ilustratorom, Dobrosavom Bobom Živkovićem. Čast da se nađe rame uz rame sa (verovatno) najboljim teniserom svih vremena, Novakom Đokovićem, dobio je tadašnji kapiten košarkaške reprezentacije Srbije Miroslav Raduljica. Mural se nalazi u neposrednoj blizini vidikovca na Bežanijskoj kosi, mesta sa kojeg se pruža jedan od najlepših pogleda u Beogradu.

Foto: Objektiv.rs/ Tamara Trajkovic

Pred Svetsko prvenstvo u košarci Pijanista je na zid preneo želju cele nacije – pehar namenjen pobedniku takmičenja, oko kojeg su kapiten Miloš Teodosić i selektor Aleksandar Đorđević.

Foto: Objektiv.rs/ Tamara Trajkovic

Mladi umetnik nije zaboravio ni legendarne glumce, pa je ovekovečio i Batu Živojinovića, tačnije plakat za film “Valter brani Sarajevo”. Postoji i nekoliko razlika u odnosu na originalnu sliku – Valter je okrenut udesno, iznad njega se nalazi dron, i ovog puta on brani Srbiju.

Foto: Objektiv.rs/ Tamara Trajkovic

Na spisku ovekovečenih moralo je da bude mesta i za muzičare, u ovom slučaju osnivače grupe “Riblja čorba”Boru Đorđevića i nedavno preminulog Mišu Aleksića. Ovaj niz velikana nastavljaju čuvena trojica glumaca iz “Državnog posla”, Nikola Škorić, Dimitrije Banjac i Dejan Ćirjaković, kao i njihove kolege Milan Lane Gutović i Dragan Jovanović.

Ostali murali u ovom naselju su različitih veličina, boja i tematika, i nastali su uglavnom u okviru festivala “Runaway”. Svaki na svoj način ukrašavaju prostor u kome se nalaze, a delo su pojedinaca i grupa umetnika kao što su Andrej Žikić Artez, Stefan Star, grupa Hesojam i drugi. Možete ih pogledati u našoj galeriji, što ne znači da jedan od ovih sunčanih dana ne treba izdvojiti za posetu ovom naselju, i uživanju na licu mesta.

Piše: Ivan Marinković

Foto: Tamara Trajković



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar