OBJEKTIV ANKETA

Pitali smo Beograđane koji je PRAZNIK: Odgovori su IZNENAĐUJUĆI, a ovaj deka ima razlog da slavi (VIDEO)

Na ovaj dan 1804. godine je podignut Prvi srpski ustanak čime je zvanično počelo oslobađanje od turske vladavine, a 15. februara 1835. godine je donet prvi moderni ustav Srbije, takozvani Sretenjski ustav

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, Objektiv.rs

Pored Sretenja kao jednog od najznačajnijih praznika u našem verskom kalendaru, na ovaj dan dogodila su se u istorijskom smislu dva najznačajnija događaja koja su obeležila dalju pravnu i političku poziciju tadašnje Srbije. Pitali smo Beograđane da li znaju koji praznik proslavljamo danas, ali i istorijsku pozadinu i poreklo proslavljanja Dana državnosti.

Veliki broj ispitanika nije znao koji praznik proslavljamo, a najveću pažnju nam je privukao deka koji je saopštio da danas proslavlja svoj rođendan.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

 

“Danas je praznik državnosti države Srbije, a na današnji dan je 1804. podignut Prvi srpski ustanak. Danas je i moj rođendan”, odgovorio je stariji gospodin.

Podsećamo, 15. februara 1804. godine je podignut Prvi srpski ustanak čime je zvanično počelo oslobađanje od turske vladavine, a na isti dan 1835. godine donet je prvi moderni ustav Srbije, takozvani Sretenjski ustav.

Kneževina i Kraljevina Srbija imala je potom više različitih ustavnih akata: 1838, 1869, 1888, 1901. i 1903. godine.

Nakon završetka Drugog svetskog rata, od 1945. godine, u potpuno izmenjenim uslovima, Srbija je u sastavu federalne Jugoslavije četiri puta usvajala najviši zakonodavni akt, a aktuelni Ustav Republike Srbije je donet 30. oktobra 2006. godine.

Na Sretenje 1804. godine, na zboru uglednih Srba sa teritorije Beogradskog pašaluka u Orašcu, doneta je odluka o podizanju ustanka protiv Turaka, a za vožda je izabran Đorđe Petrović – Karađorđe. Nakon tri godine oslobođen je Beogradski pašaluk, međutim, dalju sudbinu ustanka odredio je epilog Rusko-turskog rata, odnosno sklapanje mira u Bukureštu 1812. godine.

VUČIĆ: Sretenje je za nas i bukvar i čitanka, najvažniji datum u kalendaru naše lepe Srbije (FOTO) 

Na isti dan 1835. godine, u Kragujevcu je donet prvi Ustav Kneževine Srbije, simbolično nazvan Sretenjski, a prema istorijskim izvorima, njegovu sadržinu je delom oblikovao ustav Belgije i Francuske.

Tvorac jednog od najmodernijih i najliberalnijih ustava tog doba bio je Dimitrije Davidović, čuveni političar i publicista. Prema odrednicama sadržanim u Ustavu, prvi put u našoj istoriji je došlo do podele na sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast. Međutim, proklamovanje Ustava je odmah izazavalo negodovanje Austrije, Rusije i Turske, zbog čega je ubrzo došlo do njegove suspenzije. Naime, Velike sile su ovaj akt smatrale previše liberalnim, a ako uporedimo tadašnje ustave evropskih zemalja on i jeste bio dosta progresivan za tadašnje uslove.

Šta su još građani Beograda imali da kažu na tu temu pogledajte u video anketi na početku teksta.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar