Bitno je da narod prvi pogleda film: “Dara iz Jasenovca” će uskoro imati televizijsku premijeru

Neočekivana odluka producenata

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/MegaComFilm

Srpski film “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Antonijevića, snimljen uz podršku Filmskog centra Srbije, imaće ekskluzivnu svetsku televizijsku premijeru na Prvom programu Radio-televizije Srbije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Film će premijerno biti prikazan 20. februara. “Dara iz Jasenovca”, srpski kandidat za Oskara, istorijska je drama koja je pokrenula lavinu komentara od pozitivnih do negativnih.

Objavljen trejler za film “Dara iz Jasenovca”: Svet će napokon videti priču o stradanju srpske dece

Film je premijerno prikazan 25. novembra u Gračanici. Beogradska premijera uz prisustvo autorske i glumačke ekipe, zakazana je za 22. april kada se obeležava 76 godina od proboja poslednjih zarobljenika iz logora Jasenovac.

“Odluka da se film prikaže na televiziji pre normalnog života u bioskopima je nezavisno doneta od reditelja Antonijevića i mene, a prouzrokovana je svom pričom koja se dešava oko filma, njegove nominacije za našeg kandidata za Oskara, a pogotovo na par neumesnih i neosnovanih kritika – gde je film naša propaganda i da Srbi nisu bili žrtve u Jasenovcu. Tako da je naša želja bila da prikažemo film pre vremena da ga što više ljudi vidi”, istakao je producent filma Maksa Ćatović.

Festival dokumentarnog filma: Otkrijte šta je zajedničko jugoslovenskim spomenicima i Tildi Svinton

Glavna i odgovorna urednica Zabavnog programa RTS Olivera Kovačević kaže da je značajno da RTS u ovom trenutku emituje film “Dara iz Jasenovca”.

Navela je da je bilo dosta kontroverzi u vezi sa ovim filmom od društvenih, istorijskih, umetničkih i smatra da je pravi trenutak da građani Srbije pogledaju ovaj film i donesu svoj sud.

“Smatramo da je veoma značajno što se ova traumatična i bolna tema našla na filmskom platnu odnosno u jednom filmu i da se problem i trauma Jasenovca sagleda iz perspektive srpskih žrtava”, rekla je Kovačević.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar