Najpoznatiji srpski kardiolog izdao OZBILJNO UPOZORENJE: Nikako ne pijte ovaj lek, može biti i smrtonosan

Izaziva pojačanu sklonost ka trombozi ili začepljenu krvnih sudova…

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TV Pink printscreen

Prof. dr Miljko Ristić, naš najpoznatiji kardiohirurg, kaže da je za taj lek još pre dve godine objavljeno da izaziva pojačanu sklonost ka trombozi ili začepljenu krvnih sudova…

Ako ste upravo kupili kutiju diklofenaka jer vas bole leđa bolje je da ga ne pijete na svoju ruku!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U suprotnom, rizikujete zastoj srca, infarkt, moždani udar, smanjeni dotok krvi u noge, ruke i druge organe. U opasnosti su pacijenti koji imaju visok krvni pritisak, masnoće u krvi, dijabetes, upozorile se brojne kliničke studije.

Dr Ristić, kaže da je za taj lek još pre dve godine objavljeno da izaziva pojačanu sklonost ka trombozi ili začepljenu krvnih sudova.

“Diklofenak je u širokoj upotrebi i može da se kupi bez lekarskog recepta. Sa druge strane, tromboza krvnih sudova u srcu izaziva infarkt, u mozgu šlog, u ekstremitetima i drugim delovima tela utiče na smanjen dotok krvi. Trebalo bi da nadležni koji se bave ispitivanjem lekova ponovo ispitaju destvo diklofenaka, kako bi se utvrdilo u koliko slučajeva je to njegovo neželjeno dejstvo izraženo i da li bi ga trebalo ukinuti ili zabraniti”, navodi doktor i dodaje da je oprez pri korišćenju i kupovini diklofenaka obavezan, a naročiti kod onih ljudi koji su oboleli od kardiovaskularnih bolesti.

Porodični lekar SMANJIO bi broj zaraženih? Dr Ristić za Objektiv otkriva način da se epidemija SUZBIJE

“Oni nikako ne bi trebalo da lek koriste na svoju ruku, bez konsultacija sa svojim kardiolozima”, kategoričan je on.

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) navode da je ta institucija još pre tri godine uputila pismo zdravstvenim radnicima u kojem ih upozorava o organičenjima terapijske primene ovog leka. U tom pismu su naveli, kako kažu, da su kontraindikacije diklofenaka, primećene kod pacijenata koji imaju slabo srce.

“Primena diklofenaka od sada je kontraindikovana kod pacijenata kojima je ustanovljena takozvana kongestivna insuficijencija srca ili srčana slabost, ishemijska bolest srca, bolest perifernih arterija ili cerebrovaskularna bolest, a značajni faktori rizika za ispoljavanje neželjenih dejstava su kod pacijenata koji imaju problema sa visokim krvnim pritiskom, hiperlipidemijom, dijabetesom i pušenjem”, naveli su u toj instituciji.

Pluća, jednostavno, nema: Miljko Ristić šokirao informacijama o obdukcijama obolelih od koronavirusa

A da dugo traje polemika u vezi sa dejstvom diklofenaka koji se koristi protiv bolova koji se javljaju zbog artritisa, reume, povreda mišićno-koštanog tkiva govori i podatak da je na njegova neželjena dejstva pre nekoliko godina upozoravala američka Agencija za hranu i lekove (FDA), posle njih su britanski stručnjaci tražili da se lek zabrani za upotrebu jer su dokazali u studiji da gotovo za 50 odsto povećava rizik od infarkta i šloga, dok je prošlog meseca utvrđeno da postoji za 50 odsto veća šansa za zastoj srca.

 Izvor: Alo

Komentari (20)

  1. A ja s vremena na vreme popijem diklofenak duo zbog kuka. Pila sam naklofen, pa ga jedno vreme nije bilo i otuda predjoh na diklofenak

    Odgovori
  2. Moja majka, davne 2003 preminula, ga je pila zbog bolova i da bi mogla da uradi neke kućne poslove a imala je aritmiju..na kraju je doživela moždani udar i završila priču. Posle čitanja ovog teksta sam siguran da je doprineo moždanoj trombozi.

    Odgovori

Ostavite komentar