NOVE TVRDNJE

Porodični lekar SMANJIO bi broj zaraženih? Dr Ristić za Objektiv otkriva način da se epidemija SUZBIJE

Gužve i redovi u bolnicama i domovima zdravlja bili bi izbegnuti, jer bi lekar obavljao kućne posete

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TV Pink printscreen

“Ako bi Srbija uvela sistem porodičnog lekara u vreme pandemije kovida, to bi dovelo do smanjenja broja zaraženih. Dolaskom na kućnu adresu gužve u čekaonicama bile bi smanjene. Ni za uzimanje uputa za specijalističke preglede pacijenti ne bi čekali i  izlagali se riziku na šalterima. Jedini njihov kontakt bio bi sa lekarom, što bi doprinelo tome da se epidemija brže smiri”. 

Kardiolog dr Miljko Ristić na ovaj način je za Objektiv.rs  objasnio na koji način epidemija kovida-19 u Srbiji može na najbrži način da se umanji.

Prema njegovim rečima, ovakav sistem zdravstvene zaštite mogao bi brzo da se uspostavi, sprečio bi širenje virusa i doveo do efikasnijeg i lečenja svih pacijenata u Srbiji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Foto: Pixabay

Izbegnut rizik od gužve

Porodični lekar dolazio bi u dom svakog pacijenta kako bi obavio pregled. Na taj način, rizik po lekara u vreme pandemije ostao bi isti, ali bi se za pacijente rizik smanjio.

“Gužve i redovi u domovima zdravlja su rizični. Tu najugroženije kategorije mogu lako da “pokupe” virus. Kada bi se supsotavio sistem porodičnog lekara, ovakva situacija bila bi izbegnuta. S druge strane, pacijentu bi i dalje bio obezbeđen kvalitetan pregled”, objašnjava dr Miljko Ristić.

Foto:Youtube, Printscreen

Bez čekanja na specijalistu

Zbog uputa za specijalističke preglede, pacijenti neretko moraju da dolaze u bolnicu i po nekoliko puta, kako bi se pregled zakazao i obavio.

“U sistemu porodičnog lekara, ovakve stvari bi takođe bile izbegnute. Porodični lekar bi određivao koji specijalistički pregled je potreban i davao direktan uput za lekara specijalistu. To bi bila ogromna prednost kako zbog izbegavanja rizika od odlaska u bolnicu, tako i zbog smanjenog čekanja na dobijanje uputa”, kaže naš sagovornik.

Imamo sve što nam je potrebno

Mnogi lekari tvrde da su nedostaci sistema porodičnog lekara to što je skup, što zahteva veći broj lekara i što je potrebno vreme da bi se uspostavio. Kardiolog dr Ristić tvrdi da to ipak nije slučaj.

Nedostatak lekara mogao bi da se nadoknadi privatnom praksom, koja bi se plaćala po istoj ceni po kojoj plaćamo redovno zdravstveno osiguranje i specijalističke preglede, koji se najčešće plaćaju naknadno. Ne bi bilo potrebno mnogo vremena da bi se sistem uspostavio, jer zapravo  već imamo sve što nam je potrebno.”

 

Piše: Aleksandra Vasić

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar