Novi 3D štampač: Čitave objekte pravi za nekoliko sekundi (VIDEO)

Zanimljiva metoda koju su razvili švajcarski stručnjaci zasniva se na principu tomografije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Pixabay

Kada se govori o 3D štampi, obično se misli na štampanje objekata sloj po sloj, ali su švajcarski eksperti razvili novu tehniku koja omogućava kreiranje celih objekata, i to za svega nekoliko sekundi.

Nova metoda zasniva se na principu tomografije – metode koja se temelji na matematičkoj proceduri obrade snimaka ili tomografskoj rekonstrukciji snimaka uz primenu savremenih računara i programskih paketa.

Da bi se objekat odštampao neophodno je da se foto-osetljiva smola osvetli iz više uglova, te da se predmet u njoj formira kao celina, a ne deo po deo, kao što je to bio slučaj kod ranijih metoda.

Nova tehnologija bi mogla da se primenjuje u različitim oblastima, a najpre u medicini, gde bi se tkiva, organi, slušna pomagala, i drugi elementi, štampali kao celine, a proces bi se obavljao u sterilizovanim kontejnerima, i ne bi bilo potrebe da se delovi premeštaju na druge lokacije. Tako bi se mogućnost kontaminacije svela na minimum.

Novi sistem trenutno može da štampa samo objekte koji u prečniku mere do dva centimetra, a očekuje se da se u budućnosti ta cifra popne do 15 centimetara.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs



Izvor: B92

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar