HAOS

Kompozitori OGORČENI na Sokoj: Oni su najveće ZLO za autore, godišnje dobijamo siću

Kompozitori ističu da u Sokoju vlada sistem nejednake preraspodele prihoda

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock, Printscreen/Youtube

Kantautor Hasan Dudić rekao je za štampano izdanje Objektiva da je ,,finansijski oštećen”, i to, kako kaže, za milionski iznos od strane „Sokoja”, da bi danas, nakon svoje skoro 50 godina duge karijere, na godišnjem nivou primao samo 8.000 dinara.

Tim povodom kontaktirali smo sa našim poznatim autorima, a većina nam je rekla da je nezadovoljna „Sokojem”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Ja iz „Sokoja” na godišnjem nivou dobijam ono što bi, prema mojim procenama, trebalo da dobijem za dva ili tri dana. Struktura njihove organizacije ne počiva na adekvatnim principima podele prihoda. Pre nekoliko godina naša primanja su bila katastrofalna, ali od tada je bilo nekoliko pokušaja da se zahtevi estradnih umetnika uvaže i mogu da kažem da je trenutna situacija nešto bolja, ali to i dalje nisu ona primanja koja zaslužujemo. Nisam siguran da li je politika stavila šapu na celu ovu priču, ali da nešto ne valja, to se vidi”, rekao je za Objektiv Dragan Aleksandrić, poznati srpski kompozitor, autor najvećih hitova Miroslava Ilića i mnogih drugih izvođača.

Foto: Printscreen

Futa otkrio sve o suđenju sa Lukasom: Mi smo sa njim ZAVRŠILI, DUŽAN je i Bogu i narodu!

“Ja sam jedan od najstarijih u „Sokoju” i na moju sreću jedan od najuspešnijih balkanskih kompozitora. Za “Sokoj” imam da vam kažem samo jednu rečenicu: najveće zlo koje su
autori mogli da imaju u svom životu i u svojim karijerama je „Sokoj”. Eto, toliko imam da kažem”, zaključio je Miodrag M. Ilić, poznat i kao Mile Bas, čuveni basista, tekstopisac, kompozitor i aranžer, vođa Južnog vetra, dok nam je njegov kolega Aleksandar Futa Radulović, koji je sa suprugom Marinom Tucaković napisao neke od najvećih hitova naše popularne muzike, rekao:

Foto: E-Stock

“Početkom ovog veka neki pseudoklasičari u „Sokoju” su napravili sistem nejednake preraspodele prihoda po kojoj dve trećine primaju onoliko koliko treba da dobiju, a ovi drugi ne. Takav nakaradni sistem postoji i danas, međutim, moram da napomenem da je u međuvremenu na jednoj od tih skupština odlučeno da se stvari po pitanju naših prihoda promene na bolje. To je prvi problem u “Sokoju”. Drugi veliki problem je sastav te skupštine. Ne znam kako se biraju članovi, ali me sve to podseća na onaj centralistički sistem iz Jugoslavije, gde oni koji su izabrani, godinama ne mrdaju sa tih mesta. Sledeći problem u „Sokoju” je taj što oni ne prihoduju od Jutjuba i od drugih internet platformi, što recimo u susednoj Hrvatskoj nije slučaj”.

Novica Negovanović, kompozitor narodne muzike, kaže da nikome ne može da sudi, iako mu neke stvari u „Sokoju” nisu jasne:

“Nemam uvid u strukturno poslovanje „Sokoja”, tako da ne mogu da tvrdim da tamo postoje neki koji su zakinuti. Ja sam od njih u jednom navratu dobio pola miliona dinara, koje su mi kradljivci, nažalost, ukrali kada sam bio opljačkan u junu prošle godine. Iz kuće su mi tada odneli te pare, moju harmoniku i orden koji mi je poklonio tadašnji predsednik Toma Nikolić. Od tada sam iz Sokoja dobijao znatno manje iznose, po 30 ili 40 hiljada dinara, nikad se više nije ponovilo da dobijem pola miliona”.

Foto: Printscreen/instagram

Predrag Živković Tozovac, koji je otpevao, ali i napisao mnoge hitove, ima drugačije mišljenje.

“Nikada nisam imao problem sa „Sokojem”, zadovoljan sam prihodima, a zaista nisam čuo da se neko žali”, rekao nam je kratko legendarni Tozovac.

Foto: Objektiv.rs

Autor: Tanja Svilanović



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar