Zapostavljeni čuvar našeg zdravlja: Nar umanjuje bol i reguliše krvni pritisak

Nar jača kosti i snižava holesterol

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Fruchthandel_Magazin

U vreme opšte zabrinutosti za zdravlje, svaka pomoć iz prirode je dobrodošla.

A jedna od zapostavljenih biljki je nar.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Poznato je da je nar bogat antioksidansima i zato se savršeno bori protiv bakterija i upala.

Korisne strane nara:

1. Štiti od virusa, gripa i prehlade

Sok, semenke, pa čak i kora nara savršeno štite telo od patogena. Sok brani usnu duplju od bakterija. Sadži vitamin C, pa se uspešno bori protiv gripa, ali i jača telo.

Foto: Pixabay/megspl

2. Može da smanji krvni pritisak

Utvrđeno je da antioksidativna svojstva nara uspešno smanjuju visoki krvni pritisak. Studija je pokazala da oni koji pate od visokog krvnog pritiska, treba da konzumiraju najmanje 240 ml soka nara dnevno, kako bi videli rezultate.

Takođe, moraju da piju 100 odsto prirodan sok od nara bez dodatka šećera. Još jedan način na koji nar snižava krvni pritisak je preko kalijuma. Naime, 100 grama nara sadrži 236 miligrama kalijuma, nečega što pomaže u održavanju zdravlja naših kostiju i funkcije našeg srca.

Foto: Pixabay/Albrecht Fietz

3. Smanjuje stomačne probleme

Ljudi koji se bore sa Kronovom bolešću dobro su upoznati sa stomačnim problemima koji rezultiraju smanjenim apetitom i gubitkom težine, između ostalog. Razlog tome je nakupljanje bakterija unutar želuca što dovodi do teške upale.

Jedno rešenje koje su mnoge studije dokazale je konzumiranje nara. Ekstrakt ploda ima ulogu zaštitnika i umanjuje bol.

4. Pomaže kod dijabetesa

Utvrđeno je da se visok nivo šećera povezan sa dijabetesom može kontrolisati jednostavnim konzumiranjem nara svakodnevno. Ovo voće može smanjiti oksidativni stres koji je glavni uzrok dijabetesa. Takođe smanjuje lošu vrstu holesterola, pomažući da se održi relativno nizak nivo šećera u krvi.

Foto: Pixabay/Edeni Mendes da Rocha Teka

5. Poboljšava zdravlje kostiju i smanjuje bol od artritisa

U studiji iz 2011. godine utvrđeno je da ulje semenki nara može ublažiti bol u zglobovima. Takođe, naučnici su pronašli značajne dokaze koji pokazuju kako se antioksidanti voća mogu uspešno boriti protiv artritisa.

I ne samo to, već ga svako može koristiti kako bi povećao snagu i funkciju kostiju. To je dalje dokazano u studiji iz 2016. godine, gde su učesnici dnevno dobijali 200 ml soka od nara. 6 nedelja kasnije, ispitanici su primetili da im se ukočenost kostiju smanjila, a fizička funkcija povećala.



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar