Zaboravili ste kada ste poslednji put vodili ljubav? Proverite da li pravite neku od 6 velikih GREŠAKA

Pre nego što okrivite partnera, zapitajte se da li i vi snosite deo krivice za nedostatak seksa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Joana Lopes / Alamy / Alamy / Profimedia

Brak ili veza bez seksa, uvek će izazvati mnogo problema.

Partneri će početi svesno ili nesvesno da okrivljuju jedno drugo, a to vodi samo u beskonačne svađe.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zato, pre nego što okrivite drugu stranu, prvo proverite da li možda sabotirate sami sebe i pravite neku od velikih grešaka.

Psiholozi navode stvari koje drastično umanjuju našu želju za seksom, a mogle bi da se promene uz malo truda.

1. Vaša spavaća soba je ujedno i boravak

“Mnogo roditelja mi je reklo da vole svoju decu, ali da mrze činjenicu da su izgubili svoj privatni kutak u kući. Glavna spavaća soba lako može da postane odmaralište za decu ili igraonica, ali ako vam je stalo do vaše intimnosti i seksualnog života s partnerom, postavite jasne granice svojoj deci i zabranite im ulazak u vašu spavaću sobu”, objasnila je Danijela Kepler, psiholog iz Čikaga.

Foto: MARKA / Alamy / Profimedia

2. Buljite u mobilni telefon pre spavanja

Skoro svi danas koriste mobilni i za jutarnji alarm, pa bi se komotno moglo reći da ljudi i spavaju s telefonom. Budući da je mobilni već dostupan, mnogo ljudi, naročito žene, vreme pripreme za spavanje (opuštanje) provode buljeći u mobilni, najviše proveravajući društvene mreže.

“Osim u slučaju da puštate neku seksi pesmu, nemojte to da radite. Kad na telefonu surfujete ili igrate igrice, toliko utonete u taj svoj “online svet” da osoba koja leži pored vas u krevetu kao da nije tamo. Kad vaš partner nešto kaže ili traži vašu pažnju, velika je šansa da ih uopšte nećete čuti zato jer ste zauzeti gledanjem u telefon. To definitivno ne podstiče intimnost”, navodi Alena Gerst, psihoterapeut iz Njujorka.

Foto: Freepik/Racool_studio

3. Radite u spavaćoj sobi

“Znate li prvo pravilo za održavanje zdrave ravnoteže između posla i privatnog života? Držite poslovne obaveze van spavaće sobe. Ako je baš neophodno da odmah morate da odgovorite na mejl ili se javite na poziv vašeg šefa, uradite to u nekoj drugoj sobi”, savetuje Kepler.

Spavaća soba bi trebala da bude mesto za odmor i smirenje, i na to treba asocirati ljude podsvesno. A ne na svakodnevni stres koji proživljavamo.

Foto: Freepik/gpointstudio

4. Deca i kućni ljubimci su “stalni gosti”

“Ako imate malu decu, neizbežno je da ćete tu i tamo zbog ružnog sna ili zbog lošeg raspoloženja provesti noć zajedno. I to im treba dopustiti. Ali, ne navikavajte ih na svoj krevet”, kaže terapeut Kurt Smit.

“Često sam od pacijenata čuo o problemu koji veoma utiče na osećaj intimnosti koji imaju s partnerom. Problem je kad uveče muškarac dolazi u krevet u kojem su uspavana partnerka i dete. To mnogo utiče na nivo intimnosti koju partneri osećaju jedno prema drugome. To može lako postati izvor ogorčenosti, sukoba i isključivanja među partnerima”, upozorava Smit.

Foto: Andor Bujdoso / Alamy / Alamy / Profimedia

5. U krevetu pričate o računima i obavezama

Dosadne razgovore o obavezama ili stresne razgovore o plaćanju računa ostavite za dan i neko drugo mesto – na primer, kuhinju ili dnevnu sobu. Ovakvi razgovori ne da ne podstiču želju za seksom, nego je u potpunosti ubijaju.

“Normalno, parovi moraju da raspravljaju o strategiji rešavanja svakodnevnih obaveza, uvek neko mora da pokupi decu iz vrtića ili da ode u kupovinu, ali to se može obaviti u neko drugo vrijeme, a ne kad se spremaju na spavanje, ili nešto drugo”, napominje Kepler.

Foto: Andrey Guryanov / Alamy / Alamy / Profimedia

6. Čitate vesti pre spavanja

“Normalno je da kad legnete u krevet, da poželite da znate šta se sad događa u svetu ili šta ste možda propustili, ali to ne znači da je to dobro za vas i za vašu vezu. U ovom trenutku, kad se smirujete i pripremate za spavanje, svoju pažnju trebate da usmerite na smirivanje i opuštanje”, objašnjava Gerst.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar