VRTOGLAVA CENA KVADRATA

Za stan u Beogradu ISKEŠIRALI kao da je u Njujorku: Objektiv otkriva koji deo prestonice je najskuplji

Najskuplji stan u Beogradu na vodi koštao 1.426.888 evra, a cene u centru sve više opadaju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Najskuplji kvadrat stana u Srbiji u poslednjem kvartalu 2020. godine bio je na ekskluzivnoj lokaciji, u Beogradu na vodi, i koštao je 8.754 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je izdvojeno i najviše novca, vrtoglavih 1.426.888 evra, piše štampano izdanje lista Objektiv.

Takođe, ostalih 13 najskupljih stanova prodato je baš u tom naselju, najnoviji su podaci Republičkog geodetskog zavoda, u koje je Objektiv imao uvid. Međutim, kako za naš list navodi agent za nekretnine Kaća Lazarević, statistika ne pokazuje u pravom smislu stanje na tržištu nekretnina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

CENE U CENTRU ZA SVAČIJI DŽEP

Kad je reč o starogradnji, najviša cena po kvadratu, 4.452 evra, plaćena je za stan u Ulici kralja Petra u beogradskoj opšti ni Stari grad, a najviše novca za stan u starogradnji, u iznosu od 400.000 evra, izdvojeno je za stan u Francuskoj ulici u istoj opštini. Ipak, kako navodi Lazarevićeva, u prestonici se mogu pronaći nekretnine za svačiji džep, a cene stanova u centru grada su i te kako opale.

,,U Gospodar Jevremovoj, u centru Beograda, sada možete kupiti stan čija cena po kvadratu iznosi 2.400 evra! To nikad nije bilo! U svakom delu grada moguće je pronaći nešto za sebe, pa čak i u Beogradu na vodi. Stanovi se tamo prodaju po početnoj ceni od 2.000 evra, to naselje ne čine samo oni s kvadratom od 10.000 evra, u zgradama s portirom i spa-centrom”, navodi
Lazarevićeva.

Foto: Printscreen

GARAŽNA MESTA USLOV ZA KUPOVINU STANA

Naša sagovornica ističe da su se u poslednje vreme promenile stavke kojima se kupci vode prilikom kupovine nepokretnosti.

,,Lokacija više nije! Kupci se vode izgledom zgrade, a gotovo da su im podjednako važni i jedno ili dva garažna mesta uz nekretninu. Važno im je da zgrada ima i dobar ulaz, terasu. Dosta se kupuju stanovi u sivoj fazi, što znači da se vratilo poverenje u investitore. Beograd sada ima prelepa naselja na obodu grada, baš kao što je to slučaj i u Rimu i Parizu”,  kaže naša sagovornica.

KRAGUJEVČANI NAJVIŠE PLAĆALI U KEŠU

Posmatrano po najvećim gradovima, udeo gotovinskog plaćanja u četvrtom kvartalu 2020. godine bio je najveći u Kragujevcu – 80 odsto, dok je u Beogradu i Novom Sadu bio ujednačen – 76 i 77 odsto, a u Nišu nešto niži – 71 odsto, što je za 11 odsto niže u odnosu na 2019. godinu. Međutim, statistika pokazuje da su se i u ostalim delovima naše zemlje u poslednjem kvartalu prošle godine nekretnine najviše plaćale u gotovini. Iako statistika ne pokazuje, mladi se, prema rečima agenta za nekretnine Kaće Lazarević, najviše opredeljuju da kupuju nepokretnosti na kredit.

,,Učešće za kupovinu stana sada u bankama iznosi 10 odsto, zbog čega je i te kako primetan pad u zakupu stanova. Mladima se više isplati da podignu kredit za stan i otplaćuju ga na rate nego da plaćaju kiriju stanodavcu”, kaže naša sagovornica.

KUPOVALO SE I ZEMLJIŠTE

Na mesečnom nivou, u poslednjem kvartalu 2020. godine realizovano je oko 2.200 kupoprodaja poljoprivrednog zemljišta. Promet poljoprivrednog zemljišta je u odnosu na treći kvartal 2020. u porastu od 5,3 odsto, što čini povećanje udela u ukupnom prometu od 1 odsto.

,,Gledano po gradovima, u Beogradu i Nišu zabeleženo je smanjenje učešća poljoprivrednog zemljišta u ukupnom prometu nepokretnosti od 0,8 odsto, odnosno 0,2 odsto, dok je u Novom Sadu i Kragujevcu učešće poljoprivrednog zemljišta u ukupnom prometu nepokretnosti uvećano za 0,4 odnosno 0,1 procenat”, navode u RGZ. U 2020. godini zabeleženo je povećanje u prometu broja vikendica u odnosu na 2019, ali je u 4. kvartalu ipak došlo do smanjenja te vrste prodaje.

Piše: NIKOLINA MARIĆ

Ove i mnoge slične tekstove pogledajte u štampanom izdanju lista Objektiv. 

Foto: Objektiv.rs


Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar