Doručak je (prvi) najbitniji obrok u toku dana, ističu stručnjaci, pa treba obratiti pažnju koje namirnice konzumiramo.
Ovde nije reč o hranjivosti, već potencijalnim problemima s varenjem i neprijatnim bolovima.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Jednostavno, određene namirnice treba izbegavati na prazan stomak, a ovo su neke od njih:
Peciva i kvasac
Konzumacija proizvoda na bazi kvasca može dovesti do nadutosti i bolova u želucu. Stručnjaci preporučuju izbegavanje lisnatog testa i kolačića s kvascem za doručak.
Jogurt
Jogurt jeste zdrav, jer sadrži mlečne bakterije savršene za crevnu floru. Ukoliko se konzumira na prazan stomak, te iste bakterije mogu uticati na smanjenje želudačne kiseline.
Paradajz
Paradajz je prepun vitamina i antioksidansa. U pitanju je zdrava vrsta povrća, ali ukoliko se konzumira za doručak, u kombinaciji sa želudačnom kiselinom, može izazvati jak bol.

Krastavac
Stručnjaci preporučuju izbegavanje sirovog povrća za doručak. Krastavci mogu izazvati neželjenu nadutost i gorušicu.
Agrumi
U porodicu agruma spadaju pomorandže, limun, grejpfrut, mandarine, bogate vitaminom C. Iako prilično zdrave namirnice, njihova kiselina može izazvati oštećenje sluzokože, najčešće vrlo bolno.
Komentari (0)