Ljubavna priča dvoje umetnika: Otvara se izložba remek-dela Stevana i Poleksije Todorović

Izložba u Domu Jevrema Grujića će biti otvorena do 28. marta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Телевизија Храм

Izložba remek dela Stevana Steve Todorovića i njegove supruge Poleksije, interesantnog naziva “Poleksija, volim Vas”, biće otvorena sutra u beogradskom Domu Jevrema Grujića.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sam naziv izložbe “Poleksija, volim Vas” upućuje na intiman i privatan odnos dva umetnika, međusobno podržavanje i razumevanje, ljubavnu priču koja je trajala punih 75 godina, a koja je nezaobilazan stub kulturnog i društvenog života Srbije tokom druge polovine 19. veka.

Misterija Klimtove slike: Ukradena udicom, a pronađena u zidu 23 godine kasnije u besprekornom stanju

Ne postoji oblasti društvenog, kulturnog i umetničkog delovanja, u kojima Steva Todorović (1832-1925) nije ostavio dubok i neizbrisiv trag. Todorović je jedno od vodećih imena u našoj istoriji umetnosti, uz Paju Jovanovića i Uroša Predića.

Pored istaknutog slikarskog rada i ikonopisanja, po čemu je bio najpoznatiji, uz Kornelija Stankovića osnivač je i Prvog pevačkog društva, jedan od pokretača prvih pozorišta u Srbiji, ali i začetnik ideje o važnosti fizičkog obrazovanja – jednom rečju renesansna ličnost, srpski Leonardo.

Ono što je ipak malo poznato, jeste da je on sve vreme zajedno stvarao sa svojom suprugom Poleksijom, koja je i sama bila umetnica i iza sebe ostavila veliki broj remek dela, koja nismo imali prilike često da vidimo. Neka od njih će upravo na ovoj izložbi biti prikazana po prvi put.

Stopama Van Goga: Sami možete da naslikate “Zvezdanu noć” (VIDEO)

Poleksija Todorović bila je jedna od najobrazovanijih žena toga doba, ćerka Matije Bana, srpskog diplomate, pedagoga i književnika. Svom suprugu Stevi je pomagala u izradi velikog broja dela, a sama je slikala pretežno ikone, portrete i pejzaže i bila je prva žena koja je samostalno oslikala ceo ikonostas 1880. godine u dvorišnoj kapelici Svete Natalije, Više ženske škole.

Steva i Poleksija Todorović osnovali su zajednički prvu slikarsku školu u Srbiji i bili prvi preduzetnički umetnički par u našoj zemlji. Izložbom “Poleksija volim Vas”, organizatori žele da istaknu žensko kulturno stvaralaštvo i doprinos našoj istoriji umetnosti u kome Poleksija Todorović predstavlja dokaz o emancipovanosti žena u našem društvu s kraja 19. i početka 20 veka i putokaz za sve nas.

Poslednje čudo antičkog sveta: Kolos sa Rodosa uopšte nije izgledao onako kako smo mi mislili

Osim portreta, na izložbi su izloženi predmeti za mačevanje, dokumenta i fotografije ikonostasa na kojima su Steva i Poleksija zajedno radili. Izložba “Poleksija volim vas” će biti otvorena do 28. marta u Domu Jevrema Grujića.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar