Šta je Tito nosio u NOVČANIKU? Zbog jednog incidenta milicajac se sakrio na vrhu drveta

Aleksandar Anjoli otkrio je neke zanimljivosti iz života Josipa Broza Tita

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: AFP/AFP/Profimedia

Aleksandar Anjoli, Sarajlija italijanskog porekla, dva puta godišnje, od 1975. do 1978. godine, bio je lično obezbeđenje Josipa Broza Tita, predsednika SFRJ, dok je ovaj lovio po veliki lovištima oko Bugojna.

Aleksandar Anjoli se za “Fokus” prisetio nekoliko detalja iz lova s Titom, a počeo je s ovom anegdotom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Tadašnji političari u BiH saTitom su pozirali ispred kože medveda kapitalca, koja je bila obešena na zidu. Tog je medveda, priča Anjoli, ustrelio Tito.

“Da bi opustio malo atmosferu, Tito se našalio ‘Drugovi i drugarice…’ kazao je Tito tada, ‘Upravo sam dobio vest da je drug Nikolae Čaušesku na Karpatima ulovio većeg medveda od ovoga na zidu. Šta vi mislite da ovog našeg malo rastegnemo kako bi i dalje bio najveći ulovljeni medved u Evropi?'”

Tito je uživao u lovu, uvek je imao tri puške, ali najdraža mu je bila vinčesterka. Imao je, kaže Anjoli, i standardnu proceduru pripreme pred odlazak u lov. Broz bi ustao ujutru oko četiri sata, prelistavao novine i gledao kakvo će vreme biti taj dan. Potom bi prošetao oko vile Gorica, na terasi popio kafu, zapalio kubanku i listao novine. Zatim bi odmah u blizini vile isprobavao oružje.

Zanimljivo je da su novine za Tita u vilu Gorica stizale helikopterom, a cigare direktno od Fidela Kastra. Anjoli se seća da su cigarete bile zapakovane u aluminijumsku ambalažu na kojoj je pisalo “Titu od Kastra”.

Titove pudlice

Aleksandar Anjoli nije bio slučajno u Titovom obezbeđenju. Svi koji su bili njegovi kuvari, konobari, krojači…nisu birani slučajno. Anjoli kaže da su po hiljadu puta proveravani, a takvu proceduru je i sam prošao.

Prisećajući se starih vremena, Anjoli nije mogao ne spomenuti i Titove pudlice. One male, bele, čupave koje se mogu videti i na nekoliko fotografija Tita s Jovankom Broz. Kada bi se Tito vraćao sa lovišta, one bi se čudno ponašale. Anjoli priča da su znale da skaču i po metar u vis kada bi im Tito prišao.

Tito je uvek bio sređen, pazio je kako je odeven i nije bilo mudro u njegovoj blizini biti neuredan”, kaže Anjoli.

Pored pudlica, on je u Bugojnu imao i dva šarplaninca. Dobio ih je dok su još bili štenci od partijskog prijatelja Lazara Koliševskog. Kada je šest meseci kasnije u Bogojno kao gost došao turski državnik Bulent Ecevit, šarplaninci su bili veliki poput stola.

Šarplaninac otkinuo lanac

I onda je došlo do nepredviđenog problema. Jedan od šarplaninaca imena Ondo otkinuo se s lanca. Odmah je proglašeno vanredno stanje. Titova garda na nogama, a i milicija.

“Pozvao sam čoveka koji se brinuo o psima, bilo je pola dva noću”, priča Anjoli.

Čovek je ubrzo došao i smirio situaciju sa Ondom. Taman se sve to završilo, kada je u blizini počeo neko glasno da urla. Nedaleko od psećih kućica, pored Titove garaže, bila su tri visoka bora, a visina do prvih grana bila im je oko dvadeset metara.

TAJNA Titove “Brionske formule”: Nemačka je imala ogroman DUG prema Jugoslaviji za koji mnogi ne znaju

“Pogledam prema gore, kad na vrhu jednog bora milicajac sa punom ratnom opremom. Pitam ga šta radi tamo gore, a on će ‘Poterao me Ondo, prepao sam se i eto me sad na drvetu'”, ispričao je Anjoli.

Anjoli za Tita kaže da je bio vrlo ležeran.

“Imao je osamdeset godina, a svako jutro se sam brijao”, priča on i nastavlja s još jednom anegdotom.

Stvari iz novčanika

Kaže, saznao je slučajno da Tito u novčaniku nije imao novca. Kada je jednom krenuo na Livno, u jednom trenutku se setio da je zaboravio novčanik. To je bio razlog da se jedno vozilo iz kolone izdvoji i vrati nazad prema rezidenciji. Čovek koji je bio poslat po novčanik bio je radoznao i zavirio je u njega.

“U novčaniku je bila samo partijska knjižica, lična dokumenta i još neki lični dokumenti”, kaže Anjoli.

Za Titov dolazak u Bugojno, oni koji je trebalo da znaju, znali su mesec dana unapred. Sve se kontrolisalo.

Ipak, obezbeđenje je jednom prilikom napravilo propust u Zenici. Skupila se masa sveta koja je htela da vidi Tita. Dok je kolona vozila išla kroz Zenicu, iz jednog su mahali Tito i Jovanka. Sasvim neočekivano, jedan čovek je prišao vozilu i bacio nešto.

“Bio je to smotiljak pisama koji je pao Jovanki u krilo”, kaže Anjoli.

Taj čovek je bio radnik “Željezare Zenica”, gde je dobio otkaz. On je mislio da će mu Tito pomoći, ali je umesto toga priveden, a pričalo se da je hteo da izvrši atentat. To je bio i najveći problem u Anjolijevoj karijeri.

Ubrzo Tito više nije dolazio u BiH. Poslednji put su zajedno popili kafu na Bikavcu kada je Tito dolazio na godišnjicu Bitke na Sutjesci. Anjoli se seća kada je sa Titom popio i konjak. Francuski.

“Mnogi pričaju kako je Tito pio samo viski. To nije tačno. Najviše je voleo francuski konjak”, kaže Anjoli.

Jovanka Broz i general su nasamo obilazili kasarnu: Tito je ovom čoveku odmah uputio PRETEĆE REČI

 



Izvor: Objektiv.rs, Blic

Komentari (1)

  1. Највећи зликовац, омладинац "Ђавоље дивизије" аусроугарске војске и највеће зло које је Србију задесило, чије последице и данас преживљавамо.

    Odgovori

Ostavite komentar