SNEŽNA OLUJA STIŽE U SRBIJU: U Španiji FILOMENA napravila haos, sve je bliža Balkanu! Donosi nam DEBELI MINUS I MEĆAVU!

Preti nam debeli MINUS i mećava: Snežna oluja “Filomena” iz Španije stiže u Srbiju

Snežna oluja Filomena približava se Balkanu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RINA

Hladan ciklon, koji je u Španiji odneo četiri života, prelazi preko naše zemlje za vikend i temperaturu spušta čak i do minus 15

Snežna oluja Filomena, koja je u Španiji prošle nedelje odnela čak četiri života i zavejala 1.500 građana u automobilima i domovima, približava se Balkanu, a Srbiji će, prema najavama meteorologa, doneti mećavu i jak mraz do 15 stepeni ispod nule!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Živa ne prelazi – 5

Iako je pod dejstvom ove opasne oluje u Madridu zabeleženo najviše snega u poslednjih 50 godina, procene su da će ona u narednih pet dana i našoj zemlji doneti snega, ali u znatno manjim količinama.

Meteorolog Đorđe Đurić objasnio je za Kurir da će ovaj oslabljeni ciklon preći preko Srbije tokom vikenda i u ponedeljak, a u svom zadnjem delu povući će veoma hladnu vazdušnu masu iz oblasti Rusije i Ukrajine, tako da nas tada očekuju temperature ispod nule. – Maksimalna dnevna temperatura kretaće se od minus pet do nule, dok će minimalne jutarnje ići i do minus deset, lokalno do minus 15 stepeni, kao recimo u Sjenici. Biće promenljivo oblačno vreme, ponegde uz slab sneg, ali se ne očekuje značajnije povećanje snežnog pokrivača. Već u utorak sledi nam priliv toplije vazdušne mase, pa će se živa u termometru polako iz minusa penjati u plus, tako da ćemo u drugoj polovini sledeće sedmice imati i do pet stepeni – kazao je Đurić.

Ortopedija van kovida

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“ izašao je u sredu iz kovid sistema i spreman je da primi pacijente sa mogućim lomovima i padovima zbog snega i leda, a pomoćnik direktora instituta ortoped prim. dr Ljubomir Zajić rekao je za Kurir televiziju da nakon dezinfekcije bolnice sledi upravo prijem traumatoloških i deo onkoloških pacijenta sa liste čekanja. – Praktično smo godinu dana, sa nekim pauzama, bili u kovid sistemu i dobro smo se snašli, a za vreme tih pauza od nekoliko meseci uspeli smo da uradimo oko 3.000 hitnih operacija traumatizovanih pacijenata i deo pacijenata sa liste čekanja, iako institut godišnje odradi više od 11.000 operacija. Svake godine u ovom zimskom periodu imamo veći broj pacijenata i nije problem da ih prihvatimo i pomognemo im – rekao je dr Zajić.



Izvor: Kurir

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar