NA DANAŠNJI DAN

Zauvek će ostati Polukrvni princ: Priče koje dokazuju da je Alan Rikman bio prava legenda

Obeležava se 5 godina od smrti čuvenog britanskog glumca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/Timaris

Čuveni britanski glumac Alan Rikman je preminuo na današnji dan pre 5 godina. Bio je gromada svetskog glumišta i ostaće upamćen po mnogim legendarnim ulogama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Njegova životna priča je izuzetno zanimljiva. Počeo je da glumi kasno, tek male pre četrdesetog rođendana je shvatio da želi da se bavi glumom. Prvu veliku ulogu je odigrao u filmu “Umri muški”. Niko nije mogao da veruje kakav je domaći zadatak zadao svim ostalim glumcima na svetu igrajući Hansa Grubera. Odmah su svi shvatili da je on rođen za glumu. Bio je primer svima da nikada nije kasno da počnu da radite ono što vole.

Stevan Filipović za Objektiv o radu sa Mirijam Margolis: “Pravi je laf, želimo da je dovedemo u Srbiju”

Obožavao je film, i odigrao je mnoge ozbiljne uloge, ali su ga ipak proslavile uloge filmskih negativaca. Nakon Hansa Grubera postao je Šerif od Notingema u filmu “Robin Hud: Kralj lopova”. Domaća publika, ali i deca širom sveta su ga najviše volela kao oštrog profesora Snejpa u serijalu o “Hariju Poteru”. Alan se oprobao i kao režiser, pola godine pre njegove smrti premijerno je prikazao prvi film čiji je autor, a to je ostvarenje “Mali haos” sa Kejt Vinslet.

Svet je ostao u šoku tog 14. januara 2016. godine kada je objavljena vest da je preminuo veliki Alan Rikman. Iako poznat po ulogama negativaca važio je za jednog od najharizmatičnijih i najdražih lica u svetu filma. Tome svedoče i neobične priče njegovih fanova o susretu sa njim.

Hari Poter citati – najlepši citati iz omiljene knjige

Poznata je priča koju je ispričala novinarka Kristina Klajn-Biset. Ona je za televiziju BBC nekoliko puta intervjuisala Rikmana i bila je veliki fan ovog glumca. Jednom prilikom je tokom intervjua prosula crveno vino na sebe. Nije znala kako da nastavi intervju, Rikman ju je uverio da ne treba da brine i da ima on vremena. Uhvatio ju je za ruku u odveo u prodavnici preko puta u kojoj joj je kupio novu haljinu.

Neobičnu anegdotu na Tviteru je podelila i Alison Gros. Objasnila je da se jednom kao osmogodišnjakinja izgubila na Brodveju.

“Kada sam imala osam godina upoznala sam Alana Rikmana. To je dogodilo prvi put kada sam posetila Njujork. Izgubila sam se kod nekog brodvejskog ulaza za pozornicu. Rikman je to primetio i stao je i pričao sa mnom sve dok me tata nije pronašao. Nisam volela nepoznate ljude tada, ali on je bio poznat – bio je profesor Snejp i to me smirilo”, napisala je ona.

Divnu priču o glumcu je podelila i Isadora Fizdžerald. Svojevremeno je radila kao asistentkinja u jednom pozorištu u Londonu. Rečeno joj je da treba Alana Rikmana da posluži čajem, na šta je bila navikla u tom poslu. Iznenadilo ju je njegovo ponašanje, izvinjavao joj se zato što mora da mu donosi čaj.

Isplatio se “Hari Poter”: Predrag Bjelac je prvi srpski glumac koji ima igračku sa svojim likom

“Rekao je: Strašno mi je žao, draga moja, imam strašnu prehladu, inače te ne bih mučio! Bila sam šokirana ljubaznošću s kojom se izvinjavao kada sam bila samo pomoćnica. Veliki je on umetnik i čovek bio.”

Zanimljivu anegdotu o Rikmanu je podelio i glumac Rupert Grint (Ron Vizli). On se glumca užasno plašio tokom snimanja prva dva filma. Tokom snimanja scene u kojoj đaci Hogvortsa imaju predavanje kod Snejpa Grint je iz šale nacrtao karikaturu Rikmana. Rikman je to primetio i naterao je Ruperta da mu da crtež. Dečak je bio preplašen,a  Rikman je prasnuo u smeh kada je video crtež. Sačuvao ga je i držao ga je na važnom mestu u kući sve do svoje smrti. Govorio je da mu je to najdraža i najvrednija stvar koju je poneo sa seta serijala o Hariju Poteru.

Imao je i šaljivu stranu. Pa je tako kada je objavljena šesta knjiga o Poteru – “Hari Poter i Polukrvni princ” odlučio da se našali sa jednim obožavateljem koga je sreo.

Dečak, koji je priču ispričao je rekao da je tada imao 10 godina, tek je bio kupio šestu knjigu i tada je sreo Rikmana. Zamolio je glumca da mu potpiše knjigu, što je Rikman i uradio. Međutim, ostavio je malo iznenađenje pored svog autograma i otkrio veliki spojler. Napisao je: “Pretpostavljam da znaš da sam ja ustvari Polukrvni princ?”

Rikman je bio jedini glumac koji je još 2001. godine znao kako će se serijal završiti. Tu tajnu mu je otkrila književnica Dž. K. Rouling kako bi savršeno mogao da odigra ulogu profesora Snejpa. Ljubitelje filma širom sveta raznežio pismom koje je objavio kada se opraštao sa ulogom profesora Snejpa:

“Ničega se ne plašim Hari, zato što sam sa tobom!”: Pre 23 godine je objavljena prva knjiga o Poteru

“Upravo sam se vratio iz studija. Snimao sam zvučne zapise za film i to je bio poslednji put da je Severus Snejp progovorio kroz mene. Na ekranu su bile neke scene iz prošlosti u kojima su Daniel (Hari Poter), Ema (Hermiona) i Rupert pre deset godina, tada su imali samo 12 godina. Kako se sve promenilo, nedavno sam u Nujorku imao priliku da pogledam kako Daniel brilijantno glumi i pleše na Brodveju. Ova deca su odrasla od kada sam primio misteriozni poziv od Džo (Dž. K. Rouling). Ona mi je odmah na početku otkrila da je Snep mnogo više od onog što se činilo na početku – tek su tri knjige bile izdate, a ona je celu priču jasno držala u svojoj glavi. Oduvek postoji čovečija potreba da priča priče, ali svakoj priči je potreban odličan pripovedal. Džo, hvala ti na svemu! Čini mi se da je ceo život prošao za tren !”, napisao je glumac.

 

Posle sveg ovog vremena? Zauvek!

N.T.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Fenomenalan glumac i u Razum i osećajnost, Ljubav, u stvari, Dogma... Mnogo je on filmova prošao pre Harija mada ga je tu mlađa populacija zavolela. Jedina scena zbog koje sam plakala je ona kada Snejp umire.

    Odgovori

Ostavite komentar