Gde ima više karotena i vitamina, u svežoj ili kuvanoj šargarepi, i koju je bolje jesti?

Postoje velike razlike u količini karotena u svežoj i kuvanoj šargarepi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/mali maeder

Termička obrada će uništiti neke vitamine, međutim to neće biti u tako velikoj meri kao što se možda misli.

Sa druge strane, dugim skladištenjem svežeg povrća se takođe smanjuju vitamini.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ako grickamo svežu šargarepu unećemo manje od 5 odsto karotena, a sa druge strane ako pojedemo kuvanu šargarepu unećemo u naš organizam pet puta veću količinu ovog važnog antioksidansa.

Međutim, kuvanjem šargarepe dolazi do gubitka polifenola, drugog, isto tako bitnog antioksidansa. Tako da, vidimo da će termička obrada pozitivno uticati na jedne, a negativno na druge sastojke.

Vitamina ima više u svežoj šargarepi zato što su ovi vitamini osetljivi na toplotu.

Foto: Pexels/Rachel Claire

Kuvana šargarepa je lakše svarljiva. Menjajući strukturu namirnica, kuvanje olakšava varenje i iskorišćavanje hranljivih sastojaka u crevima. Tačnije, varenje kuvane šargarepe počinje već u ustima, jer je žvakanje i natapanje pljuvačkom olakšano. Barenjem šargarepe minerali ostaju u vodi, a gubitak minerala se može smanjiti pripremom na pari ili dinstanjem.

Foto: Pixabay/ Anja?#helpinghands #solidarity#stays healthy?

Pigmenti ovog povrća se pretvaraju u organizmu u vitamin A, neophodan za kožu i oči, a ima i antioksidantna svojstva. Potrebe organizma za betakarotenom iznose 2,1 miligram dnevno. Ova količina se može podmiriti sa samo 26 grama sveže šargarepe.

Dakle, zbog ukusa i zdravlja trebalo bi ih naizmenično uzimati.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar