Večita dilema, šta je ZDRAVIJE, belance ili žumance, i da li je najbolje da ih jedete ODVOJENO?

Postoji velika razlika između sadržaja belanca i žumanca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Emir Krasnić

Kajgana, na oko, kuvana, omlet… skoro je nemoguće nabrojati načine na koje možemo da spremimo jaja.

Koji god metod pripreme odaberemo, jaja su zahvalan izbor jer brzo se spremaju i lako se kombinuju sa drugim namirnicama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Večita dilema je pitanje šta je zdravije jesti, belance ili žumance, i da li je možda najbolje da ih jedete odvojeno. Bez sumnje, žumance sadrži mnogo više masti, kalorija i holesterola od belanca.

Pre odgovora, moramo da imamo u vidu i dnevne potrebe odrasle osobe koje se delimično mogu zadovoljiti konzumacijom jaja.

Proteini – oko 50 grama, zaduženi za obnavljanje i rast mišićnog tkiva.

Foto: Pixabay/Seksak Kerdkanno

Masti – 70 grama, pomažu da apsorbujemo nutrijente, štite organe, podržavaju razvoj ćelija, daju nam energiju i pomažu u održavanju toplote.

Gvožđe – 8 miligrama, zaduženo je za prenos kiseonika kroz ljudsko telo.

Kalijum – 4.044 miligrama, održava zdrav nivo krvnog pritiska.

Foto: Freepik/stockking

Cink – 11 miligrama, omogućava rast ćelija i jača imuni sistem.

U jednom velikom jajetu se nalazi oko 4 grama proteina, i više od polovine te količine je u belancu, a ono se smatra za celoviti protein budući da sadrži svih 9 potrebnih amino kiselina.

Razlika u broju kalorija je velika: u belancu se nalazi, u proseku, 17, a u žumancu 55 kalorija. Takođe, belance sadrži minimum masti, i zato ga biraju ljudi koji preferijaju niskokaloričnu ishranu bogatu proteinima.

Foto: Pixabay/Steve Buissinne

Sa druge strane, žumance sadrži većinu nutrijenata i vitamina iz jaja. Takođe, u žumancu se nalaze i karotenoidi, rastopljivi u mastima, koji štite vid i oči od katarakte i drugih problema.

Na kraju, kao i u većini slučajeva, od vas zavisi da li ćete jaje jesti celo, ili odvojiti belance od žumanca. Generalno gledano, kada se posmtraju nutritivna svojstva, žumance je bogatije od belanca, ali ga treba konzumirati u umerenim količinama zbog visokog procenta holesterola.

 



Izvor: Objektiv.rs, yahoo.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar