Istraživanje pokazalo da li slatkiši zaista utiču na HIPERAKTIVNOST DECE

U pitanju je veliki mit

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Roditelji deci, uglavnom, ograničavaju konzumaciju slatkiša.

Neki to rade zbog zdravlja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A neki smatraju da slatkiši podupiru hiperaktivnost.

Povezanost između šećera i slatkiša, međutim, nikada nije dokazana.

Štaviše, istraživanja koja postoje to u potpunosti negiraju.

Pokazalo se da konzumacija šećera uopšte ne utiče na raspoloženje deteta, kao ni na njegove kognitivne procese. Roditelji su na temelju pogrešnih opažanja došli do pogrešnih zaključaka. Hiperaktivnost dece zavisi od okolnosti. Primera radi, deca obično pojedu puno slatkiša na rođendanima, porodičnim slavljima, ili izletima i tada su prilično razigrana, ali to je zbog atmosfere koja vlada u takvim okolnostima, a ne zbog šećera u namirnicama koje jedu.

Foto: Freepik/freepik

Roditelji, čija deca su, prilikom istraživanja, pila “lažne” sokove, odnosno sokove koji uopšte nisu sadržali šećer, su rekli da primećuju da je njihovo dete hiperaktivnije nakon konzumacije, što pokazuje koliko je mit o šećeru i hiperaktivnosti snažno uticalo na njihovu pogrešnu procenu. Slično istraživanje je urađeno i sa decom koja imaju ADHD poremećaj i takođe nije utvrđena razlika između onih koji su konzumirali slatkiše i onih koji nisu.

Foto: Freepik/user18526052

Ukoliko smatrate da je vaše dete ekstremno hiperaktivno, nemojte tražiti krivca u šećeru, već potražite savet stručnjaka. Preterana količina slatkiša u ishrani vašeg deteta bi, sa druge strane, mogla da dovede do gojaznosti.



Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar