Srbi imaju VEĆI PROBLEM od korone! Objektiv otkriva koliko novca našu zemlju koštaju PIJANSTVA

Statistika jednog od naših najvećih trgovinskih lanaca pokazuje da je prodaja žestine skočila za čak 40 procenata

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/senivpetro

Srbi su od pamtiveka bili ljubitelji dobre čašice, ali korona kriza je, po svemu sudeći, pokrenula lavinu masovnog opijanja u našem narodu. Kako Objektiv istražuje, prodaja alkoholnih pića u gotovo svim mesecima prošle godine vrtoglavo je skočila u odnosu na 2019. Statistika o prodaji žestine jednog od naših najvećih trgovinskih lanaca, u koju je Objektiv imao uvid, pokazuje da Srbi, dok smrtnosna zaraza hara, najviše piju pivo i vino, čija je prodaja sredinom 2020. skočila za čak 40 procenata u odnosu na ranije godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

PORED KORONE, ALKOHOLISANJE JE NAŠ NAJVEĆI PROBLEM

Svakodnevni strah od korona pošasti, gubitka posla, izolacija, usamljenost, skraćeno radno vreme kafića, samo su neki od razloga što su mnogi utehu pokušali da nađu u alkoholu. Kako za Objektiv navodi načelnik beogradske Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje dr Ivica Mladenović, onima koji beže od surove realnosti upravo se ispijanje žestine čini kao najbolji sedativ.

– Epidemiološka situacija je vrlopogodna za opijanje, a alkoholizam je u ovom trenutku primarni problem našeg društva, odmah iza korone. Treba znati da Srbiju posledice neodgovornog konzumiranja alkohola godišnje koštaju 500 miliona evra, a gotovo je sigurno da će to biti premašeno u korona krizi.

Da glava manje boli: Uz ovih 9 rešenja REŠIĆETE se MAMURLUKA ko od šale 

U pitanju su papreni troškovi, izazvani svim vrstama nasilja, što je usledilo nakon alkoholisanja, ali i odsustvo s posla, saobraćajne nesreće, smrtnost i lečenje alkoholizma – navodi dr Mladenović.

LEČENI ALKOHOLIČARI VIŠE SE NE SASTAJU

Naš sagovornik, koji je i predsednik Republičke stručne komisije za prevenciju zloupotrebe i borbu protiv alkoholizma, navodi da su odeljenja Instituta za mentalno zdravlje na kojima se leče alkoholičari maksimalno popunjena, a da svaki blok ima sobu za samoizolaciju, u koju se smeštaju pacijenti sa simptomima kovida.

Foto: Pixabay/jarmoluk

-Primamo zavisnike od alkohola svakodnevno i u dnevnu bolnicu. Jedino se ne sastaju klubovi lečenih alkholičara koji su na rehabilitaciji. Sada očekujemo i duplo više pacijenata, a najveći problem predstavlja to što imamo vrlo malo lekara koji su se opredelili za lečenje zavisnika od alkohola – kaže dr Mladenović.

RASPUŠTENI KLUBOVI ALKOHOLIČARA

Međutim, da je korona uticala i na one koji su već prošli kroz bolničko lečenje od alkohola, za Objektiv navodi psihoterapeut i sekretar Zajednice klubova lečenih alkoholičara Srbije Cvijeta Uskoković.

– Četrdeset godina radim sa zavisnicima, a čini mi se da im nikada nije bilo teže. Moram da pogledam svakog čoveka u oči kako bih mogla da mu pomognem, a klubovi lečenih alkoholičara sveli su se na onlajn viđanje, što ničemu ne služi. Pre nekoliko dana javio mi se jedan pacijent s konstatacijom: „Rekla si da alkohol ubija, a izgleda da će nas ipak ubiti korona”. Mnogi sada kriziraju, a mi nemamo mogućnosti da im pomognemo – kaže Uskokovićeva.

“Očekujemo i duplo više pacijenata, a najveći problem predstavlja to što imamo vrlo malo lekara koji su se opredelili za lečenje zavisnika od alkohola”, kaže načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje.

Statistika jednog od naših najvećih trgovinskih lanaca pokazuje da je prodaja žestine skočila za čak 40 procenata 4.mesto po potrošnji alkohola
u Evropi zauzima Srbija 15 procenata populacije starije od 65 ima problem sa alkoholom 92,7 procenata srednjoškolaca do 18. godine je imalo iskustva sa alkoholom.

PIĆE KAO UTEHA
Srbi su 2020. najviše pili vino i pivo

Belo vino, Foto: Pexels/Helena Lopes

Piše: NIKOLINA MARIĆ

Ovu i ostale zanimljive priče na temu: Politika, društvo, sport i zabava pročitajte u štampanom izdanju novina OBJEKTIV.

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar