Da glava manje boli: Uz ovih 9 rešenja REŠIĆETE se MAMURLUKA ko od šale

Ne postoji magični lek kada se pretera sa alkoholom, ali postoje načini da glavobolju i mučninu dan kasnije, lakše podnesete

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/karlyukav

Praznici su vreme kada je potpuno normalno da se malo proveselimo, ali, nekad zna i da se pretera.

Pogotovo kad je u pitanju piće.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nastavak priče – zna se, sutradan nas čeka opasna glavobolja i mučnina i ono uobičajeno: “Neću više nikada da pijem!”

Ipak, dobro je znati da rešenje za problem verovatno već imate u kući, a ove namirnice mogu vam olakšati neprijatne simptome i pomoći da lakše pregurate dan.

Pijete kafu da biste se OTREZNILI? Naučnici objašnjavaju zašto to NE SMETE da radite

Na početku je najbitnije da zapamtite: izbegavajte lekove protiv bolova i kofein jer će vam biti još gore.

Foto: Freepik/freepik

Umesto toga, bitno je da odspavate, ako možete, bavite se sportom, ili makar prošetajte, istuširajte se i pojedite nešto konkretno – nikako brzu hranu! Pijte dosta vode i, ukoliko je moguće, unesite vitamine u organizam.

Pored toga, mogu vam pomoći i sledeće namirnice:

Kokosova voda

S obzirom da alkohol kao diuretik, može lako izvući vodu iz vašeg sistema, to dovodi do češćeg mokrenja i tako crpi telesnu tečnost. Pijenje kokosove vode može pomoći u nadoknađivanju i sprečavanju dehidratacije izazvane alkoholom, čineći odličnu tečnu opciju sa malo kalorija, sa malo ugljenih hidrata i elektrolitima.

Sledeći dan ne mora da propadne: 7 prirodnih načina da izbegnete MAMURLUK

Paradajz

Odgovarajući unos tečnosti nije samo presudan za održavanje hidratacije već i za zdravu jetru. Prekomerno pijenje alkohola može dovesti do promena na jetri i smanjenu sposobnost pravilne obrade alkoholnih enzima. Paradajz sadrži snažna antiinflamatorna jedinjenja (zdravo, likopen) koja mogu zaštititi od oštećenja jetre i razvoja karcinoma jetre.

Foto: Freepik.com/azerbaijan_stockers

Jaja

Izvor visokokvalitetnih proteina je ubedljivi superheroj koji pomaže vašem organizmu da razbije negativne nusprodukte metabolizma alkohola. Jaja su bogata cisteinom i odličan su način da vratite nivo glutationa u svom telu i poboljšate stanje usled mamurluka.

Tropsko voće

Ovo voće je prepuno vlakana, vitamina, a pogotovo kalijuma, koji se lako vare i mogu pojačati sposobnost vašeg digestivnog sistema da obrađuje i eliminiše alkohol iz organizma.

Bolje od žvake: Ovo povrće je lek za loš zadah i ozbiljan mamurluk!

Med

Visok sadržaj fruktoze i anti-opojni kvaliteti meda mogu pomoći u ublažavanju znakova mamurluka bržim uklanjanjem alkohola iz tela, pokazuje studija. Iako istraživanja na ovu temu nedostaju, antiseptična i antibakterijska svojstva meda čine obećavajuću, slatku opciju za isceljenje vašeg tela posle pijančenja.

Foto: Freepik/freepik

Spanać

Ova lisnato zeleno povrće je obavezno kada je u pitanju obnavljanje nivoa hranljivih sastojaka u vašem telu, koji alkohol uzima. Spanać je bogat folatima (folna kiselina), vitaminom K i hlorofilom (da ih nabrojimo nekoliko), koji su sve vitalne komponente koje pomažu vašem organizmu da hranu pretvori u korisnu energiju i da se iznutra ponovo okrepi.

Trening za vraćanje energije: Pobedite MAMURLUK radeći ove 4 vežbe (VIDEO)

Đumbir

Topla šolja čaja od đumbira učiniće lako može pomoći u borbi protiv mamurluka. Široko poznata od davnina po tome što ima digestivnu i antiinflamatornu korist, đumbir se smatra efikasnim antioksidativnim lekom za mučninu i nelagodnost u stomaku.

Ovsena kaša

Nakon “pijane gozbe”, dobro je da iznenadite stomak jednom dobrom ovsenom kašom, bez dodatka mleka. Ovas je ništa drugo do superhrana kada su u pitanju vlakna, složeni sadržaji ugljenih hidrata i velike količine minerala, vitamina i antioksidanata. Zob može da pomogne kod simptoma mamurluka pružajući sporo i stabilno oslobađanje šećera u krvotok i poboljšavajući osećaj umora ili premora.

Foto: Freepik/KamranAydinov

Orašasti plodovi

Bademi, orasi i indijski orah spadaju u nekoliko vrsta orašastih plodova koji ne samo da će zadovoljiti dnevnu potrebu proteina, već će vam pomoći da obnovite nivo magnezijuma u ​​svom telu i pobedite simptome mamurluka.

Da li znate još neki način da se pobedi mamurluk? Pišite nam u komentarima.



Izvor: Objektiv.rs, mindbodygreen.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar