PORUKE ZA PRAVOSLAVNU NOVU GODINU

Čestitke za srpsku Novu godinu – Srećna srpska Nova godina!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
čestitke za srpsku Novu godinu
Foto: pexels/designecologist

Srpska Nova godina 2021. znači da se slavlje nastavlja. Završila se 2020. godina i na tome smo svi zahvalni, a sad je vreme da proslavimo dolazak i pravoslavne Nove godine. SMS čestitke za srpsku Novu godinu su neizbežan deo slavlja i odličan način da poklonite pažnju i poželite lepe želje onima koji vam znače.

Srpska Nova godina – simbol srpskog buntovništva

Datum kada se obeležava srpska Nova godina, odnosno 13. januar, zapravo, predstavlja simbol buntovništva kod Srba i zato ima poseban značaj. Ona se ne slavi kao klasična Nova godina. Nije toliko akcenat na izgledu, kao ni na mestu provoda, već je akcenat na dobroj zabavi sa vašim najbližima.

Danas se slavi javno, ali nije oduvek bilo tako, ranije se slavila krišom. Sve je počelo 1919. godine sa zahtevom da se u tadašnjoj Kraljevini SHS verski praznici katolika i pravoslavaca slave istog datuma.

Kada se verski praznici obeležavaju dva puta, onda je priliv novca manji – razlog za ovaj zahtev je bio ekonomski. Čak je postojao i zahtev vlasnika velikih biznisa da se Božić i Uskrs obeležavaju za vikend, kako im to ne bi uticalo na zaradu.

Dakle, i Nova godina i Božić je trebalo da se slave po gregorijanskom kalendaru. Srbi su bili protiv te odluke, te su u znak protesta počeli da obeležavaju srpsku Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Odatle pravoslavna Nova godina ima različite nazive: srpska, julijanska, pravoslavna. Još jedan manje poznat naziv je Vasilica, zato što se prema pravoslavnom kalendaru 14. januara obeležava dan Svetog Vasilija Velikog.

Isti buntovnički duh se nastavlja i u vreme socijalizma kada se od svih praznika zvanično obeležavala samo Nova godina, a Božić i srpska Nova godina u tajnosti.

Tadašnja vlast je naredila da se kafane 13. januara zatvaraju u 22h, kako bi onemogućile slavlje i doček Nove godine. No, uprkos tome Srbi su nastavili da obeležavaju pravoslavnu Novu godinu.

Tek je tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka srpska Nova godina postala opštenarodno slavlje. Tako se spontano i ukinula zabrana. Danas se pravoslavna Nova godina slavi sasvim slobodno, predstavlja srpski praznik, a za tu priliku se šalju SMS česitke za srpsku Novu godinu.

Foto: Pixabay/Free-Photos

SMS poruke za srpsku Novu godinu

Ove čestitke za srpsku Novu godinu koje smo za vas odabrali možete slati svojim najbližim: prijateljima, partnerima, porodici i poslovnim partnerima. Tako smo prema svrsi i podelili pravoslavne novogodišnje čestitke.

Čestitke za srpsku Novu godinu dečku/devojci

Čestitke za srpsku Novu godinu koje se šalju dečku ili devojci treba da budu posebne. Uz pomoć SMS poruka možete izraziti ljubav prema vašem partneru i reći sve šta sve želite vašem izabraniku u Novoj godini. Evo nekoliko romatičnih poruka.

Kad sat stane usred noći, ruku ti pružiti neću moći jer pisaću poruku ovu: da ti poželim srećnu pravoslavnu Godinu Novu.


Prošla je još jedna godina, proći će ih još puno, a ja ću te i dalje voleti neizmerno i slepo. Hvala ti na svemu što činiš za mene. Srećna pravoslavna Nova godina.


Neka te moj poljubac dotakne putem ovih malih slova, neka te ispuni radost nova, neka ti sva sreća sveta sja… Srećnu godinu srpsku Novu godinu od srca želim ti ja!

Foto: Freepik/freepik

Da imaš zdravlja i da imaš sreće, da se ostvare želje i manje i veće, da zračiš vedrinom, a odbaciš tugu, da liniju života imaš dugu, da ti se snovi ostvare na javi, da lepe misli imaš u glavi, da ti drage osobe budu deo sna i nek ti je srećna srpska Nova godina 2021.


Volim te kad se smeješ, volim te kad hodaš, volim te kad pričas, volim te kad sediš, volim te kad pevaš, volim te kad sanjaš, volim te kad ćutiš… Ma, volim te više nego sto slutiš! Srećna Pravoslavna!


U telu zdravlje, u duši mir, u radu uspeh, u mislima radost, a u srcu JA. Srećna srpska Nova godina, ljubavi moja.

Čestitajte pravoslavnu Novu godinu  prijateljima

Čestitke za srpsku Novu godinu šaljite prijateljima i prenesite im poruke o zdravlju, sreći i ljubavi koju im želite u narednoj godini. Srpska Nova godina se generalno manje slavi na našim prostorima od obične Nove godine, ali to je ne čini manje značajnom.

Pravoslavna nova godina upravo i predstavlja praznik koji treba da provedemo sa svojim najmilijima, da se proslavimo i dobro zabavimo. Time pokazujemo poštovanje prema našim precima koji su srpsku Novu godinu slavili u tajnosti i time prkosili tadašnjim vlastima

Pravoslavni srpski sine
noćas gladaj u visine,
kad ponoćni sat otkuca
iz pušaka da se puca,
da sve pršti i prangija
nebo da se celo sija.
Neka znade i ko nije,
da si Srbin iz Srbije!


Snage u srcu, u duši volje, molim se Gospodu da bude bolje, da naš narod niko ne gazi, da uvek hodamo po pravoj stazi. Molim se za našu braću po veri, za dobre ljude, pa čak i zveri. Uzdam se uvek u veru slavnu i zato slavim pravoslavnu. Srećna srpska Nova.


Oj narode Srpski slavni, narode moj pravoslavni, slavi danas nek se znade da za SRPSTVO ima nade. Nek se čuje pesma, graja nek nas vera večno spaja. Srećna vam pravoslavna Nova godina.

cestitke za srpsku Novu godinu
Foto: Freepik/Racool_studio

Ako si u srcu Srbin pravi, neka se večeras Srpska slavi, budi ponosan i gore glavu za krst časni i srpsku slavu. Srećna vam srpska godina Nova, neka vam bude kao iz snova.


Što je bilo uvek biće, Srbin slavi i slaviće; običaji to su davni, a mi Srbi pravoslavni, tradiciju nastavimo i potomstvu ostavimo. Neka slavi ko god može, pomozi im Hriste Bože. Srećna Srpska Nova.

Slanje ovakvih poruka za pravoslavnu Novu godinu predstavljaju jedan lep znak pažnje. No, ako samo napišete “Srećna srpska Nova godina” odaćete utisak da se niste dovoljno potrudili. Poželite još nešto i potrudite se da poruka bude lična, to će vašim prijateljima dati do znanja da vam je stalo do njih.

Ako želite da vašim prijateljima za Novu godinu napišete posebne čestitke u obliku citata, pročitajte naš izbor najlepših citata o prijateljstvu.

Stihovi za Novu godinu

Posebno je lep gest kada nekome pošaljete čestitku za pravoslavnu Novu godinu u stihu. Ovakve poruke bude rodoljublje i ponos prema svojoj državi i stoga ih treba slati i negovati taj osećaj ljubavi prema sopstvenoj zemlji

Čestitke za srpsku Novu godinu koje će se sigurno dopasti vašim najmilijima. Ovo su najlepši stihovi za Novu godinu:

Ja ti želim u ime Hrista, da ti vera bude čvrsta, dok se krstim sa tri prsta,
Šaljem tebi u poruci ovoj, puno sreće, ljubavi i dobroga zdravlja,
Neka ti je srećna srpska Nova godina, ona je „duša“ pravoslavlja.


Budi srećan i ponosan, i nek čuje ko još nije, da si Srbin iz Srbije,
Meni mudrac jedan reče, da je važno ovo veče, da je sreće i svakoga slavlja,
Jer je ovaj praznik čuvar pravoslavlja, neka se uz pesmu dočeka i čašama da se nazdravlja.
srećna srpska Nova godina, u ime Oca i Sina!


Jedna je Nova godina koju ja priznajem, a to je ova naša pravoslavna,
Ona prva je da se promeni kalendar, ova je naša i prava za sve nove i lepe početke!
Srećna srpska Nova godina!

cestitke za srpsku Novu godinu
Foto: Pixabay/ S. Hermann & F. Richte

Danas se raduje i danas sreću slavi, svako onaj ko je pravoslavac pravi!
Neka nam sve sa srećom bude, Bog je stvorio ljubav za ljude, daće nam sreće i sve najveće.
Srećna srpska Nova godina!


Ja uvek najlepše i najveće želje, imam za svoje prijatelje.
Neka se slavi i ova Nova, neka bude ostvarenje svih najlepših snova!
Srećna srpska Nova godina!


Puno sreće, ljubavi i zdravlja, neka te čuva Bog i uvek se drži pravoslavlja!
Srećna srpska Nova godina!


Šta je bilo uvek biće, Srbin slavi i slaviće;
običaji to su davni, a mi Srbi pravoslavni,
tradiciju nastavimo i potomstvu ostavimo.
Neka slavi ko god može,
pomozi im Hriste Bože.
Srećna pravoslavna Nova godina.


Ko god slavi pravoslavnu
nek ga sreća uvek prati,
neka čini svakom dobro
i nek mu se dobro vrati.
Srećna Nova godina!


Da li nova ili stara,
nije to stvar kalendara.
Već do srca i do volje
do želje da bude bolje.
Godine se razne slave,
al’ računa samo glavna
za mene, će uvek biti
najvažnija pravoslavna.
Srećna Nova godina.

kako proslaviti novu godinu kod kuce
Foto: Freepik/timolina

Smešne čestitke za srpsku Novu godinu

Najlepše čestitke za srpsku Novu godinu mogu biti upravo one šaljive. Sasvim je u redu da za novogodišnju čestitku napišete neku šalu koja će nasmejati vaše najmilije ili vaše kolege sa posla i poslovne partnere.

Samo treba da pazite da ne preterate sa šalom, kako ne biste ispali nekulturni. Imamo par predloga za vas kakve šaljive čestitke za srpsku Novu godinu možete poslati vama dragim ljudima.

U životu ti želim sve najbolje: zdravlja, sreće, ljubavi… Ma dosta zafrkancije. Želim ti neverovatan seks, takav da te infarkt strefi. Da u pola manje radiš, a tri puta više zarađuješ. Hiljadu ludih noći sa najboljim prijateljima. Ako pošalješ ovu poruku na deset brojeva dogodiće se … ništa kao i obično … ali barem ćeš uspeti da izmamiš osmeh svojim prijateljima. Srećna pravoslavna Nova godina 2021.


Sreću i zdravlje traži od Boga. Ljubav i poštovanje traži od prijatelja. A sve ostalo ima kod Kineza. Srećna srpska Nova godina.


Pošto je dosta krizno vreme, nema se para za opširne teme,
Zato koristim priliku ovu da ti čestitam pravoslavnu godinu Novu,
Ali u isto vreme, da ne pravimo probleme,
Srećna ti Krsna slava i Uskrs, 8. mart, Dan državnosti i svi ostali manje bitni praznici.

Poslovne čestitke za srpsku Novu godinu

Čestitke za srpsku Novu godinu koje su namenjene zaposlenima, poslovnim partnerima i ostalim poslovnim saradnjama bi trebalo da budu nešto skromnije. U poruci ukažite na to da vam je zadovoljstvo sarađivati sa vašim zaposlenima, da cenite njihov rad i trud.

Praznici su period kada svi mi treba malo da odmorimo, ali je i vreme kada se planiraju nove poslovne strategije i nadanja još većim poslovnim uspesima nego prethodne godine.

Evo par predloga kakve biste SMS poruke mogli poslati vašim za poslenima za pravoslavnu Novu godinu. Naravno, iste ove poruke možete poslati i na bilo kojoj društvenoj mreži.

Da u Novoj godini manje radite, a mnogo više zarađujete. Srećna srpska Nova Godina.


Srećna pravoslavna Nova godina čitavom kolektivu. Nadam se da ćemo imati još mnogo meseci dobre poslovne saradnje, ali i druženja i slavljenja zajedničkih uspeha.

cestitke za srpsku novu godinu
Foto: Pixabay/Jill Wellington

Ovo je dan kada treba da proslavimo sve što smo do sada ostvarili i valjano se odmorimo i pripremimo za nove radne pobede. Zadovoljstvo je raditi sa vama! Srećna srpska Nova godina.


Želimo da vam ukažemo na to koliko smo zadovoljni vašim radom i koliko doprinosite kolektivu i sveukupnim poslovnim ostvarenjima. Nadamo se još boljoj saradnji u narednoj godini i velikim poslovnim uspesima. Srećna srpska Nova godina.

Slanje čestitki su zaista postale bitan deo svake Nove godine, dotle da se smatra i nekulturnim ako ne čestitate putem poruka, svejedno da li je u pitanju čestitka putem SMS-a, na Vajberu, Fejsbuku ili nekoj drugoj mreži.

Srećna srpska Nova godina! Provedite je sa svojim najmilijima u zabavi, veselju i ljubavi.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar