Najveći saveznik u borbi protiv bolesti: 6 razloga zbog kojih je MAGNEZIJUM veoma važan za zdravlje

Magnezijum je neophodan organizmu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Jill Wellington

Zbog korone smo svi počeli da mnogo više pažnje vodimo računa o imunitetu, a tu je magnezijum nezaobilazan.

Magnezijum se nalazi u brojnim namirnicama, ali prilično je osetljiv i lako se “izgubi” u industrijskoj preradi i kuvanju, pa je hranu bogatu magnezijumom najbolje jesti što je moguće svežiju i u celovitom obliku.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Najbolji izvor magnezijuma je zeleno lisnato povrće, poput spanaća, kao i mahunarke i orašasti plodovi. Možete ga pronaći u semenkama bundeve, brokoliju, banani, grašku, ribi…

Stručnjaci izdvajaju 6 najznačajnijih funkcija magnezijuma, zbog kojih bi trebalo da se potrudimo da ga svakog dana unosimo u dovoljnoj količini.

1. Može da ojača kosti i pomogne protiv osteoporoze

Brojne studije su pokazale pozitivnu vezu između magnezijuma i gustine kostiju kod muškaraca i žena. Razlog je što je magnezijum uključen u izgradnju kostiju i povećava apsorpciju vitamina D. Unos dovoljne količine magnezijuma bi mogao igrati i važnu ulogu u održavanju snage mišića, pa nikako ne izbegavajte ovaj mineral.

Foto: Pixabay/Karolina Grabowska

2. Pomaže kod depresije i anksioznosti

Pokazalo se da magnezijum može da poboljša raspoloženje bilo da koristite antidepresive ili ne. Ponekad se naziva i “antistresnim mineralom“ zbog njegove pozitivne uloge u brojnim metaboličkim funkcijama, povezanim s negativnim posledicama stresa.

3. Može da snizi krvni pritisak

Za osobe koje pate od hipertenzije, magnezijum može biti od velike pomoći pri snižavanju krvnog pritiska. Tu su i brojne dobrobiti za kardiovaskularni sistem, a pravilan unos ovog minerala je povezan sa smanjenim rizikom od infarkta.

Foto: Freepik/lifeforstock

4. Može da pomogne u otklanjanju glavobolja i migrena

Manjak magnezijuma u organizmu, čini se, igra veliku ulogu i u razvoju migrena i glavobolja. Ipak, dokazi koji bi potvrdili ove reči na žalost ne postoje u dovoljnom broju.

Foto/Freepik/lifeforstock

5. Podstiče dobar san

Kako starimo, primećujemo promene u navikama vezanim za spavanje. Studija koja se bavila proučavanjem uticaja magnezijuma na spavanje, kod osoba starih od 60 do 80 godina, otkrile su kako ovaj mineral može te promene da drži pod kontrolom. Za one koji nemaju pomenutih problema, magnezijum može pomoći jer će umiriti nerve i doprineti boljem raspoloženju.

6. Olakšava simptome PMS-a

Kod mnogih žena ovo razdoblje donosi stres, anksioznost, promene raspoloženja, nadutost i glavobolje, i tako utiče na svakodnevicu. Studije sugerišu kako je magnezijum, ako se uzima sam ili u kombinaciji s vitaminom B6 odlična pomoć pri uklanjanju nekih od pomenutih simptoma.

Napomena: Magnezijum treba da se uzima minimalno 2 do 3 sata pre ili 4 sata nakon uzimanja drugih lekova, jer magnezijum može da smanji apsorpciju drugih lekova i njihovu delotvornost.



Izvor: Objektiv.rs, ordinacija.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar