Imaju šesto čulo: Pogledajte kako su životinje predosetile zemljotres na 70 km od epicentra (VIDEO)

Kako javlja EMSC, potres od 6,3 stepena po Rihteru pogodio je Hrvatsku, a osetio se i u susednim državama. Nakon tog potresa osetio se još jedan manji.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/facebook/CRNA Hronika BIH

Među brojnim snimcima na društvenim mrežama jedan se posebno izdvojio jer potvrđuje koliko životinje mogu da predosete opasnost.

Naime, u Prijedoru, koji je je od epicentra zemljotresa kod Petrinje udaljen samo 70 kilometara, nadzorne kamere snimile su reakciju životinja pre zemljotresa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To nije prvi slučaj.

Neobično ponašanje životinja pre zemljotresa pojavljivalo se i pre. Tako su cela legla zmija pobegla pre zemljotresa 1975. u kineskom Haičengu. Taj slučaj je posebno čudan jer je zemljotres udario za vreme zime, razdoblja u kom zmije hiberniraju pa je izlazak na površinu, prilikom 0°C, za njih značio samoubistvo.

“Pas me odvukao ka vratima i spasao mi život”: Neverovatna ispovest žene iz Siska

Životinje mogu predosetiti potres tako što osete hemijske promene u podzemnim vodama neposredno pre samog udara, otkrili su naučnici s britanskog Univerziteta Open i NASA-e. Nakon potresa u italijanskom gradu L’Aquili 2009. naučnici su prvi put počeli istraživati učinke tih promena jer su gotovo sve žabe dan pre potresa napustile ribnjak, koji je ujedno bio i lokacija potresa.

Otkrili su da su životinje koje žive u blizini podzemnih voda vrlo osetljive na hemijske promene, koje nastaju zbog otpuštanja čestica Zemljine kore i njihove reakcije s česticama vode.

“Životinje imaju svojevrstan seizmički senzor i čim osete opasnost počinju se neobično ponašati i bežati”, rekao je lider studije, Friedman Frend iz NASA.

Pogledajte OVDE kako je zemljotres izgledao u Srbiji, a OVDE kako je izgledao u Zagrebu.

Jezive scene iz Petrinje: Ljudi vrište na ulicama, poginulo i DETE! Sisak RAZRUŠEN (VIDEO)



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar