VAŽNO

Stigla nam je VIŠEMILIONSKA DONACIJA medicinske pomoći: Vučić u Batajnici dočekao avion (VIDEO)

Prijatelji iz UAE poslali su Srbiji vrednu donaciju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/youtube

Na batajnički aerodrom sleteo je avion iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sa višemilionskom donacijom u vidu medicinske opreme, koji je lično sačekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Sa predsednikom je i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Medicinska oprema, vredna više miliona evra, koja je kao pomoć stigla u Srbiju je lična pomoć šeika Mohameda bin Zajed al Nahjana i dovoljna je za jednu celu kovid bolnicu, istakao je predsednik Vučić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

14.21 – Nove doze Fajzerove vakcine 4, pa 11. januara

Vučić je najavio da će novi kontigent Fajzerovih vakcina u Srbiju stići 4. januara, a zatim i 11. januara, praktično na svakih nedelju dana.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ga je informisao da će to biti dovoljno vakcina za korisnike staračkih domova, ali i za početak vakcinacije medicinskih radnika, posebno onih koji rade u kovid sistemu.

Vučić je dodao da je u bolnici u Batajnici, novoj kovid bolnici koja je otvorena pre oko tri nedelje, prosek godina preminulih – 75.

Najmlađa osoba koja je preminula imala je 46 godina, a najstarija 96, i to govori da su stariji najveće žrtve i zato je molba da na njih pazimo, rekao je.

14.02 – Vakcine stižu nedeljno, počela vakcinacija i na severu KiM

Vučić je istakao da je na severu Kosova i Metohije danas takođe počela vakcinacija Fajzerovom vakcinom protiv koronavirusa, koja je pre nekoliko dana stigla u Srbiju.

“Vakcinacija je počela u Leposaviću, i stiže danas u Kosovsku Mitrovicu. To je za starije od 75 godina, prvo njih da zaštitimo, pa onda sve druge”, rekao je Vučić.

Prve količine vakcine kompanija “Fajzer-Biontek” stigle su u utorak u Srbiju, a juče je počela vakcinacija, što Srbiju, uz Veliku Britaniju i Švajcarsku svrstava u evorpski vrh zemalja, koje su u vakcinaciju ušle pre kraja godine.

Vučić je podsetio na tu činjenicu i dodao da će sada na nedeljnom nivou Srbija dobijati vakcine.

„Posle staračkih domova, idemo na zdravstvene radnike, pa sve druge. Polako ćemo da zadajemo snažan udarac koroni i pobedićemo. Kao država pokazali smo sposobnost da nijedan proizvod ne nedostaje. Nijedan lek nije nedostajao. Kada su rekli potreban nam je hlorokin, počeli smo da ga proizvodimo, kada su rekli redemsivir, mi smo ga nabavili. Stvarno sam ponosan na državu koja se ponaša tako ozbiljno”, kazao je on.

Foto: Printscreen/youtube

13.51 – Probni gas pušten kroz Turski tok u Srbiji, zvanično 30.decembra

Vučić je izjavio da je probni gas već prošao kroz Turski tok u Srbiju i najavio da će zvanično puštenje u rad novog gasovoda u našoj zemlji od bugarske do mađarske granice biti 30. decembra.

“Prošao je probni gas, nismo dizali veliku budu oko toga, ali 30. kreće sve, kao što sam obećao”, rekao je Vučić novinarima na aerodromu u Batajnici.

Kaže da će tim povodom biti organizovana mala svečanost, pošto je to ogromna stvar za našu zemlju.

“To su strateške i strahovito važne stvari za napredak naše zemlje. Sve je gotovo 30. decembra”, naveo je predsednik.

Istakao je da je reč o potpuno novom gasovodu od bugarske do mađarske granice, kao i da posle ostaje da se radi dalje na sekundarnoj gasifikaciji.

“Da probamo da gas stigne do Vranja na jugu zemlje i Valjeva u centralnom i zapadnom delu, kao i da stigne do mesta na istoku i jugozapadu Srbije. Želimo da dovedemo gas da bi mogli da gradimo nove fabrke i imamo nove investitore, ali i da gasom snabdevamo domaćinstva”, rekao je Vučić.

13.44 – Vučić: Pomoć koja Srbiju ne košta ni dinara

“Stiglo je mnogo najkvalitetnijih mašina. Jedna magnetna rezonanca sama teška je 14 tona. To su sprave od milion evra. Slajsni skener, pokretni slajsni skener, rentgen aparati, respiratori, kako obični, tako i hajflou. Poslali su i 30.000 skafandera, pa do svakakve vrste potrošne robe. To je višemilionska pomoć“, rekao je predsednik.

Vučić je kazao da je to pomoć koja Srbiju ne košta ni dinara, čak je i prevoz organizovao veliki prijatelj Srbije iz Ujedinjenih arapskih Emirata, šeik Mohamed.

Vučić razgovarao sa Stefanovićem: DONETA ODLUKA o nabavci novih sistema ratnog vazduhoplovstva! 

„Ovo nismo ničim zaslužili osim prijateljstva koje imamo sa njim. Ovo je dovoljno za opreme za jednu kovid bolnicu“, dodao je on.

Vučić je najavio da dobijena oprema sada ide u magacin, odakle će biti podeljena bolnicama i kliničkim centrima širom Srbije, gde bude najpotrebnije.

„Beskrajno mu hvala na svemu. Oni su rešili pitanje vakcina i mnogo drugoga pre drugih u svetu, jer su ulagali i imali viziju ljudi koji vode tu zemlju“, dodao je Vučić.

Foto: Tanjug/Printscreen

On je naveo da će jedan 64-slajsni CT skener biti u VMC Karaburma.

Podsetio je da je ovo drugi avion sa medicinskom opremom koji je stigao iz Emirata.

“Oprema i pomoć koja nam mnogo znači. Samo jedna magnetna rezonaca je teška 14,5 tona, zamislite šta je sve stalo u ovaj avion”, rekao je Vučić.

Ceo svet gleda u Srbiju: I mediji koji napadaju Vučića priznali da PREDVODI REGION kad je reč o vakcinama

Otpravnik poslova Ambasade UAE u Beogradu istakao je da je oprema stigla kao pomoć i podrška prijateljskoj Srbiji da prevaziđe krizu sa koronom.

“Da joj pomognemo da sve ovo prevaziđe, da se izbori sa opakim virusom i nadamo se da se ceo svet osloboti ove pošasti”, rekao je on.

Foto: Tanjug/Printscreen

13.39 – Šta je sve stiglo?

Prijatelji iz UAE poslali su Srbiji vrednu donaciju, a Informer saznaje šta se sve od opreme u nalazilo u avionu.

– Magnetna rezonanca, CT skener, tri mobilna CT skenera, mobilni rendgen, 55 respiratora, 100 kreveta za intenzivnu negu, tri “Hi Flow” respiratora, četiri EKG aparata, tri ultrazvučna aparata, 200 infuzionih pumpi, 200 kiseonik koncentratora od 8 litara, 3.230 merača protoka kiseonika za zid i bocu.

Pored toga, naši arapski prijatelji poslali su nam i:

– Skafanderi raznih veličina – 25.860 komada

– Hirurške kapuljače – 103.960 komada

– Naočare – 39.320 komada

– Maska sa gumicom i tubusom – 1.800 komada

– Nazalne kanile – 3.330 komada

– Sterilne rukavice – 21.000 komada

– Mantili – 8.490 komada

– Vizir – 10.000 komada

– Tubusi – 300 komada

– Prekrivači – 4.800 komada



Izvor: Tanjug, Informer

Komentari (1)

Ostavite komentar