SVE OČI UPRTE U NAS

Ceo svet gleda u Srbiju: I mediji koji napadaju Vučića priznali da PREDVODI REGION kad je reč o vakcinama

Ostale zemlje u regionu osuđene na čekanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: ATAImages, Printscreen/24sata, Printscreen/Dnevni Avaz, Printscreen/Dnevnik.hr

U Srbiji je danas počelo vakcinisanje u borbi protiv pandemije koronavirusa, a naslovne strane medija u svetu i regionu, pa i oni koji uglavnom napadaju vlast u Srbiji, na udarnim mestima hvale našu zemlju i predsednika Aleksandra Vučića zbog brze i efikasne reakcije.

Evropska komisija planira da započne administriranje doza vakcina u nedelju, ali kada se radi o vakcinaciji, EU je potučena u sopstvenom dvorištu, jer su Švajcarska i Srbija već započele pomenuti proces pre nje, piše briselski Politiko.

Mediji tako, između ostalog, pišu da, dok Turska i druge zemlje na Balkanu tek očekuju isporuku prvih doza nešto kasnije ili u prvom kvartalu 2021. godine, Srbija gazi hrabrim koracima napred.

Švajcarska je u sredu postala prva zemlja u kontinentalnoj Evropi koja je započela vakcinaciju vakcinom kompanija Bajontek/Fajzer, a prva ju je primila žena iz Lucerna stara 90 godina. Proteklog vikenda državni regulator izdao je uslovno odobrenje vakcine, a više od 100.000 doza vakcina stiglo je u zemlju u utorak.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Srbija lider u regionu

Da je Srbija lider u regionu svedoči i činjenica da Bugarska, Rumunija, Hrvatska i Turska očekuju isporuke vakcina do Nove godine, a Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija tek u nekom neodređenom periodu posle Nove godine.

Foto: Printscreen

U Hrvatskoj svi prstom upiru u Plenkovića i njegovo bahato ponašanje prema ovoj krizi, optužujući ga da je uprskao već na startu, dok s druge strane portal Birna, koji uglavnom kritikuje srpsku vlast, priznaje da Srbija predvodi region kad je reč o vakcinama.

Ista situacija je i u BiH koja je osuđena na čekanje.

 

Foto: Printscreen

U međuvremenu, EU čeka do nedelje, pošto je predsednica EK Ursula fon der Lajen odredila da dani za vakcinaciju budu od 27. do 29. decembra.

Bajontek je ranije najavio da bi isporuke vakcina u EU mogle da počnu u sredu, mada je EK odredila da do subote, 26. decembra stignu.

Pojedine zemlje EU, poput Danske, rekle su da bi mogle da počnu vakcinaciju što pre, dok druge poput Holandije žele da čekaju do januara zbog problema sa registracionim sistemom.

Ipak, većina zemalja EU od najmanjih do najvećih potpisale su da datum početka vakcinacije bude 27. decembra, kako bi EU započela taj proces istog dana.

Iako zemlje EU planiraju vakcinaciju u isto vreme, svaka država ima zadatak da bira prioritetne grupe.

“Želim da Vas radost nadahnjuje cele godine”: Vučić čestitao Božić po gregorijanskom kalendaru



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar