Dete vam je problematično u ŠKOLI? Glavni uzrok ste VI

Sve potiče iz samopouzdanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/freepik

Mnoga deca su problematična u školi.

Neka kada su u pitanju ocene.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A neka po pitanju ponašanja.

U pozadini problematičnog ponašanja kod dece u školi najčešće stoji narušeno samopouzdanje i nedostatak vere u sopstvene sposobnosti.

Samopouzdanje deteta je presudno za njegov skladan psihički razvoj. Većina problematične dece dolazi iz nesređenih porodica, pa im je samopouzdanje iz ovih, ili onih razloga narušeno.

Foto: Freepik/pressfoto

Slika deteta o samom sebi je, do polaska u školu, uglavnom već stvorena. Učitelji mogu da utiču na tu sliku, u određenoj meri, ali se samopouzdanje deteta, kao i nesigurnost, razvija pre svega u porodici. Nivo samopouzdanja oba roditelja se odražava na dete, pa tako deca roditelja koja su puna samopouzdanja, takođe, postižu visok nivo samopouzdanja, iako je često moguć i suprotan efekat.

Foto: Freepik/drobotdean

Međusoban odnos roditelja, takođe, utiče na samopouzdanje deteta. Kada se roditelji svađaju, sigurnost deteta je ozbiljno ugrožena, pa se deca iz takvih porodica najčešće teško prilagođavaju u školi. Ključan element u razvoju samopouzdanja deteta je svakako vaspitanje, kao i odnos roditelja prema deci.



Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar