NA DANAŠNJI DAN

Miš koji pije rakiju i jede ćevape: Kako je Miki Maus stigao u Srbiju?

Obeležavaju se 54 godine od smrti Volta Diznija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/Travis Gergen

Legendarni filmski producent, scenarista i režiser Volt Dizni preminuo je na današnji dan 1966. godine. Njegovi filmovi su postali kultni, a stvorio je i najčuvenijeg crtanog junaka na svetu. Znate li kako je nastao Miki Maus, ali i kako je stigao u Srbiju?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naime, reč je o kreaciji Volta Diznija i Eba Ejverska, Miki se rodio 1928. godine. Prvobitno je kreiran kao zamena za zeku Osvalda – jednu od prvih crtanih zvezda Dizni studija. Nakon rasprave sa “Univerzal” studiom, koji je crtaće prikazivao, Dizni je shvatio da je izgubio autorska prava na Osvalda i odlučio je da ga zameni.

Šefe koji ti je vrag? Ovako su naši poznati glumci sinhronizovali čuvene crtane filmove (VIDEO)

Kako je pre toga radio na nemom crtanom filmu o miševima Volt je dobio ideju. Novom junaku je želeo da da ime “Mortimer Maus”. Međutim, ovo ime se nije svidelo njegovoj ženi i predložila mu je da ga skrati na Miki. Miki i Mini su se prvi put pojavili u kratkometražnom filmu “Ludi avion”, a zatim i u filmu “Galopirajući Gaučo”. Publici se nisu svideli, zamalo su postali Voltov najveći neuspeh.

Onda je izašao 18. novembra 1928. legendarni crtani film “Parobrod Vili”. Vili je taj koji je Mikija vinuo u zvezde. Lik je brzo redizajniran i postao je miš koga danas znamo i volimo. Počeli su da izlaze i stripovi i dugometražni filmovi sa ovim junakom.

Mogli smo da ga vidimo u centru najluđih avantura, ali možda se u najneverovatnije avanture upuštao u Jugoslaviji. Domaća publika je mogla da vidi kako Miki jede ćevape, peče rakiju i obrće prase na ražnju. Kako je došlo do toga?

Miki i Mini su u Kraljevinu Jugoslaviju stigli samo dve godine nakon američke premijere. Već 1930. godine su ljudi u Srbiji bili opčinjeni ovim crtanim junakom, ali i njegovim prijateljima. Filmovi sa Mikijem su se prikazivali u bioskopima u celoj Jugoslaviji, postao je pravi fenomen, svi su pričali o crtanom mišu.

Male tajne velikih majstora: Evo kako je zaista snimana “Alisa u zemlji čuda” (VIDEO)

Onda su na scenu stupile kontoverzne avanture Mike Miša. Reč je o jugoslovenskom pandanu Mikiju. Tadašnji listovi su pored originalnih verzija stripova objavljivali i nove “lokalne” avanture. Mike iz 1932. godine jeste fizički ličio na Mikija, ali je karakterno bio mnogo bliži našem područiju. Tako je ovaj domaći glodar slušao Radio Beograd, jeo ćevape i pekao rakiju. Mnogi su mislili da su Mika i Miki isti junak, i da je samo reč o različitom prevodu.

Licencirani Diznijevi stripovi su počeli kod nas da se prodaju tek 3 godine kasnije i tada su nastali prvi problemi. Međutim, dolaskom nemačkih snaga u Beograd su prestali da se izdaju svi stripovi, pa je tada Miki prvi put napustio Srbiju.

Međutim, tada su stripovi o Mikuju počeli da se objavljuju tajno. Delovi avantura su čak objavljivani i u partizanskoj štampi. Nakon rata je počelo ponovo da se priča o vraćanju Diznijevih stripova. Smatra se da je tada Tito izgovorio čuvenu rečenicu, koja je sada več prerasla u urbanu legendu : “Zašto da ne, ja volim Paju Patka”

Sećate li se “Čudesne šume”? Obožavali smo ovaj crtani film, a nismo znali da je snimljen u Jugoslaviji

I tako i bi. Zahvaljujući orgomnoj popularnosti Mikija i družine kod nas izlazi i Miki časopis. Za ovaj časopis tj. za prvi broj, tvrde, Volt Dizni je lično napisao zahvalnicu našoj publici. Stripovi su objavljivani neprestano do raspada Jugoslavije. Međutim, Miki nastavio da živi u Srbiji. Generacije dece su odrasle uz ovog crtanog junaka, koji je i danas jedan od najpopularnijih na svetu.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar