Biografija Džona Lenona: Od polja jagoda do ubistva u Njujorku

40 godina od smrti Džona Lenona

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/Rights Managed / Mary Evans Picture Librar

Legendarni Džon Lenon je ime koje svet muzike nikada neće zaboraviti. Ostavio je neizbrisiv trag, a danas je tačno 40 godina od njegove smrti. Međutim, da li znate šta se krilo iza lica legende, ko je zaista bio Džon Vinston Lenon i kakva je njegova biografija?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mladost Džona Lenona

Muzičar je rođen 9. oktobra 1940. godine u Liverpulu, Engleska. Odgajala ga je tetka Džulija, sa njom je živeo nakon što su se njegovi roditelji razveli, tada je imao samo 4 godine. Međutim, imao je jako blizak odnos sa majkom. Stalno ga je posećivala, naučila ga je da svira klavir i bendžo, ona je ta koja mu je kupila prvu gitaru.

Džon Lenon je bio nestašno dete i pravio je probleme u školi. Upisao je umetnički koledž, njegovi profesori kažu da je imao loše ocene, ali da je bio veoma talentovan.  Najtraumtičniji događaj iz Lenonovog života je bila tragična smrt njegove majke. Preminula je 1958. godine nakon što ju je udario auto.

Kako su nastali “Bitlsi”?

Pre nego što su nastali “Bitlsi” Lenon je osnovao bend “Kauri Men”. Bio je inspirisan majčinom ljubavlju prema muzici, ali i popularnošću muzike Elvisa Prislija. Godine 1957. upoznao je Pola Makartnija prilikom jedne crkvene svečanosti. Počeli su da se druže, nakon čega se Makartni pridružio njegovom bendu.

Kako se prijateljstvo razvijalo Makartni je upoznao Lenona sa Stjuartom Satklifom i Džordžom Harisom. Tek kada su se okupili odlučili su da promene ime u “Bitlsi”. Tu biografija Džona Lenona uzima potpuni zaokret.

Pretpostavlja se da je ime smislio Stjuart. Takođe, on je “Bitlse”napustio pre nego što su postali popularni.

Počeli su da sviraju po kafićima i klubovima u blizini Liverpula. Tokom jedne svirke su upoznali Brajana Epstejna. Brajan je postao njihov prvi menadžer. Pridružio im se i bubnjar Ringo Star.

Džon Lenon biografija
Foto: Pixabay.com/Stuart Hampton

U oktobru 1962. godine su objavili svoj prvi singl “Love Me Do”, i zauzeli 17. mesto na top listi.  Nakon toga su objavili hitove “Please Please Me”, She Loves you” i “I Want to Hold your Hand”. Ubrzo su postali prvi britanski bend koji se probio na sceni Sjedinjenih Američkih Država. Kasnije su im se pridružili “Rolingstonsi” i “Kvin”. Albumi su se samo nizali, kao i turneje.

Godine 1965. kraljica Elizabeta II ih proglašava članovima odreda britanskog carstva. Fenomen “Bitlmanija” je opčinio svet. Iste godine su u Njujorku održali koncert pred više od 55.000 fanova. To je tada postao najveći koncert u istoriji.

Međutim, upravo kada su bili najpopularniji nastali su veliki problemi. Njihov pad sa trona je počeo koncertom na Filipinima 1966. godine. Oni su tada izvređali predsednika, a tome nije pomogla ni činjenica da je kasnije Lenon izjavio da su Bitlsi “popularniji od Isusa”. Bend tada mora da otkaže niz koncerata širom sveta.

Odlučili su da naprave pauzu. Nakon te pauze se izrodio album “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Ovo se smatra najboljim albumom u istoriji rok muzike i jednim od najvećih dostignuća u istoriji muzike generalno.

Foto: Pixabay.com/Maxpinsoo

Raspad Bitlsa se nazirao nakon smrti menadžera Brajana Epstejna. Epstejn se predozirao tabletama za spavanje što je izuzetno potreslo ceo bend. Poslednji put su se zajedno pred publikom pojavili 1968. godine kada su predstavili “Yellow Submarine”. Nakon toga izdaju i album “The Beatles”. Džon Lenon je napustio “Bitlse” u septembru 1969. godine što je razbesnelo brojne obožavaoce benda.

Ljubavni život

Lenon se prvi put oženio 1962. godine sa Sintijom Pauel. Ovaj brak je kratko trajao, ali su zajedno dobili sina Džulijana. Kasnije je otkrio da se oženio samo zato što je devojka zatrudnela. Tada su kružile mnoge priče o Lenonovom nasilnom ponašanju, koje je tek kasnije priznao i pokušavao da se izvini. Par se samo dve godine kasnije razvodi. Samo godinu dana kasnije Lenon se ženi avangardnom umetnicom Joko Ono.

Joko Ono i Džon Lenon

Joko Ono i Džon Lenon su odmah zapalili javnost vešću da su zajedno. Tokom postojanja “Bitlsa” Joko je postala najomraženija žena na planeti. Mnogi smatraju da je njena saradnja sa Lenonom, kao i odnos izazvao ozbiljne tenzije između članova benda.

Veruje se da je Joko, koja je 13 godina bila starija od muzičara, prvo bila Džonova ljubavnica i da se upravo zbog nje razveo.

“Joko Ono je najsavršenije biće koje korača Zemljom, pored nje sam shvatio ko sam i šta sam”, svojevremeno je govorio muzičar. Međutim, Joko je postala kontroverzna ličnost, javnost je zbog njenih čudnih intervjua bila ubeđena da ga ona u stvari ne voli. Znala je da izjavljuje kako je muzičar potajno homoseksualac.

Džon Lenon i Joko Ono
Foto: Printscreen/Youtube/Yoko Ono

To je tek bio početak ove komplikovane veze. Venčali su se  1969. godine na Gibraltaru. Na njihovom medenom mesecu u Amsterdamu su nastale njihove čuvene slike u krevetu “Bed in for Peace”, i tako je počela njihova karijera aktivista, zagovarali su ideju mira u svetu. Kasnije je ime promenio u Džon Vinston Ono Lenon.

Međuim, brak nije bio tako skladan kao što se činilo. Tokom sedamdesetih je započeo vezu sa saradnicom Mej Fang Ji. Mediji su tada pisali da se to desilo na nagovor Joko Ono, koja ga je kasnije i ubedila da ostavi Mej.

Godine 1971. par se seli u Ameriku. Tamo Lenon stalno strahuje od deportovanja. Bio je ubeđen da predsednik Nikson želi da ga protera zbog aktivizma u Vijetnamu. Zvanično mu je rečeno da žele da ga proteraju zbog problemima sa marihuanom koje je imao u Velikoj Britaniji. Imao je mnoge probleme oko dobijanja državljanstva, tek dve godine nakon Niksonove ostavke dobija državljanstvo.

Problemi sa vlašću se odrazili i na njegov ljubavni život. Zbog stalnih svađa 1973. godine su se razveli Joko Ono i Džon Lenon. Ipak, nakon samo jedne godine se ipak vraćaju jedno drugom, tada dobijaju sina Šona.

Solo karijera

Svega godinu dana od kada su se Bitlsi raspali, Lenon objavljuje svoj prvi solo album. Nakon toga sledi album “Imagine”. Ovo je jedini album koji po popularnosti parira svim albumima “Bitlsa”. Sama pesma “Imagine” je postala prava himna mira. Rođenja sina 1973. godine utiče na njegovu odluku da odustane od muzike i posveti se svojoj porodici.

Tragična smrt

No, pokazalo se da Lenon ipak nije mogao da živi bez muzike. Vraća se na scenu 1980. godine albumom “Double Fantasy”. Samo nekoliko dana nakon što je lbum objavljen Lenona ubija poremećeni obožavaoc – Mark Dejvid Čepmen. Čuveni “Bitls” je tragično preminuo 8. decembra 1980. godine.

Kad je u pitanju Džon Lenon biografija ovog pevača, iako sa nažalost, tragičnim krajem, ostavila je uticaj na čitav svet. Upamćena je njegova poruka mira i njegova želja za nekim boljim svetom.

Foto: Pixabay.com/Ogutier

Džon Lenon citati

Pored pesama koje je nam je ostavio, Džon Lenon je ostavio mnoštvo mudrih misli. Ovo su neke od njih:

“Kada sam imao pet godina, majka mi je rekla da je sreća ključ života. Kada sam pošao u školu, pitali su me šta želim da budem kad porastem. Napisao sam “srećan”. Rekli su mi da nisam razumeo zadatak, a ja sam im odgovorio da oni nisu razumeli život.”

Život je ono što nam se dešava dok pravimo planove za život.”

“Ako si uživao u potrošenom vremenu, onda to vreme nije uzalud potrošeno.”

„Nemoguće je zadovoljiti sve ljude. Ako biste to pokušali, na kraju biste bili svima nezanimljivi. Jednostavno treba da radite onako kako vam se čini da je najbolje za vas, i držite se svoje odluke.“

Mir nije nešto što poželite, to je nešto što sami stvorite, ono što činite, ono što i sami jeste i ono što poklanjate.“



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar