Siti, a vitki: Na koji način možete da SMANJITE unos kalorija, a da uopšte ne osećate GLAD?

Korisni saveti za gubitak kilograma bez dijete

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Dijeta bez ugljenih hidrata
Foto: Freepik/jcomp

Tekstovi o mršavljenju su prepuni čudesnih dijeta i zdravih napitaka, ali ni jedno ni drugo ne garantuju uspeh.

Ako želite da vaši rezultati budu dugotrajni i da stvarno počnete da se hranite zdravije, kako biste skinuli suvišne kilograme, ali istovremeno da ne gladujete i da se stalo osećate sitno, morate da se pridržavate određenih pravila.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Evo na kojih nekoliko načina to možete da izvedete.

Jedite što više povrća

Povrće ima puno vode i vlakana, a ne sadrži previše kalorija. Zbog toga se potrudite da vam pola tanjira bude sastavljeno od povrća. Dodavanjem dosta povrća u obrok možete pojesti istu količinu hrane, a istovremeno smanjiti ukupnan broj kalorija. Dakle, pobrinite se da u svaki obrok dodate više povrća kako biste, bez unosa previše kalorija, bili siti.

Foto: Freepik/freepik

Proteini za svaki obrok

Mnoga istraživanja su pokazala da proteini povećavaju osećaj sitosti. Ako u obrok uključite dosta proteina, duže vremena ćete biti siti. Zbog toga treba da se pobrinete da, uz ugljene hidrate i masti, vaši svakodnevni obroci sadrže dosta proteina poput piletine, jaja, morskih plodova i mlečnih proizvoda.

Foto: Pexels/Daria Shevtsova

Voda pre svakog obroka

Napici bogati kalorijama, poput gaziranih sokova i voćnih sokova, vas neće zasititi, ali ćete tako unositi dodatne kalorije koje vam nisu potrebne. Zato je bolje da birate zdrave napitke poput vode i biljnih čajeva.Može da vam bude veoma korisno da pre svakog obroka popijete čašu vode. Ovako ćete imati manje prostora za unos bespotrebnih kalorija, pa ćete najverovatnije i pojesti manje hrane.

Foto: Pixabay/kropekk_pl

Ručak i večeru započnite supom ili salatom

Započinjanje obroka predjelom poput supe ili salate je odličan način da smanjite unos kalorija. Jedno istraživanje je rađeno na nekoliko desetina ljudi u jednoj firmi, koji su ručavali pet puta nedeljno u kantini.  Istraživanje je pokazalo da su učesnici unosili 20 odsto manje kalorija, kada su jeli supu.

Foto: Freepik/freepik

Jedite iz manjih tanjira

Iako možda zvuči čudno, veličina vaših tanjira utiče na to koliko ćete hrane pojesti. Kad imate veći tanjir, verovatnije je da ćete pojesti više. Ovo se takođe odnosi i na kašike i viljuške. Birajte manje tanjire, kašike i viljške, kako biste smanjili unos kalorija i sporije unosili hranu. Na osnovu psihološkog poigravanja možete da smanjite kalorije koje unosite.



Izvor: Objektiv.rs, body.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar