Da li pomaže salicilna kiselina za akne i čisto lice?

Očistite lice od akni jednom zauvek.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Salicilna kiselina
Foto: CHASSENET/BSIP/BSIP/Profimedia

Salicilna kiselina ili beta hidroksilna kiselina se najčešće koristi u kozmetičkim preparatima za kožu i lice. Ona vrši eksfolijaciju i kožu čini sjajnom, očišćenom, mekanom i zdravom. Obično se priprsuje onima sa masnom kožom, aknama, psorijazom, odlična je za kožu koja luči više sebuma.

U ovom tekstu ćemo vam razotkriti nedoumice kad salicinska kiselina treba da se koristi, kako koža na nju reaguje, u kojim preparatima je ima i koji su neželjeni efekti.

Kako deluje salicilna kiselina?

Ova kiselina se prirodno nalazi u kori vrbe. Otkrivena je tako što je primećeno da medvedi ponekad žvaću koru vrbe ili listove. Istraživanjima se ispostavilo da to rade kako bi smanjili bol, jer ima antiupalno dejstvo. Tokom XVII veka je primećeno da salicil uspešno leči groznicu. Od tad se koristi u lekovima kao što je aspirin i ibuprofen.

Od kad je otriven hemijski sastav salicil kiseline, pravi se sintetički. Njena dejstva tada nisu ništa slabija ili drugačija u odnosu na prirodno izdvajanje.

Salicil kiselina se može naći u raznim kozmetičkim preparatima: kremama, losionima, gelovima, šamponima i drugim kozmetičkim preparatima. Stavljaju se mali procenti i potrebno je uvek da gledate na pakovanju koliko kiseline ima jedan proizvod. Raspon je između 0.5% i 2% kiseline, dakle, koristi se salicilna kiselina rastvor.

Kada tek počinjete da je koristite uvek krenite od 0.5%, kako koža ne bi imala prenaglašene reakcije i kako biste videli da li vam prija proizvod. Onda vremenom možete povećavati do 2%. Neke proizvode možete dobiti samo uz recept, to su obično oni od 2%, a neke možete kupiti i koristiti sami.

Koža sa crvenilom
Foto: pixabay/jmexclusives

Kada se pitamo kako to salicinska kiselina deluje na kožu, moramo naglasiti da postoji više njenih namena. Jedna od osnovnih jeste eksfolijacija, ova kiselina dubinski čisti kožu, naročito spoljašnji gde uspešno skida mrtve ćelije.

Dakle, salicilna kiselina za akne čisti pore, uklanja mitisere i višak masnoća koji se stvara u koži. Ona ima hemikalije koji pomažu kod razgradnje masti, zato se smatra da je toliko dobra za lečenje akni, inflamacija i crvenila na licu i uklanjanja mrtvih ćelija sa kože. Takođe, koristi se i za posvetljavanje kože.

Funkcioniše tako što razbija “lepak” između ćelija, čime prodire dublje u kožu od nekih drugih kozmetičkih preparata.

Ne sme se koristiti više nego što vam je doktor pripisao, ili ako uzimate sami, ni slučajno više od par nedelja. U daljem tekstu ćemo vam detaljnije objasnili zašto salicinska kiselina ne treba da bude deo redovne nege, već treba da se upotrebljava samo privremeno.

Salicilna kiselina za akne i bubuljice

Najčešća upotreba salicilne kiseline je za tretiranje akni i bubuljica. Obično se preporučuje za masnu kožu, ne toliko za suvu. Može je dodatno isušiti jer ova kiselina otklanja višak sebuma.

Odlična je za bubuljice i može ih gotovo magično isušiti tokom noći. Sve što je potrebno jeste da namažete malo preparata sa ovom kiselinom isključivo na bubuljicu i sutradan ćete videti kako je ona počela da se suši, a crvenilo se smanjilo.

Za akne salicinska kiselina deluje tako što smanjuje upale i zapaljenja na koži i smanjuje masnoću kože. Pored toga, otkriveno je da ima i blaga antibakterijska dejstva, poznato je da su akne izazvane bakterijama, zato vam može i tu pomoći.

Napominjemo da se salicilna kiselina za bubuljice koristi samo na bubuljicama, nikako je nemojte stavljati na zdravu kožu. Nema potrebe izlagati kiselini deo kože koji nije upaljen.

Ukoliko primećujete da kiselina deluje, nemojte se oslanjati samo na nju za tretiranje akni, već koristite sve što vam je vaš dermatolog preporučio. Razlog je taj što kiselina deluje trenutno i vrlo brzo ćete videti prve rezultate, no, nastavite da pratite sva uputstva dok god se akne sasvim ne povuku.

Foto: B. BOISSONNET/BSIP/BSIP/Profimedia

Drugi slučaj je da uopšte ne primećujete da salicilna kiselina krema za lice deluje. Ako se ništa ne menja, ili čak počne da se pogoršava javite se posle 6 nedelja dermatologu.

Još jenda stvar koju je neophodno da znate. Ova kiselina najverovatije neće pomoći kod cističnih akni, one se leče nekim drugim sredstvima.

Salicilna krema nuspojave

Salicilna kiselina za akne i za bubuljice može zvučati prilično zavodljivo kada pročitate njene efekte. Smiruje kožu, dokazano pomaže kod crvenila i upala i bolnih akni. Poželećete da odmah odete u apoteku i kupite neku kremu i krenete sa tretmanom. No, dermatolozi vam ne bi preporučili da uzimate ovu kiselinu na svoju ruku, bar ne onu sa većim procentom od 0.5.

Ako se i odlučite sami da je koristite, nemojte je bar u početku, uzimati češće od jednom ili dva puta nedeljno, da biste videli da li vam prija.

Preparati sa salicilnom kiselinom se najpre isprobavaju, kako biste bili sigurni da na njih niste alergični. Namažite malo kreme na zdravi deo kože, ostavite pola sata, a potom isperite. Ako se ne pojavi crvenilo niti osip, znači da možete slobodno koristiti ovu kiselinu.

Trebalo bi da upozorite svog toktora ukoliko se salicilna kiselina u trudnoći koristi, naročito ako pijete još neke lekove. Dobro pogledajte koji se sve sastojci nalaze na pakovanju kreme sa salicilnom kiselinom. Nemojte nanositi te sastojke ponovo na kožu sa nekim drugim preparatom, osim ako vam doktor to nije naglasio.

Posavetujte se sa lekarom i ukoliko ste ikad imali problema sa krvnim sudovima, jetrom ili bubrezima. Ova kiselina bi mogla da pogorša ova stanja. Takođe, ne preporučuje se ni osobama koje imaju dermatitis ili iritaciju lica.

Ako imate alergije na aspirin i brufen gotovo je sigurno da ćete imati alergiju na salicilnu kiselinu, zato vam u tom slučaju ne preproučujemo da je uzimate, naročito ne na svoju ruku.

Salicilna kiselina za akne
Foto: Freepik/wayhomestudio

Nemojte nanositi ovu kiselinu direktno na rane, povrede, već samo na bubuljice, akne i mitisere.

Od nuspojava su prisutne alergijske reakcije u vidu osipa, ali i glavobolja, mučnina i dezorijentisanost.

Tinktura salicila i gaveza za kurje oko

Salicilna kiselina za kurje oko se koristi u kombinaciji sa gavezom. Gavez pomaže kod regeneracije tkiva, a salicil kiselina će delovati antiupalno i antibakterijski, čime će se smanjiti mogućnost od nastanka infekcije.

U tinkturama gaveza koje se mogu kupiti na internetu ili u radnjama zdrave hrane se nalazi mešavina salicilne kiseline i alkoholnog rastvora gaveza. Tinkturu možete koristiti kao oblogu. Obavezno rastvorite tinkturu u malo vode. Nemojte nanositi direktno na bolno mesto jer bi to moglo previše da vas peče.

Ista tinktura ili krema sa salicilnom kiselinom se može koristiti i za tretiranje bradavica, žuljeva ili drugih vrsti izraslina na koži. Ova kiselina je toliko delotvorna za bradavice upravo jer razređuje masti, a bradavice i žuljevi nisu ništa drugo nego masna tkiva na koži. No, bilo bi poželjno da pre tretiranja kože salicilnom kiselinom pitate svog lekara za mišljenje.

Kako se nanosi krema salicilne kiseline za lice

Salicilna kiselina za lice se nanosi putem kreme i blažeg rastvora (do 2%) u veoma tankom sloju, isljučivo na deo lica kojem je potreban tretman. Pre nanošenja kreme operite lice vodom, istapkajte peškirom, na taj način će krema bolje prodreti u pore lica.

Krema se koristi tako što se blago utrlja u kožu lica na problematične delove. Ukoliko koristite gelove sa salicilnom kiselinom njih je potrebno dobro isprati. A jastučiće za lice je dovoljno samo naneti i nije potrebno ispiranje.

Ako krema dospe u oči, nozdrve ili bilo koji osetljiviji deo tela, odmah dobro isperite vodom. A ukoliko primetite iritacije kože odmah prekinite sa upotrebom salicilne kiseline i obratite se lekaru. Blage iritacije prolaze posle nekoliko dana.

Salicilna kiselina gde kupiti i cena

Ova kiselina koja je nezaobilazna kada je u pitanju tretman akni možete kupiti u svim apotekama ili na internetu. Poručite i posle par dana imaćete rešenje za akne i druge probleme sa kožom.

Salicilna kiselia za akne
Foto/Freepik/cookie_studio

Kada je u pitanju salicilna kiselina cena varira u odnosu na procenat kiseline u kremi ili nekom drugom kozmetičkom preparatu. Preparati koje prepisuje lekar imaju i više procenata od 3 do 6%, i njih možete kupiti samo na recept.

U slobodnoj prodaji se nalaze oni sa do 2% kiseline i njihova cena je između 1000 i 2000 dinara u zavisnosti od drugih sastojaka i kvaliteta marke.

Iskustva sa ovom kiselinom, takođe, variraju. Nekome je pojmogla da se potpuno oslobodi akni, dok nekima i nije dala očekivane rezultate. Kada su u pitanju problemi sa kožom lica morate biti izuzetno strpljivi dok ne nađete šta vam odgovara i u kojoj količini. A ova kiselina je definitivno vredna vaše pažnje ukoliko želite blistavu i čistu kožu.



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar