Imate MASNE KAPKE? Regulišite sjaj i lučenje sebuma na 5 jednostavnih načina

Bitno je da utičete i na uzroke zbog čega dolazi do ovog problema

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/stockking

Ima li šta gore nego kad imate savršenu šminku, a nakon sati vidite da se sve nakupilo u pregibu oka?

Masni kapci nisu retkost, a sve više žena se bori sa ovim problemom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Iako je činjenica da ovaj problem ne možemo rešiti zauvek, postoje stvari koje možemo uraditi da smanjimo lučenje sebuma i da kontrolišemo sjaj.

Pre svega, bitno je znati da masni kapci imaju više uzroka.

Žena skida šminku, Foto/Freepik/pressfoto

Prema dermatologu Heder Vuleri Lojd, možda samo imate masnu kožu. Takođe, kožna oboljenja poput rozacee i seboičnog dermatitisa takođe mogu uticati na preterano lučenje lojnih žlezda.

Drugi razlog je da je došlo do prekomerne proizvodnje meibomskih žlezda – tačnije onih sitnih, uljnih žlezda duž ivica gornjeg i donjeg kapka (tačno uz trepavice). “Ove žlezde proizvode ulje za prevlačenje oka, ali kada prekomerno deluju, mogu prouzrokovati masne kapke”, ističe Lojd.

Foto: Freepik/ Freepik

Treći razlog je korišćenje previše grubih i isušujućih proizvoda za skidanje šminke ili za čišćenje kože. Kao što možda znate, kada je vaša koža isušena, ona ima tendenciju da odgovori na to još većom proizvodnjom ulja kako bi nadoknadila vlažnost.

Ako redovno nosite šminku, možda previše trljate oči tuferima ili su sredstva preabrazivna.

Masni kapci nisu nužno loša stvar (u stvari, mnogi šminkeri vole prirodnu orošenost). Ipak, ako vam višak ulja smeta, postoji nekoliko načina da ga umanjite, kao i da pripremite kapke pred šminkanje.

Žena se umiva, Foto:Freepik/Racool_studio

Koristite nežna sredstva za skidanje šminke

Poseban akcenat treba da je na samom pranju, pogotovo ako vam je koža lica već isušena. Čak i ako ne morate nužno “ribati” područje oko očiju, kapci reaguju na bilo koje sredstvo za čišćenje koje ste odabrali, pa se pobrinite da bude što blaže i prijatnije.

Ukoliko nosite jaku šminku, bolje je uvek umasirati uljane proizvode sve dok se šminka ne rastopi, kako biste je lakše sprali sa lica. Nikada ne trljajte i ne povlačite kapak!

Na taj način, ne samo što pospešujete iritaciju kože, već i ubrazavate nastanak bora.

Koristite nakvašene tufere ili pamučne krpice za uklanjanje šminke

Stručnjaci ističu da kaže da nakvašeni tufer ili pamučna krpa, mogu podjednako dobro skinuti šminku. Kod kožnih oboljenja poput rozacee, neki lekari preporučuju čišćenje područja razblaženim šamponom za bebe, dok drugi lekari preporučuju čišćenje običnom vodom. Opet, lagano prevlačenje je sve što vam treba – pazite da kapak ne povlačite previše.

Foto: Freepik/valuavitaly

Koristite prajmer za kapke

Ukoliko želite da se šminkate, najbitnije je da kontrolišete količinu ulja. Prajmer je u ovom slučaju vaš najbolji prijatelj, te ono što će učiniti da vaša šminka izdrži celi dan, istakla je Aleksandra Kampton, vizažistkinja i menadžer za razvoj i proizvodnju u jednoj kozmetičkoj kući.

Prajmer takođe utiče na to da vaša šminka na kapcima duže izgleda sveže.

Praškasti završetak

Kao poslednji korak vaše rutine šminkanja, ističe Kamton, nanesite malo providnog pudera u prahu preko kapaka kako biste matirali svaki sjaj. Nosite ga sa sobom uvek i ako je potrebno, matirajte i u toku dana, kada primetite da se kapci maste. Prah je tu da upije višak ulja.

Foto: Freepik/drobotdean

Isprobajte tečne senke koje prelaze u prah

Kampton kaže da su ovakvi proizvodi sjajno rešenje za dame sa masnim kapcima, jer imaju bolju završnicu. Brzo se suše i dugotrajnije su od običnih senki.

Prihvatite da imate masne kapke

Zlatno pravilo kod ovog problema je – ako ga ne možete pobediti, pridružite mu se. Dakle, umesto da težite mat varijantama, pokušajte sa sjajnijim, šimer  izborima senki i proizvoda. Manje je uvek više, te se savetuje da ne preterujete sa količinom proizvoda i iritiranjem ovog dela.

Da li imate masne kapke? Kako se vi borite sa ovim problemom?

Podelite savete u komentarima.



Izvor: Objektiv.rs, mindbodygreen.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar