Imate problem sa prekomernim lučenjem VOSKA iz ušiju? Šta je rešenje, a šta NIKAKO ne smete da radite

Materijal koji ima veoma značajno antibakterijsko dejstvo, ali može i da dovede do infekcija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/master1305

Prvo što treba da znate je to da je vosak u ušima dobra stvar – u malim količinama.

On je prirodno sredstvo za čišćenje naših ušiju, zato što skuplja mrtve ćelije kože, sitne dlačice i prljavštinu, na svom putu do samo otvora ušnog kanala.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Istraživanja su pokazala da ima antibakterijsko dejstvo, kao i da uši mogu da svrbe i da dovedu do neprijatnog osećaja, ukoliko ne poseduju dovoljno ušnog voska.

Ipak, pojedincima se stvara previše ovog materijala, što takođe može da izazove neželjena dejstva, poput zapušenja ušnog kanala, infekcija i problema sa sluhom.

Foto: Pixabay/counselling

Kako nastaje vosak u ušima?

Ovaj vosak nastaje tako što se iz znojnih žlezda u zidovima spoljašnjeg ušnog kanala luči sekret, a pokreti vilice tokom pričanja ili žvakanja, pomažu da taj sekret izbije na površinu.

U tom procesu se kombinuju sekret, mrve ćelije kože i znoj, pa se stvara ušni vosak.

Kako se rešiti prekomernog voska?

Problem stvaranja prekomernog voska u ušima može da se reši medicinskim putem, odlaskom kod otorinolaringologa, ali možete i sami sebi da pomognete.

Ono što nikako ne treba da radite, ako imate ovaj problem, je da koristite štapiće za uši.

Foto: Freepik/freepik

Pamučni štapići za uši teraju vosak natrag u uho, što svakako nije ono što želite, a još možete i da izazovete dodatne probleme sa zdravljem uha.

Umesto toga, natopite parče vate u vodu i fiziološki rastvor, ili hidrogen peroksid i iscedite sadržaj u uho, dok vam je glava nagnuta u stranu. Ostanite u tom položaju jedan minut, kako bi se maksimalno spustila tečnost. Zatim nagnite glavu na drugu stranu i pustite da vam se uho osuši.

Takođe, možete da kupite i posebne kapi za uši u apoteci, kako biste rešili ovaj problem.



Izvor: Objektiv.rs, health.harvard.edu

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar