Doktorka Ana objasnila: Voli li korona PUŠAČE i šta da pomirišete i proverite imate li simptome! (VIDEO)

Načelnica odeljenja pulomogije KBC Bežanijska kosa kaže da su pušači u jednakom riziku kao i ostali

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/RTS

Dr Ana Stojanović, načelnica odeljenja pulomogije KBC Bežanijska kosa, otkrila je kako se prepoznaje korona upala pluća, šta je to saturacija, ali i praktični savet poput onog šta da pomirišete i otkrijete imate li jedan od glavnih kovid simptoma – gubitak čula mirisa!

Dr Stojanović je gostujući u emisiji javnog servisa rekla i da je grip skroz različit od kovida kao i da situacija nije ni približno ista kao kod običnog gripa – stari dobropoznati grip zahvata samo respiratorne organe, a kovid je sistemsko zapaljenje i izaziva promene u čitavom organizmu, na srcu, bubrezima…

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Istraživanja, kaže ona, pokazuju da smo najzarazniji kad mislimo da nam nije ništa odnosno kad nemamo simptome!

“U prvih 2-5 dana od dodira sa virusom smo najzarazniji, pa je važno ispitati kontakte. Potom sledi groznica, povišena temeperatura, jeza, drhtavica, često, ali ne i uvek, zatim problemi sa čulom ukusa i mirisa. Ove simptome možete i sami da otkrijete mirišući limun, pomorandžu, šećer, sirće… Kada bolest uzme maha, posle 5-7 dana, javlja se i osećaj nedostatka vazduha koji prati malaksalost, obamarlost, probadanje i težina u grudima”,  objašnjava pulmolog.

Kod korone rendgen daje odgovor a stetoskop ne jer je on odličan kod bakterjskih upala pluća ali ne i kod virusnih. Ona je dodala i da je ova bolest samoizlečujuća, a terapija koja se daje pacijentu samo pomaže da se njegov organizam sam sa njom izbori.

“Da korona voli čista pluća nije tačno. Pušači su u podjednakom riziku kao i svi ostali”, naglašava dr Ana i apeluje na sve nas sledećim rečima: “da obratimo pažnju na ponašanje, držimo udaljenost od dva metra, nosimo maske uz važnu napomenu da je potreban kontak duži od 15 minuta da bismo se razboleli”.



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar