Dronovi prkose vetrovima i talasima, njihov CILJ su podmornice i brodovi (VIDEO)

Transport na otvorenom moru zahteva izdržljive letelice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Cover Images/Zuma Press/Profimedia

Američka mornarica testira nove sisteme za snabdevanje podmornica i ratnih brodova na otvorenom moru, a jedan podrazumeva i upotrebu bespilotnih letelica (UAV).

Tim povodom, nabavljen je prototip Blue Water Maritime Logistics, kompanije Skyways, kako bi se demonstrirala isporuka u Merilendu, a letelica će biti opremljena specijalnim dodacima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Reč je o projektu, koji se umnogome razlikuje od poznatog Amazonovog sistema. Transport na otvorenom moru zahteva izdržljive letelice, sposobne da savladaju jake udare vetra i druge probleme”, rekao je predstavnik Skywaysa.

9 kilograma za isporuku

UAV pomenute kompanije ima fiksno krilo, motor s unutrašnjim sagorevanjem, koji pokreće glavni propeler, kao i četiri električna rotora za vertikalni let.

Mornarica je izabrala letelicu, jer može da transportuje 9,1 kilogram tovara na brod u pokretu (udaljen 40,2 kilometra), bez dodatnog punjenja goriva.

Tokom 2019, Skyways je demonstrirao mogućnosti svog proizvoda, a da Blue Water nije imao zadate koordinate broda (video-prilog 1), prenosi FlightGlobal.

Perimeter u akciji

Američka mornarica je u oktobru sprovela zaseban test, nadomak Havaja, u nameri da prouči taktike isporuka za podmornice.

Kompanija Skyfront obezbedila je UAV Perimeter, a cilj je bio USS Henry M. Jackson (video-prilog 2). Težina pošiljke nije navedena.

Vežba je uspešno realizovana, a isti zadatak dobili su i piloti helikoptera MH-60R Seahawk.



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar