UPUTIO SAUČEŠĆE

“Omogućio je da razgovaramo kao BRAĆA I SESTRE”: Reči hrvatskog teologa o patrijarhu Irineju dirnule sve

On je, kako isitče, često razgovarao sa patrijarhom Irinejem i o budućnosti srpsko-hrvatskih odnosa

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: RTS/Printscreen

Hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel izjavio je sinoć da mu je veoma žao zbog smrti “njegovog velikog prijatelja patrijarha Irineja“.

– Prvo bih želeo da uputim saučešće svim vernicima ma gde da se nalazili, jako mi je žao zbog smrti mog prijatelja patrijarha Irineja – rekao je Pilsel u uključenju u sinoćnu emisiju na RTS.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

On je dodao da je uspeo da zadobije poverenje patrijarha i da je bio “prvi novinar koji je dobio pisma Svetog sinoda Papi Franji“.

– Uspeo sam da se prepoznam sa patrijarhom, približio sam mu se i dobio njegovo poverenje na više načina. Toliko mi je verovao da sam prvi novinar koji je dobio njegova pisma, odnosno pisma Svetog sinoda Papi Franji. Ta pisma Papi Franji su bila putokaz da se započne jedan proces. Zahvaljujući patrijarhu Irineju i papi Franji koji su se razumeli, počeo je jedan važan proces introspekcije koji je važan ne samo Srbima, već i Hrvatima i čitavom regionu, kako bi se proučila figura Alojzija Stepinca za vreme pre rata, osobito za vreme rata a i posle rata – ispričao je hrvatski novinar i teolog.

“Kao da je nešto predosetio”: Sestra preminulog patrijarha U SUZAMA opisala poslednji susret (FOTO) 

Kako je dodao, taj apel patrijarha Irineja je omogućio da počnemo da se zovemo braćom i sestrama.

– Da nije bilo tog apela patrijarha Irineja papi Franji u stanju nešto kvalitetnijih odnosa, danas ne bismo bili na ovom nivou srpsko-hrvatskih odnosa, bez obzira što su Hrvati ljuti na patrijarha, a neki i na papu što su zaustavili kanonizaciju Stepinca. Međutim, to je bio važan korak da krene dijalog, jedno iskreno suočavanje sa činjenicama. Ovo je bio korak koji su nam omogućili patrijarh Irinej i papa Franja da se suočimo sa mračnim tajnama naše istorije i da počnemo razgovarati kao braća i sestre – istakao je.

Skromna ŽELJA srpskog patrijarha: Pročitajte šta je Irinej tražio da mu donesu u bolnicu

“Kao da sam pričao sa svojim dedom”

Pilsel je rekao i da je uvek bio “rado viđen gost kod patrijarha”, i da kad god je razgovarao sa njim imao je osećaj kao da razgovara sa svojim dedom.

Ono što je interesantna činjenica jeste da je Pislel upravo od patrijarha Irineja dobio blagoslov da studira na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, gde je upisao doktorske studije.

Patrijarh Irinej – biografija Njegove svetosti

– Da nije bilo dobre volje patrijarha Irineja ja danas ne bi bio doktorant na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu – ističe Pilsel.

On je, kako isitče, često razgovarao sa patrijarhom Irinejem i o budućnosti srpsko-hrvatskih odnosa.

Ovako je izgledao BOŽIJI PUT Irineja: Zamonašio se u manastiru u kojem danas počiva patrijarh Pavle 

– Puno smo razgovarali o budućnosti srpsko-hrvatskih odnosa, poslednji put smo o tome razgovarali pre tri godine, kada sam uradio intervju sa njim. Ja sam tada postavljao vrlo provokativna pitanja, ali je on reagovao veoma mirno i jako kvalitetno odgovrao – ističe Pilsel i dodaje:

– Ta budućnost o kojoj smo mi razgovarali polazi od toga da je danas u Zagrebu, mitropolit Porfirije rekao, služeći opelo za pokojnog patrijarha ovde kod nas, da je Iriniej bio čovek jevanđelja, koji je služio u duhu jednostavnosti. Upravo budućnost srpsko-hrvatskih odnosa neće biti moguća ako ne bude u nama taj duh grotlosti, duh Isusa Hrista. Ako budemo otvoreni, ponizni kako smo bili patrijarh i ja biće i budućnosti u odnosima Srba i Hrvata.

Danas su svi gledali u ZELENI POKROV na kovčegu patrijarha: Evo šta simbolizuje, ima duboko značenje 

Patrijarh Irinej preminuo je u petak u 90 godini. Vest da je preminuo stigla je nakon 15 dana teške borbe sa koronavirusom, koju je patrijarh izgubio pošto mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano u noći između srede i četvrtka.



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar