ODEŽDA

Danas su svi gledali u ZELENI POKROV na kovčegu patrijarha: Evo šta simbolizuje, ima duboko značenje

Cela Srbija danas je gledala ispraćaj blaženopočivšeg patrijarha koji će sutra biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Patrijarh srpski gospodin Irinej, koji je juče preminuo u 91. godini, danas je u staklenom kovčegu prekrivenom raskošnom zelenom odeždom, izložen pred vernicima na odru od cveća.

Cela Srbija danas je gledala ispraćaj blaženopočivšeg patrijarha koji će sutra biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save kao prvi patrijarh SPC koji će počivati na tom mestu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kovčeg sa njegovim zemnim ostacima bio je prekriven zelenom odeždom i svi su se pitali šta ta boja znači.

Odežda, kako se kaže na ruskom i kako se govorilo na staroslovenskom, jeste svečana odeća pravoslavnih sveštenika u bogosluženju. U istorijskom i regionalnom kontekstu, ista reč koristila se i za svečanu odeću vladara, vitezova, kraljeva i plemića.

“Kao da je nešto predosetio”: Sestra preminulog patrijarha U SUZAMA opisala poslednji susret (FOTO) 

Crkvene odežde su određenih boja, od kojih svaka ima posebno značenje.

Bela boja je simbol radosti, čistote i prosvećenja.

Skromna ŽELJA srpskog patrijarha: Pročitajte šta je Irinej tražio da mu donesu u bolnicu

Crvena boja ima značenje krvi koju su prolili Hristos i njegovi učenici, apostoli, svetitelji i mučenici.

Zelena boja je simbol nade na večno blaženstvo, stečeno zaslugom Isusa Hrista i darom Svetoga Duha.

Crna i tamnocrvena boja predstavljaju kajanje i žalost. Same odežde opominju sveštenika da pobožno obavlja bogoslužbene radnje i podsećaju ga na vrline kojima treba da se odlikuje.

Patrijarh Irinej – biografija Njegove svetosti

Svaka sveštena odežda obavezno se osvećuje od strane episkopa ili sveštenika. Kad se odežde oblače, izgovaraju se Tipikom propisane molitve. Odežde se mogu upotrebiti samo u bogoslužbene svrhe. Što se tiče boje crkvenih odeždi u početku je dominirala bela boja. Kasnije su uvedene u vreme posta purpurne ili crne odežde, a tokom godine i crvene, zelene, zlatne i druge. Obično su vezene i ukrašene.

Zelena boja je simbol nade na večno blaženstvo, Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Pošto kod pravoslavnog sveštenstva ima tri stepena, to i svaki stepen ima svoje određene odežde.

Ovako je izgledao BOŽIJI PUT Irineja: Zamonašio se u manastiru u kojem danas počiva patrijarh Pavle 

đakonske odežde su: stihar (obično beo sličan grčkoj haljini hitonu, prekriva celo telo od vrata do dole), narukvice i orar (dugačka traka koju đakon nosi na levom ramenu i daje znak za zajedničku molitvu tokom bogosluženja);

prezviterske (svešteničke) odežde su: stihar, epitrahilj (orar čija su oba kraja napred sastavljena, sveštenik ga stavlja oko vrata), pojas, narukvice i felon (ogrtač bez rukava sa otvorom da se preko glave obuče, oblači se preko stihara);

arhijerejske (episkopske) odežde su: stihar, epitrahilj, pojas, narukvice, nadbedrenik (četvorougaono platno koje se za jedan ugao veša oko pojasa na desno bedro; nadbedrenik takođe nose i zaslužni sveštenici), sakos (odeća nastala kombinovanjem odeće vizantijskih imperatora i odeće starozavetnih prosveštenika, razrezan sa strane i povezan zlatnim praporcima; oblači se preko stihara), omofor (nosi ga arhijerej preko oba ramena prebačenog), mitra (na grčkom: pojas, šal kojim se obavija glava; kapa) i žezal (matealni štap koji se dodeljuje arhijereju na rukopoloženju). Znaci episkopskog dostojanstva su još i panagija i naprsni krst.



Izvor: Kurir

Komentari (2)

Ostavite komentar