Vođa američkih ultradesničara se preselio u Srbiju: “Došao sam da podržim srpsku braću” (FOTO+VIDEO)

Robert Rando već duže vreme boravi u našoj zemlji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Telegram printscree

Najnoviji snimak američkog ultradesničara Roberta Randa (30) prikazuje srpske nacionalističke grafite ukrašene keltskim krstom, poznati simbol supremacije belaca, piše portal bellingcat.com.

Rastu tenzije u Vašingtonu: Trampove pristalice preplavile ulice, levičari spremaju ODGOVOR (FOTO+VIDEO)

„Znači, ovde smo u Beogradu, čistimo kvart“, kaže Rando, nazivajući crtež iza sebe „prelepim umetničkim delima meštana“.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Rando je suosnivač pokreta “Uzdignimo se iznad” (Rise Above Movement ili R.A.M.), američke grupe belih rasista čija su tri člana završila u zatvoru nakon marša u Šarlotsvilu u državi Virdžinija, avgusta 2017. Dvojica su još uvek iz rešetaka. Posebni federalni proces protiv samog Randa zbog sličnog nasilja u Kaliforniji obustavljen je u junu 2019. Od tada je slobodan čovek, iako su savezni advokati pokušavali da ospore ovaj ishod, a prvostepeno saslušanje održano je ove nedelje.

Video je objavljen na Randovom nalogu na društvenoj mreži Telegram 8. novembra 2020. Ovaj portal navodi da je od nasilne simbolike iza njega i duksa njegovog desničarskog brenda odeće šokantnija činjenica da je snimak napravljen u Srbiji.

Homoseksualac sam i nacionalista: Imate li ideju kako da se svidim DESNIČARIMA u Srbiji?

Rando je inače proveo veći deo 2020. širom istočne Evrope, provodeći vreme u Ukrajini, Mađarskoj, Bugarskoj i posebno Srbiji.

Novinar Majkl Kolborn, autor članka na portalu Belingket, smatra da Rando u Beogradu pokušava da formira bazu pristalica.  On je, kako se navodi, osnovao kompaniju u Srbiji koja bi mu omogućila da se prijavi za privremeni boravak u zemlji. Uz mogućnost da se Rando na kraju suoči sa novim suđenjem u Sjedinjenim Državama kao rezultat žalbenog ročišta, međutim, čini se poštenim sugerisati da njegove aktivnosti u Srbiji zaslužuju veću proveru.

Razišli se desničari i levičari okupljeni ispred Ekonomskog fakulteta, sve je ostalo na prozivkama (FOTO)

Rando i uspon iznad pokreta

Pokret “Uzdignimo se iznad” osnovali su Rando i njegov kolega Amerikanac Ben Dalej 2017. godine u južnoj Kaliforniji. Rando je proveo deo života u bandi, kako je navedeno u istrazi portala Pro Pablika iz 2017. godine, i služio je 20 meseci zatvora zbog napada 2009. godine, gde je pet puta izbo nožem člana rivalske bande. Nakon puštanja, Rando se preselio iz Njujorka u južnu Kaliforniju.

Foto: Youtube printscreen

Grupa od nekoliko desetina mladića iz Randove desničarske organizacije nije ograničena samo na borbu po društvenim mrežama već trenira MMA kako bi bila spremna za fizički okršaj sa svojim protivnicima. Kao što se navodi u dokumentarnom filmu “Linija fronta” (Frontline) iz 2018. godine, ova grupa je u to vreme objavljivala na društvenim mrežama rasističke i antisemitske fotografije. Takođe su se hvalili slikama treninga sa neonacističkom bandom “Hemerskinsi” iz SAD.

Odeveni u maske sa lobanjama i sa rukama umotanim poput MMA boraca, pripadnici “Uzdignimo se iznad” skorije su napali anti-Trampove demonstrante u Kaliforniji, nalik incidentu koji su izazvali u Šarlotsvilu.

Boravak u Srbiji

Rando se u Srbiji nije pojavio tek u novembru 2020. On je objavio snimak iz Knez Mihajlove ulice u martu 2020. na kojem deli svoje misli uz čaj, dok sedi u jednom kafiću.

U julu 2020. Rando se pojavio na jutjub snimku sa manifestacije na kupalištu Štrand kod Bogojeva, koji je u julu organizovala srpska desničarska grupa “Fondacija Junak” („Fondacija heroja“). Na snimku se vidi da su članovi ove grupe razvili transparent sa natpisom “Free R.A.M Sloboda za sve nacionaliste” u znak podrške “braći” iz Amerike.

Rando je takođe bio u spotu repera Šveda za pesmu “Pravila nema”

Skorije je Rando retko objavljivao gde se nalazi. U jednom neonacističkom podkastu iz septembra 2020. godine, Rando je čak izjavio da je napustio Srbiju.

Ali ima dovoljno nagoveštaja iz Randovih društvenih mreža i od njegovih prijatelja koji su, čak i pre Randovog najnovijeg  snimka, jasno stavili do znanja da je još uvek u Srbiji ili je otišao pa se vratio.  Čak se na jednom snimku od 1. oktobra vidi kako ja desničar u poseti jezeru Perućac. Rando je zatim, 28 oktobra na svom Telegram kanalu objavio fotografiju desničarske nalepnice na jednoj autobuskoj stanici u Beogradu.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Srbija je totalno izgubila kompas, pa je stoga molim da pronadje i sve zive rodjake Adolfa Hitlera i ostalih naci glavesina, pa da i njih pozove, obezbedi svakom po jednu vilu i oberucke ih primi, jer kad je bal, nek je pod maskama! A ti, narode, BEZI odavde cim ti se pruzi prilika, ili bar NATERAJ DECU, BATINAMA AKO TREBA, da odu u neku normalnu zemlju, jer ko ce tebi sutra da pomogne, ako svi ovde ostanete da i dalje zivotinjarite?

    Odgovori

Ostavite komentar