Starenje je neizbežan proces, koji niko od nas ne može da spreči, ali svakako može da uspori.
Za nekoga ko želi na prirodan način da proba da uspori ovaj proces, rešenje može da bude u ishrani.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Određena hrana, ukoliko se jede dovoljno često, stvarno može da ima pozitivan efekat na naše celokupno fizičko i mentalno zdravlje, ali i na lepotu naše kože.
Evo koje namirnice treba da konzumirate kako biste ostali mladoliki i spolja i iznutra.
1. Borovnice
Borovnice su izvrstan izvor vitamina C, vlakana i sadrže mnogo nutritivnih i protiv upalnih sastojaka, kao i antioksidansa. Mnoga istraživanja govore u prilog tome da borovnice održavaju kognitivne funkcije (zdravlje mozga), utiču na zdravlje srca, smanjuju rizik od određenih karcinoma i još mnogo toga. Osim toga, vitamin C u borovnicama, tokom vremena pomaže u zaštiti ćelija i zdravlja kože.

2. Orasi
Nova istraživanja pokazuju da žene, srednjeg životnog doba, koje redovno konzumiraju orašaste plodove, posebno orahe, imaju veću verovatnoću da zdravije ostare, u poređenju sa onima koje ih nisu jele. Zdravo starenje definisano je kao starenje lišeno hroničnih bolesti, bez oštećenja pamćenja i telesnih invaliditeta.
Prvo istraživanje o zdravlju kardiovaskularnog sistema i orasima objavljeno je pre više od 25 godina. Metaanaliza je pokazala da orasi pomažu u snižavanju holesterola i triglicerida.

3. Pasulj i mahunarke
Pasulj je jedna od retkih namirnica koja sadrži i ugljene hidrate i proteine. Pokazalo se da pasulj i ostale mahunarke smanjuju rizik od glavnih hroničnih bolesti i utiču na zdravlje i dugovečnost. Bogati su fitonutrijentima, vitaminima, mineralima, vlaknima koja dobro deluju na srce, stabilizuju nivo šećera u krvi…

4. Kruške
Nedavno istraživanje je pokazalo da je veći prehrambeni unos flavonola kojima su bogate kruške, povezan sa smanjenim rizikom za razvoj demencije i Alchajmerove bolesti. Takođe, visoki sadržaj vlakana u kruškama blagotvorno deluje na creva, kardiovaskularni sistem i celokupno zdravlje, piše Real Simple.

5. Začini
Osnovni zadatak začina je davanje lepšeg ukusa hrani. To što naša hrana, zbog začina, ima bolji ukus pomaže nam da konzumiramo manje soli i šećera, što doprinosi zdravom starenju i smanjenju upala. Mnogi začini pozitivno utiču i na zdravlje kože. Koristite đumbir, ruzmarin, cimet, kurkumu i alevu papriku.

6. Čaj
Čaj sadrži brojne prednosti protiv starenja. Čaj ima hidrirajuća svojstva i ispunjen je antioksidansima koji se bore protiv upala. Prema dosadašnjim istraživanjima ispijanje dve do tri šoljice nezaslađenog zelenog ili crnog čaja dnevno može da smanji rizik umiranja od srčanih bolesti za oko 8 do 12 odsto.
Takođe, čaj je vrlo pogodan za zdravlje naše kože i istraživanja pokazuju da žene koje češće konzumiraju čaj imaju bolji ten od onih žena koje ga retko piju.
Komentari (0)