Koronavirus “zarazio” i kriptovalute

Izbijanje koronavirusa u Aziji ozbiljno utiče i na svet kriptovaluta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Unsplash/André François

Izbijanje korona virusa u Aziji počinje da utiče i na svet kriptovaluta, pa je došlo do otkazivanja konferencija i čak zatvaranja objekata koji obrađuju transakcije.

Od neformalnih Meet Up-a održanih tokom prvih dana Bitcoina do ekstravagantnih zabava na vrhuncu pomame za kriptovalutama, skupovi su bili ključni za kreiranje interesa investitora, prenosi portal SEEbiz.

Tako su, na primer, odloženi NiTROn2020 u Seulu, Hong Kong Blockćain Week 2020 i Token2049.

Saopšteno je da je za početnike kriptovaluta DeFiner otkazao investitore u čak 10 gradova zbog epidemije koja je zahvatila delove Kine. Rudarski basen BTC.top, čiji računari pomažu u proveri transakcija, objavio je da su jednu od njegovih firmi zatvorile kineske vlasti želeći da spreče širenje virusa. Proizvođači opreme, uključujuci MicroBT, proizvođača zupčanika koje koriste rudarske firme, objavili su da odlažu isporuke.

“Događaji oko koronavirusa nažalost će biti više ”normalni” nego ”crni labud” tokom narednih decenija”, rekao je Dejv Batler, izvršni direktor u istraživanju kriptovaluta Flipside.

“Uticaj na specifične industrije osetiće se, ali to će postati deo nove normalnosti”, dodaje Batler.

Utiče li virus na cene novčića raspravljalo se od početka epidemije. Zagovornici kažu kako su pomogli u podizanju privlačnosti kriptovaluta, dok skeptici navode nedostatak snažne povezanosti s drugim kategorijama imovine.

Kripto indeks Bloomberg Galaxy skočio je 60 odsto od decembra.

Kina je epicentar kripto sektora gotovo od uvođenja bitkoina 2009. godine, prenosi Blic. Dvadeset od top 50 razmena kriptovaluta utemeljeno je u azijsko-pacifičkoj regiji i činilo je oko 40 odsto bitkoin transakcija u prvoj polovini 2019. godine, prema podacima iz Chainalysisa. Unutar regije, većina razmene dogodila se upravo u Kini, utvrdile su istraživačke firme.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar