Rešite problem sa VLAGOM u stanu i sprečite pojavu buđi, uz samo jedan sastojak koji već imate u kuhinji

Uz ove korisne savete, bićete spremni za grejnu sezonu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/prostooleh

Dolaskom hladnijeg vremena, nije čudno da dođe do pojave vlage, pa čak i buđi u domu.

Mrlje na zidu od kondenzacije, pogotovo kad krene sezona grejanja, lako se mogu pretvoriti u dugoročan problem, koji vas može skupo koštati, ako ne delujete na vreme.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naravno, nije svaka fleka razlog za uzbunu.

Ipak, ako one postanu žuto – smeđe, a u uglovima počne da se stvara plesan, to je znam da treba da se ozbiljno pozabavite ovim problemom, jer vlaga ozbiljno može stvoriti ne samo oštećenja u vašem domu, već i ozbiljno narušiti vaše zdravlje.

Dobro je znati da postoje načini da se ovakva situacija izbegne, ali je potrebno da pratite određena pravila. Uz sve to, protiv vlage se možete boriti kako su to nekad naše bake radile, a za to vam je potrebna samo kuhinjska so.

Foto: Pixabay/coyot

Redovno provetravanje, minimum ujutru i uveče

Vlaga se najčešće stvara na hladnijim mestima u sobi. Kao dobar primer su spoljni zidovi i prozorski okviri. Baš iz tog razloga, pravilnim i redovnim provetravanjem prostorija, možete smanjiti vlagu i ukloniti neugodne ili ustajale mirise koji kvare kvalitet sna. Ovo pravilo naročito važi za prostorije u kojima spavate – proluftirajte ih barem dva puta dnevno, ujutru i uveče, barem na 5 minuta.

Investirajte u ovlaživač vazduha

Mnogi će reći – čekaj, pa vazduh je već vlažan, čim se stvara plesan, šta će mi onda ovlaživač? Ali oni imaju drugačiju funkciju. Naime, pogotovo ako nemate mogućnost redovnog provetravanja prostorija, ovlaživači vazduha će automatski smanjiti vlagu na optimalan nivo i na taj način sprečiti pojavu plesni i gljivica.

Foto: Pixabay/asundermeier

Preselite biljke

Da, one su ukras svakog doma, a neretko i prečišćavaju vazduh, ali, tokom zimskih dana, mogu doprineti pojavi vlage. Kada zalivate kućne biljke, voda iz zemlje isparava i stvara se vlažan vazduh, te je dobro da, ukoliko u toj prostoriji mučite muku s vlagom, biljke preselite u sobu.

Sušite veš na otvorenom

Ovo jeste veliki problem ako živite u stanu, a nemate sušilicu za veš. Ipak, dobro je da u tom slučaju prostoriju u kojoj veš sušite vetrite što je moguće više. Stručnjaci savetuju da se rublje stavi na otvoreno barem na pola sata, dok ne prođe onaj prvi “talas” isparavanja, jer sušenje mokrogveša u zatvorenom prostoru izaziva – vlagu. Zato prozor držite otvorenim makar tih prvih tridesetak minuta.

Foto: Pixabay/ congerdesign

Domaće rešenje

Naravno, ukoliko se već borite sa ozbiljnim problemom sa vlagom, najbolje je da konsultujete stručnjake. Ipak, postoje načini da, bez mnogo muke, održavate nivo vlage optimalnim, a za to vam je potrebna krupna ili sitna kuhinjska so. Ali, i tu je bitno da se pridržavate pravila.

Činijicu napunite solju i postavite u prostoriju koja je problematična. So odlično absorbuje vlagu, a odlična je i za sprečavanja nastanka mrlja od plesni na odeći.Ipak, da bi so radila svoj posao kako treba, potrebno je da je menjajte svakih nekoliko dana, odnosno čim primetite da je postala vlažna.

Da li imate problema sa vlagom u vašem domu? Šta koristite da rešite ovaj problem? Podelite vaša iskustva u komentarima.



Izvor: Objektiv.rs, Večernji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar